Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 3. 2016,
11.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Miha Istenič Matjaž Četrtič Robert Parker rebula peneče vino vino

Sreda, 30. 3. 2016, 11.25

6 let, 7 mesecev

Znani vinski kritik pohvalil vina dveh slovenskih kleti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Robert Parker

Sloviti ocenjevalec vin Robert Parker je pod drobnogled vzel vina briške kleti Ferdinand in bizeljske peninske kleti Istenič.

Robert Parker velja za najvplivnejšega vinskega kritika na svetu, s svojimi ocenami postavlja vinske trende in cene vin. Vinar, čigar vino dobi pri Parkerju dobro oceno, s tem dobi najboljšo promocijo, kar si je lahko želi, tisti, ki ga oceni pod pričakovanji, pa se lahko znajde v precejšnjih škripcih. To sicer velja predvsem za bordojce, katerih slog je Parkerju tudi najbližje, a njegov vpliv na preostanek svetovne produkcije vsekakor ni nezanemarljiv.

Parker – oziroma njegova ekipa ocenjevalcev –  je v preteklosti nekajkrat že ocenjeval tudi vina slovenskih vinarjev. Lani, na primer, je serija rdečih vin iz šmarske kleti Santomas dobila izjemne ocene, od 91 pa do vrhunske 94+, ki jo je dobil refošk Grande Cuvee 2009.

Te dni sta Parkerjeve ocene prejeli še dve slovenski kleti. Briška klet Ferdinand pod vodstvom Matjaža Četrtiča slovi predvsem po svojih rebulah in prav te je ocenjeval tudi Parker.

Macerirana rebula Matjaža Četrtiča je dobila 90 točk. | Foto: Klemen Korenjak Macerirana rebula Matjaža Četrtiča je dobila 90 točk. Foto: Klemen Korenjak

Četrtič rebule razvršča v tri kategorije, od sveže prek v lesenih sodih odležane Epoce do konkretno macerirane rebule Brutus, v tem vrstnem redu pa se vrstijo tudi ocene. Sveža rebula je dobila 88, rebula Epoca pa 89 točk, s čimer sta se uvrstili v zgornji del razreda ocen, ki jih Parker podeljuje "zelo dobrim vinom". Rebula Brutus pa je z 90 točkami ujela razred "izjemnih vin z izredno kompleksnostjo in karakterjem".

Na splošno je Parker o Četrtičevih rebulah zadovoljno zapisal, da so bila med najboljšimi belimi vini, kar jih je poskusil v tokratnem ocenjevanju, in da so vredna pozornosti tudi zaradi zelo razumnih cen.

Bizeljska klet Istenič se je medtem na ocenjevanju znašla s štirimi svojimi peninami, med katerimi je bil tudi njihov najprestižnejši izdelek, penina Rare Passion 2009, za katero pravijo, da so "najbolj ekskluzivni mehurčki na svetu". Gre za penino iz avtohtone sorte rumeni plavec, ki so je napolnili le 1.964 steklenic, ceno pa postavili pri prav toliko evrih. Gre namreč za letnico rojstva Mihe Isteniča, ki si je to vino na neki način podaril za 50. rojstni dan.

Miha Istenič je za svoj 50. rojstni dan napolnil daleč najdražje slovensko peneče vino. | Foto: Miha Istenič je za svoj 50. rojstni dan napolnil daleč najdražje slovensko peneče vino.

Brez dvoma gre za vino, ki si ga privošči le redkokdo oziroma, kot je zapisano v Parkerjevi oceni: "Dvomim, da kdo resnično verjame, da je vino vredno tega denarja, a v tem primeru to niti ni bistveno. Je zelo zabavno in dobro narejeno vino." Ekskluzivno penino je Parker ocenil z 91 točkami.

Preostale tri ocenjene Isteničeve penine so cenovno veliko dostopnejše. Prestige Extra Brut 2011 je dobila 88 točk, Rose Gourmet in No. 1 pa sta dobili 87 točk.

Ne spreglejte