Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
22. 2. 2016,
14.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 2. 2016, 14.56

6 let, 7 mesecev

Letošnja Fabula je posvečena prišlekom

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Festival Fabula, ki letos poteka 13., bo med 27. februarjem in 3. marcem v Ljubljano, Maribor in Zagreb pripeljal štiri tuje pisatelje in spodbujal debato o prišlekih.

Festival Fabula – Literature sveta, bo v Mesto literature, kot se glasi naziv, ki ga je Ljubljana od UNESCA prejela lani, v Maribor in Zagreb pripeljal štiri tuje avtorje: nemškega pisatelja in pesnika Matthiasa Göritza, nizozemskega kandidata za Nobelovo nagrado Ceesa Nootebooma, kolumbijskega pisatelja Juana Gabriela Vasqueza ter islandskega pisatelja, ki je znan tudi kot pisec besedil za Björk, Sjona. Ob tej priložnosti bodo izšli tudi prevodi njihovih knjig v slovenščino.

S stripom o uporu in tveganje Slovenska avtorica letošnje Fabule je Samira Kentrić, ki je grafičnemu romanu Balkanalije, ki je izšel lani, letos dodala roman v slikah z naslovom Pismo Adni. Kot je povedala na današnji novinarski konferenci, je knjiga nastajala sočasno s frivolnostjo evropskih politik, ki se ukvarjajo z begunci in begunkami, ker pa je knjiga namenjena najstniškemu občinstvu, je v njej želela izpostaviti upor avtoriteti in avtoritarni družbi ter tveganje tega, kar je največ, kar imamo: življenja in zakaj je to smiselno.

Stvar naključja je, na kateri strani se znajdemo V okviru festivala pod njenim vodstvom poteka stripovska delavnica, na katero so bili med drugim povabljeni tudi mladostniki iz azilnega doma. Ti bodo na delavnicah ustvarjali stripe, najboljšega pa bodo v okviru grafitarske delavnice z Jurijem Lozićem prenesli na zid v Trnovskem pristanu.

Kot je povedala Samira Kentrić, je bila presenečena, koliko mladih udeležencev in udeleženk o begunski problematiki še ni imelo nobenih resnih pogovorov, prav tako še nihče ni imel stika z njimi, čeprav jih ta tema zelo zanima. Pri ustvarjanju so se razdelili v tandeme, kombinacije pa je določil žreb, tako kot v življenju, kjer je stvar naključja, na kateri strani se kdo znajde, je povedala ilustratorka.

Za konec pogovor o ekonomskih učinkih kulture Po besedah Renate Zamida, vodje Fabule, se bo v okviru festivala zvrstilo več kot 30 dogodkov, med vrhunce pa uvršča slavnostno otvoritev z Matthiasom Göritzem, s katerim bo pogovor povezovala Jela Krečič Žižek, okroglo mizo Barbari pred vrati, na kateri bodo o osrednji temi festivala govorili Igor Štiks, J. C. Milner, Srećko Horvat, Peter Vermeersch, Alenka Zupančič in Teofil Pančić, pogovor v slovenski kinoteki o otrocih beguncih ter literarni večeri z vsemi štirimi tujimi avtorji ter zaključna okrogla miza v Kinu Šiška, kjer bodo govorili o ekonomskih učinkih kulture.

Program Fabule si lahko ogledate tukaj

Ne spreglejte