Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2012,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 7. 2012, 9.56

8 let

Jerca Zajc Šušteršič: V veliki kinodvorani se nikoli nisem počutila preveč dobro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Voditeljica informativnega programa na Planet TV o ljubezni do španske kulture, o navdušenju nad "živimi" ostanki izumrlih kultur in o pomanjkanju časa za kulturo zaradi materinskih obveznosti.

Kako pogosto se udeležujete kulturnih prireditev in kateri dogodek ste obiskali nazadnje?

Vsekakor se v zadnjem času kulturnih dogodkov udeležujem premalokrat. A se obisku marsikaterega dogodka, ki mi je sicer zanimiv in bi se ga z veseljem udeležila, tudi zavestno odrečem, in sicer zato, da čim več časa preživim s 15-mesečno hčerkico. Otroci so le enkrat majhni in časa za kulturne, športne in druge podobne aktivnosti bo, ko malo zrastejo, precej več, si dopovedujem. Kljub temu pa si od časa do časa le vzamem tudi kakšen trenutek le zase – nazadnje sem tako sredi julija v Ljubljani obiskala koncert legend kubanskih ritmov, orkestra Buena Vista Social Club.

Ali si na potovanjih ogledate tudi razne kulturne znamenitosti?

To pa vselej. V evropskih prestolnicah, kot so London, Pariz, Rim in Madrid, sem obiskala že večino bolj znanih muzejev in galerij, še bolj navdušena pa sem nad "živimi" ostanki različnih, tudi že izumrlih kultur: kot so na primer Faraoni v Egiptu ali pa Maji v Mehiki. V naši bližini je prava zakladnica zgodovine sosednja Italija.

Imate rajši gledališče ali kino?

Vsekakor gledališče. V študentskih letih sem imela abonma v ljubljanski Drami, kino pa me ni nikoli posebej privlačil in v veliki kinodvorani, kjer vsi okoli mene jejo kokice in pijejo kokakolo, se res nikoli nisem počutila preveč dobro. Ne vem točno, zakaj ne, saj sicer rada gledam filme, a to precej raje počnem v intimi domače dnevne sobe. No, danes, ko si je mogoče filme že kmalu zatem, ko so napolnili kinematografe, pogledati doma, se ne počutim zato prav nič prikrajšane.

Kateri glasbeni album ste si nazadnje kupili, presneli ali ga dobili v dar?

Tega pa se res skorajda ne spomnim … Glasba me sicer spremlja na vsakem koraku, tudi doma imamo nenehno prižgan radio ali pa si prek YouTuba vrtimo svoje glasbene želje. Mislim, da sem zadnje zgoščenke kupila že pred dobrima dvema letoma, ko sem bila zadnjič v Latinski Ameriki, saj se do te glasbe sicer iz Slovenije zelo težko dokopljem.

Katero knjigo ste nazadnje prebrali in katero bi priporočili bralcem Planet Siol.net?

Zdaj berem katalonskega pisatelja, živečega v ZDA, Carlosa Ruiza Zafona in njegov roman Senca vetra, ki sta mi ga podarila Manica Janežič Ambrožič in Igor Jurič. Sicer pa sta moja favorita še vedno Nobelova nagrajenca za književnost Mario Vargas Llosa in Gabriel Garcia Marquez.

Če bi vas tujci vprašali, kaj slovenskega jim predlagate, katero slovensko glasbeno skupino bi priporočili, kateri slovenski film in katerega slovenskega pisatelja?

Odvisno seveda od starosti in polja interesa zanimanja vsakega posameznika, verjetno pa ne bi pozabila omeniti Ivana Cankarja in Toneta Pavčka, ki sta moja priljubljena pisatelj in pesnik, legendarnega filma Cvetje v jeseni, morda tudi sodobnejšega Petelinji zajtrk, od glasbenikov pa Perpetuum Jazzile, ki me vedno znova navdušijo, verjetno tudi Siddarthe in Vlada Kreslina ne, ne nazadnje pa sta tudi polka in harmonika del naše glasbene kulture.

Kdo je vaš najljubši umetnik/umetnica in zakaj?

Nikoli nisem imela svojega najljubšega igralca, pevca, najljubše glasbene skupine, najljubšega slikarja, kiparja. Prav tako so me v različnih obdobjih navdušile oziroma navduševale različne stvari, tako da zelo težko izpostavim le enega ali dva izmed njih. Poleg tega je, sploh če med umetnike štejem tudi ljudi, kot je bil na primer veliki Steve Jobs, umetnik v tehnologiji, brez katere našega sveta danes ni več, krog kandidatov res prevelik.

Ne spreglejte