Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2013,
18.50

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

velika noč potica recept

Četrtek, 28. 3. 2013, 18.50

7 let, 1 mesec

Velikonočni recept: kokosova potica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
potica | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kmalu bo zadišala in se v ustih topila potica. Zakaj letos ta ne bi bila drugačna? Kokosova, na primer.

Priprava testa

500 g moke za kvašeno testo, 40 g svežega kvasa, 60 g margarine, 80 g belega sladkorja, 2 jajci, 1 rumenjak, 2 dcl mleka, žlička limonine lupine, vaniljev sladkor, žlička soli, žlička vaniljevega ekstrakta, 4 cl belega ruma

Peka potice ni najlažja sladica, ki si ji jo lahko izberemo za pripravo, a nič za to. Uspelo vam bo, če boste le upoštevali osnovno pravilo, ki velja, to pa je, da se mora vsa priprava zgoditi v toplem prostoru brez prepiha.

V večjem kozarcu razdrobimo kvas in ga zmešamo z žličko moke, sladkorja ter nekaj žlicami mlačnega mleka. Zmes pustimo približno dve minuti, da naraste. Nato v veliko posodo, kjer bomo pripravljali testo, presejemo moko, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo pripravljen kvas. Vse skupaj premešamo.

V drugi posodi stepemo jajca in rumenjak, ki smo jim primešali sladkor, vaniljev sladkor, na sobno temperaturo ogreto margarino, limonino lupino, ščepec soli, vaniljev ekstrakt in rum. Mešanico zlijemo v moko in vse skupaj dobro premešamo s primerno lopatko. Ne prenehamo mešati, ko počasi dolivamo še mlačno mleko. Ko nastane ravno prav mehka kepa testa, to še gnetemo nadaljnjih od 10 do 15 minut. Ko je struktura testa zadovoljiva, ga spravimo v posodo za vzhajanje, ki jo pokrijemo in vsaj za eno uro postavimo v topel prostor. Ko testo vzhaja, ga na pomokani površini razvaljamo, premažemo z nadevom in zvijemo v potico.

To položimo na pomaščen pekač, pri čemer mora potica pred pečenjem še vsaj pol ure vzhajati. Nato jo položimo v ogreto pečico na 180 stopinj, pred tem pa z vilicami še večkrat preluknjamo njeno površino in jo nato pečemo približno eno uro.

Priprava nadeva

250 g kokosove moke, 1,5 dcl kokosovega mleka, 2 žlici kisle smetane, 100 g masla, 2 jajci, vaniljev sladkor 100 g sladkorja.

Jajca in na sobno temperaturo ogreto margarino ter sladkor penasto umešamo z ročnim mešalnikom. Zmesi dodamo še vaniljev sladkor, kokosovo moko in kokosovo mleko ter kislo smetano. Po želji lahko kisli smetani primešate žličko ali dve sladke smetane. Vse skupaj dobro premešamo. Pregost nadev lahko razredčite z mlekom.

Ne spreglejte