Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 12. 2022,
7.00

Osveženo pred

3 mesece

Vsebino omogoča Agragold

Foto: Uroš Majerle

Video: Jan Lukanović

Natisni članek

čarobni december advertorial sladice prazniki prazniki recepti sladkor AGRAGOLD

Ponedeljek, 26. 12. 2022, 7.00

3 mesece

Za sočno in slastno slovo od starega leta: makova torta #video

Vsebino omogoča Agragold

Foto: Uroš Majerle

Video: Jan Lukanović

Med najslavnejšimi tortami, s katerimi se lahko poslovimo od starega leta in se posladkamo pred prihodom novega, je gotovo makova torta, ki je še posebej v Nemčiji prva izbira med slavnostnimi silvestrskimi jedmi.

Agragold makova torta | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle

Osrednji del priprav na praznike je peka sladic. Tudi za največje umetnine obstajajo preprosti recepti, primerni tudi za popolne začetnike.

Tokrat smo se za praznične ideje podali v dežele severno od nas. Po vsej Nemčiji in Avstriji uživajo v makovih sladicah, ki so primerne za posebne priložnosti ali kot preprost popoldanski posladek, zato nikar ne čakajte na družinsko srečanje in si to slastno sladico pripravite že kakšen dan prej, saj vam bo pomagala pričarati prijetno praznično vzdušje. Obljubimo, da se ji ne boste mogli upreti.


V rubriki Posladkaj si življenje pred vsakim praznikom poskrbimo, da je na mizi vedno tudi kaj sladkega.


Agragold makova torta | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle

Makov nadev v tej torti se zelo lepo poveže s krhkim testom in masleno vrhnjo plastjo. Za podlago lahko izberemo različne vrste biskvita. Rahlo oreškast okus mletih makovih semen dodatno poudarijo začimbe, lupine citrusov ali žgane pijače, torto lahko obogatimo s sadjem, marcipanom ali sladkano skuto. Na tanko narezani krhlji vloženih breskev ali marelic, ki jih razporedimo na makov nadev, bodo makovi torti dodali kanček svežine.

Če imate radi mak, bo makova torta postala vaša najljubša praznična sladica, vendar morate za vrhunski okus izbrati res sveža makova semena, sicer bo okus nadeva žarek.

Makova torta


VIDEORECEPT:


Sestavine za testo:

250 g moke
115 g masla
100 g sladkorja AGRAGOLD
1/4 žličke soli

 

Za kremo:

Agragold makova torta | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle 750 mleka
250 g skute ali rikote
100 g masla
150 g sladkorja AGRAGOLD
150 g mletega maka
140 g pšeničnega zdroba
žlička vaniljevega ekstrakta
1 jajce
1/4 žličke soli

 

Priprava:

V posodi zmešamo moko, sladkor in sol. Dodamo maslo in zgnetemo. Približno dve tretjini te zmesi pritisnemo na dno pekača. Preostalo količino zavijemo v folijo in jo postavimo v hladilnik.

Pripravimo kremo. V kozici segrejemo mleko, maslo in sladkor. Ko začne vreti, počasi vsujemo zdrob in ves čas mešamo. Čez nekaj minut dodamo mak, premešamo in odstavimo ter ohladimo. V drugi skledi z električnim mešalnikom premešamo skuto, vaniljev ekstrakt in jajce. Dodamo ohlajeno makovo kremo in premešamo. Prelijemo jo čez testo in čez vse skupaj posujemo preostalo tretjino testa.

Pečemo od 50 do 60 minut na 175 stopinjah Celzija.

Agragold makova torta | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle

Hiter nasvet: Masleno testo, ki ga na hitro zgnetemo iz moke, sladkorja in masla, je videti kot masa za drobljenec, nekakšne drobtine. Ko z njimi obložimo dno pekača, maso dobro pritisnemo, da nastane enotna podlaga. Po vrhu to drobljeno zmes preprosto posujemo, med peko se bo zmehčala in enakomerno razporedila po pecivu.

Za še več prijetnega božičnega vzdušja: božični punč

punč | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Praznično pojedino končajmo s sladico in aromatičnim božičnim punčem. Ponekod si ne znajo predstavljati božiča ali silvestrovanja brez punča. To je vroča alkoholna pijača iz čaja rdeče pomaranče, sladkorja, rdečega vina, cimeta in likerja ali ruma.

Zraven se lepo podajo jabolka, pomaranče ali jagodičevje. Ponavadi si punč privoščimo na božičnih sejmih, vendar nam zelo tekne tudi doma, ko se moramo malce ogreti.

Sestavine:

750 ml vode
3 čajne vrečke rdeče pomaranče, hibiskusa ali črnega čaja
cimetova palčka
4 klinčki
1 zvezdasti janež   
360 ml pomarančnega soka (lahko stisnemo sok 4 ali 5 pomaranč)
30 g sladkorja AGRAGOLD
60 ml ruma
60 ml cointreauja (liker iz pomarančne lupine)
 

Za dekoracijo:

pomarančne rezine, zvezdasti janež

Priprava:

V kozici zavremo vodo, dodamo čajne vrečke, cimet, klinčke in zvezdasti janež. Pustimo stati približno deset minut. Odstranimo čajne vrečke, dodamo pomarančni sok, sladkor in spet pristavimo na ogenj, da se vse stopi. Dodamo rum in cointreau. Segrejemo, vendar ne sme zavreti, saj alkohol lahko povre. Pijačo lahko dodatno sladkamo, če jo bomo ponudili čez nekaj ur, raje odstranimo začimbe, da ne bodo zagrenile. Postrežemo s pomarančnimi rezinami in janežem.

Hiter nasvet: Če želimo, lahko namesto cointreauja uporabimo katerikoli drug pomarančni liker, kot sta triple sec ali curaçao. Lahko dodamo tudi brandy in še malce sladkorja.

Preprost recept za hladne dni: pečena hruška z nadevom in karamelno omako

Sestavine za hruške:

pečene hruške | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock 4 hruške
100 g marcipana
50 g brusnic
50 g mandljev
malce masla
 

Sestavine za karamelno omako:

150 g sladkorja AGRAGOLD
50 g masla
100 ml sladke smetane
ščepec soli
 

Karamelna omaka:

V kozici karameliziramo sladkor. Pri tem ga ne mešamo. Ko postane bakrene barve, dodamo maslo in sladko smetano ter pomešamo, da nastane enotna zmes. Solimo in počasi kuhamo nekaj minut.

Pečene hruške:

Hruškam odrežemo vrh in jih z žličko izkoščičimo. Sadne pulpe ne zavržemo. Narežemo marcipan, brusnice in mandlje ter vse skupaj premešamo z dvema žlicama sadne pulpe. Hruške napolnimo z marcipanovim nadevom. Na vsako hruško položimo košček masla in jih v pečici pečemo približno 20 minut na 180 stopinjah Celzija. Postrežemo z žličko omake.

Najboljša sestavina za sladke praznike

AGRAGOLD prisega na tradicijo in domače okuse. V svoji ponudbi imajo na voljo kristalni sladkor, rjavi sladkor in sladkor v prahu, ki vedno poskrbijo, da je domače kulinarično ustvarjanje vsem v veliko veselje in užitek.

Agragold makova torta | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle

  • Beli sladkor AGRAGOLD ima zelo nežno granulacijo in se zato pri pripravi najrazličnejših sladic hitro stopi ter vam zagotovi popoln uspeh.
  • Sladkor v prahu AGRAGOLD bo s svojo mehko strukturo pričaral še slajše trenutke. Drobno mleti kristali sladkorja so lahko topljivi ter se odlično mešajo s testom, kremami, glazuro in preostalimi sestavinami, ki jih uporabimo pri pripravi različnih sladic. Idealen je za posipanje že narejenih tort in peciva.
  • Na voljo je tudi legendarni sladkor v kockah AGRAGOLD, ki s svojimi popolno oblikovanimi kockami vse trenutke spremeni v sladko uživanje.
  • AGRAGOLD Demerara je naraven, nerafiniran sladkor iz sladkornega trsa, namenjen vsakodnevnemu uživanju ter pripravi hrane in napitkov z orehi, medom, lešniki, čokolado in tudi suhim sadjem. S svojo naravno aromo daje vašim jedem eksotičen okus.

Poskusite še več prazničnih receptov:

AGRAGOLD cimetovi polžki
Trendi Ljubezen na prvi grižljaj: cimetovi polžki z orientalskim pridihom #video
Agragold božična torta
Trendi Priprave na božič: letos specite slastno božično torto #video
AGRAGOLD medenjaki
Trendi Vrhunski recept za medenjake, ki nam bodo ukradli srce #video
Agragold božič
Trendi Hit letošnjih praznikov: čokoladno božično deblo
Ne spreglejte