Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 8. 2014,
18.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 3. 8. 2014, 18.34

8 let

Tri ideje za okusne čebulne jedi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čebulo imamo pogosto le za dodatek ali začimbo jedem, tokrat pa predstavljamo tri recepte, v katerih čebula zasije v glavni vlogi.

Čebulna pita Za nadev: jedilna žlica in pol masla jedilna žlica olivnega olja dve čebuli, narezani na rezine ščepec svežega timijana ščepec soli ščepec črnega popra skodelica naribanega aromatičnega sira (grijer ali parmezan)

Za testo: dve skodelici namenske moke dve čajni žlički pecilnega praška čajna žlička sode bikarbone ščepec soli pol skodelice naribanega sira šest jedilnih žlic mrzlega masla pol skodelice kisle smetane dve jedilni žlici mleka Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija. Nadev pripravite tako, da v ponvi segrejete maslo in olje, na maščobi pa nato prepražite čebulo. Pomembno je, da jo pražite na nizkem ognju in vsaj 20 minut, da karamelizira in nežno porjavi. Ponev nato umaknite z ognja in med čebulo vmešajte timijan, sol in poper.

Za testo z mešalnikom zmešajte moko, pecilni prašek, sodo in sol. Dodajte sir in premešajte, nato pa dodajte še mrzlo maslo in mešajte, dokler ne dobite testa, ki spominja na drobtine. Povsem na koncu v testo vmešajte še kislo smetano in mleko. Testo položite na pomokano delovno površino in na hitro pregnetite. Oblikujte ga v kepo, zavijte v folijo in za deset minut postavite v hladilnik.

Testo razvaljajte v velikosti pekača. Tega nežno naoljite, nato pa vanj položite testo. S prsti oblikujte rob. Nato na testo naložite čebulni nadev in po vrhu posujte še sir.

Pito pecite 25 minut do pol ure in postrezite še toplo.

Čebulna juha pol kilograma čebule, narezane na kolobarje žlica masla liter jušne osnove sol in poper deciliter suhega belega vina 10 dekagramov naribanega sira rezine belega kruha

Na ponvi raztopite maslo, nato znižajte temperaturo in na maslu 15 minut pražite čebulo, da postekleni. Nato jo zalijte z jušno osnovo, po potrebi dodajte sol in poper. Juho kuhajte na zmernem ognju, dokler se čebula ne zmehča in skorajda izgubi strukturo. Ob koncu kuhanja dodate še kozarec belega vina in pokuhate, da alkohol izpari.

Preden juho postrežete, jo razdelite v keramične skodelice, ki jih prekrijete z rezinami na maslu popečenega belega kruha. Čez kruh posujete še nariban sir in vse skupaj zlato zapečete v pečici.

Ocvrti čebulni obročki večja čebula, narezana na debelejše kolobarje (obročke) krušne drobtine moka žlička pecilnega praška žlička sladkorja dva ščepca soli ščepec popra eno jajce deciliter mleka olje za cvrtje

Čebulo narežite na debelejše kolutke in jo razslojite, da dobite obročke. Ubijte jajce in ga razžvrkljajte. V globoki posodi segrejte olje za cvrtje.

V drugi skledi zmešajte moko, drobtine, pecilni prašek, sladkor, sol in poper. Zmešajte z metlico, nato primešajte še jajce in mleko. Dobro premešajte, da dobite gosto in gladko zmes.

Čebulne obročke pomakajte v testo in takoj nato v olje. Ko se zlatorjavo zapečejo, jih s pomočjo lesene paličice ali vilic odstranite iz posode in postavite na krožnik, prekrit s papirnatimi brisačkami, da te vpijejo odvečno maščobo.

Čebulne obročke lahko jeste samostojno, jih pomakate v paradižnikovo omako ali majonezo, z njimi pa lahko popestrite tudi hamburgerje.

Ne spreglejte