Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 6. 2021,
21.14

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

dražba ponaredki umetnin Mona Liza

Ponedeljek, 14. 6. 2021, 21.14

2 leti, 11 mesecev

Bi za kopijo Mone Lize odšteli 300 tisoč evrov? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Na dražbi se je znašla kopija naslavnejše slike na svetu, za katero je nekdanji lastnik dolgo trdil in skušal dokazati, da je pravzaprav izvirnik, medtem ko naj bi bila Mona Liza, ki visi v Louvru, ponaredek.

Ne zgodi se pogosto, da slovita dražbena hiša Christie's na dražbi ponudi ponaredek oziroma kopijo nekega umetnostnega dela. A trenutno se dogaja prav to − na spletni dražbi prodajajo t. i. "Hekkingovo Mono Lizo", kopijo slavne Mone Lize Leonarda da Vincija, ki naj bi nastala v 17. stoletju.

Kopijo je leta 1953 v starinarni v Provansi kupil zbiratelj in trgovec s starinami Raymond Hekking, ki je nato desetletja skušal strokovno in splošno javnost prepričati, da je ta slika pravzaprav izvirnik, Mona Liza v pariškem Louvru pa naj bi bila ponaredek.

Hekkingova Mona Liza (levo) in izvirnik (desno) | Foto: zajem zaslona/Reuters Hekkingova Mona Liza (levo) in izvirnik (desno) Foto: zajem zaslona/Reuters

Hekking je trdil, da Mone Lize po odmevni kraji leta 1911 nikoli niso vrnili v Louvre (uradna zgodba pravi, da so leta 1913 tatu ujeli in sliko vrnili v muzej), ampak so v Parizu izobesili kopijo. Izvirnik naj bi bila po njegovih trditvah slika, na katero je naletel v provansalski starinarnici, in s to zgodbo je dolga leta "nadlegoval" medije, navaja Reuters.

Mona Liza Hekking | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hekking je leta 1977 umrl, njegova Mona Liza pa se je zdaj znašla na dražbi, ki bo trajala do 18. junija in od katere si v dražbeni hiši Christie's obetajo precejšen izkupiček. Ocenili so namreč, da bi lahko zaradi nenavadne zgodbe, ki to kopijo spremlja, zanjo iztržili med 200 do 300 tisoč evri, poroča Reuters.

"Videti je kot Mona Liza, kakovost izvedbe pa ni da Vincijeva," je o sliki dejal predstavnik dražbene hiše Christie's, "na tej točki se sanje žal končajo."

Oglejte si še:

Lepota lažnega sijaja
Trendi Ponarejene umetnine lahko dosežejo tudi milijonske vrednosti #video
Picasso
Trendi Picassova umetnina prodana za vrtoglavo ceno v le nekaj minutah #video
Ne spreglejte