Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2013,
18.10

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borštnikovo srečanje nagrade gledališče

Nedelja, 27. 10. 2013, 18.10

4 leta, 7 mesecev

Kdo so letošnji Borštnikovi nagrajenci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Mariboru so na 48. Borštnikovem srečanju razglasili nagrajence in dobitnico največje nagrade, Borštnikovega prstana.

Dobitnica Borštnikovega prstana, največje nagrade Festivala Borštnikovo srečanje za življenjsko delo, je igralka Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana Olga Kacjan. "Olga Kacjan se je poročila z umetnostjo, z gledališko umetnostjo, ki je tako odrska prevara kot resnica našega bivanja pod brezbrižnimi in hladnimi zvezdami," je strokovna žirija utemeljila svojo odločitev, da Kacjanovi letos nadenejo prestižni prstan.

Sicer pa so podelili še kopico drugih nagrad. Strokovna žirija je za najboljšo uprizoritev izbrala Ponorelo lokomotivo v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi SNG Drame Ljubljana. Podeljena je bila tudi nagrada Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS), ki je nagrado za najboljšo uprizoritev sezone 2012/2013 podelilo uprizoritvi 25.671 v režiji Oliverja Frljića in produkciji Prešernovega gledališča Kranj.

Deževale so nagrade za predstavo John Gabriel Borkman Nagrada za režijo je šla v roke Mateji Koležnik za režijo uprizoritve John Gabriel Borkman v izvedbi Drame SNG Maribor, nagrade za igro pa so prejeli Nataša Barbara Gračner za vlogo Matere v uprizoritvi Mati v izvedbi SNG Drama Ljubljana, Polona Juh za vlogo Ofelije v uprizoritvi Hamlet v izvedbi SNG Drama Ljubljana, Nataša Matjašec Rošker za vlogo Gospodične Rentheim v uprizoritvi John Gabriel Borkman v izvedbi Drame SNG Maribor in Igor Samobor za vlogo Johna Gabriela Borkmana v istoimenski uprizoritvi v izvedbi Drame SNG Maribor.

Nagrado za mlado igralko oziroma igralca, ki se podeljuje umetnikom do dopolnjenega 30. leta starosti, je prejela Tina Gunzek za vlogo Dekleta v uprizoritvi Vaje za tesnobo v izvedbi SSG Trst. Nagrado za scenografijo sta dobila Numen in Ivana Radenović za uprizoritvi Črna žival žalost ter Mojster in Margareta, nagrada za umetniško vodstvo je šla Marinki Poštrak za uprizoritev 25.671, nagrada za prevod pa Srečku Fišerju za prevod Hamleta. Po presoji žirije so podelili tudi nagrado za kolektivno stvaritev uprizoritve Vaje za tesnobo v izvedbi SSG Trst.

"Skrb vzbujajoči produkcijski pogoji" Strokovna žirija je sicer v utemeljitvi izbora izpostavila opozorilo selektorja Primoža Jesenka. Ta izpostavlja "skrb vzbujajoče produkcijske pogoje, ki so v zadnjih nekaj letih močno načeli vzpostavljeno infrastrukturo slovenskega gledališča in še zlasti drastično posegli v produkcijo nevladnega sektorja". Žirija ob tem ugotavlja, da se sodobno slovensko gledališče z repertoarno izbiro ujema z brezobzirnostjo sveta, v katerem živimo. "'V svetu, ki se maje', kot bi dejal veliki elizabetinski dramatik, pa bi bilo zaželeno, da gledališče v večji meri opravlja vlogo medija, ki 'mu ravna tečaje'," so zapisali.

Ne spreglejte