Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2013,
8.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo izbor kmečki turizem turistična kmetija

Ponedeljek, 2. 9. 2013, 8.07

6 let, 7 mesecev

Top turistične kmetije 2013

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Že večkrat smo zapisali, da je kategorija kmečkih turizmov, kmetij odprtih vrat in turističnih kmetij pri nas zelo nenatančno dorečena.

Zato se seveda dogaja, da se nekateri lokali pojavljalo v kategoriji gostiln in v pričujoči rubriki (lanski razpored si lahko ogledate tukaj). Kakorkoli, nerodno je še dejstvo, da je kar nekaj spodaj naštetih lokalov odprtih zgolj po naročilu, pa še to ne vedno. Na lestvici ni klasičnih gostiln, ki s kmečkimi pridevniki zgolj privabljajo jedce. Poudarjamo tiste, ki svojo ponudbo pridelajo sami.

1. (-) Agriturismo Milič Zagrski (Zagradec pri Repentaboru) Slovenci tik ob meji z Italijo ponujajo preproste, prijazne in poceni usluge. Poleg velikega števila oljčnih olj je tu še povsem lastna ekološka ponudba iz vinogradov, hlevov in z njiv. Dve minuti iz Slovenije je mogoče za 15 evrov na osebo malicati več kot tri ure, le za nekaj več pa tudi prespati.

2. (4.) Turistična kmetija Repovž (Šentjanž) Visoko smo jih postavili tudi v kategoriji gostiln na Dolenjskem, ker je Repovž tako gostilna kot klasični, na ekologijo vezani kmečki turizem. V krajih, v katere se ni tako preprosto pripeljati, imajo za 35 evrov na osebo tako lastna kot domača in tuja vina, briljirajo pa z lastno piro. Imajo tudi trgovino in sobe.

3. (3.) Domačija Novak (Sadinja vas nad Žužemberkom) Ekološka zgodba, ki celo izpodriva klasični kmečki turizem, izredno velika izbira ekoloških vin v simpatični kleti, hrana, ki je vedno drugačna, vedno nekaj posebnega, za okoli 40 evrov po glavi. V Sadinji vasi lahko tudi poceni prespite.

4. (6.) Domačija Klinec (Medana) Lahko bi rekli: Brda, kot si jih predstavljamo. Ob rahlih kadrovskih prerazporeditvah so ostali resna konkurenca velikim gostinskim obratom v okolici. Briljantna ekološka vina, mesnine avtohtonih prašičev. Malica: 25 evrov, sob je zgolj za vzorec.

5. (2.) Kmetija odprtih vrat na Kurenu (Kuren nad Vrhniko) Velika kmetija s pogledom na Barje, ki se ob koncih tedna spremeni v sijajen gostinski obrat s standardno ponudbo treh ali štirih klasičnih jedi, domačim kruhom in obilnimi mesninami ter zgolj povprečnimi vini, za velike družbe. 25 evrov na osebo.

6. (8.) Kmetija odprtih vrat Andrejon (Gornja Žetina) Kmetija, kjer se zaradi gostov delo ne ustavi, je verjetno ena najbolj posebnih kmetij pri nas. Ponujajo natančno to, kar jedo sami, in jedli boste praktično za istimi mizami kot domačini. Hrana manj kot deset evrov na osebo.

7. (-) Domačija Javornik (Krka) Sicer izredno dobro pripravljena hrana, katere osnova so postrvi, kar malce izgubi svoje čare, če imate možnosti jesti v poletnem času, ko postavijo mize ob Krko – razgled, kot le redkokje. Za okoli 35 evrov ponujajo kompletne večerje in šport na Krki.

8. (-) Turistična kmetija Saksida (Zalošče) Še najbolj nerodno je, da pri vinarjih iz Vipavske doline odpirajo zgolj, če jih pokličete, pa še takrat se sami odločajo, ali so pripravljeni ali ne. Če jih ujamete, boste jedli izvrstne kreacije in še boljša vina za kakšnih 30 evrov na osebo.

9. (5.) Turistična kmetija Šeruga (Sela pri Ratežu) Poleti skoraj podoba raja na zemlji, z gozdičkom in potočkom, sicer pa klasične domače mesnine in zelenjava, brez velikega filozofiranja, v velikih porcijah, brez posebnih vinskih kapljic. Dvajset evrov na osebo. Imajo tudi sobe.

10. (9.) Penzion Sinji vrh (Kovk) Nad tisoč metri nadmorske višine ob koncih tedna ponujajo domača kosila z juhami, mesninami in prikuhami za manj kot 20 evrov. Sicer pa organizirajo slikarske kolonije, poleti imajo zunanji bazen in pozimi toplo peč.

Ne spreglejte