Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
15. 12. 2016,
17.16

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

Branimir Štrukelj stavka Damjan Damjanovič

Četrtek, 15. 12. 2016, 17.16

5 mesecev

Poziv orkestra SF k odstopu direktorja zavoda Damjana Damjanoviča

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Foto: Matej Leskovšek

Zahteve zaposlenih v orkestru Slovenske filharmonije (SF), ki jih zastopa stavkovni odbor, so jasne: odstop direktorja SF Damjana Damjanoviča, šefa dirigenta Uroša Lajovica in štirih članov sveta SF, ki jih je imenovala vlada. K odstopu direktorja poziva tudi sindikalist Branimir Štrukelj. Mitja Šuštar iz sindikata Glosa pravi: "Duet dir. dir., odidita."

Ključni poudarki:
- orkester SF poziva direktorja javnega zavoda Damjana Damjanoviča in šefa dirigenta Uroša Lajovica k odstopu
- med razlogi navaja nekompetentnost, netransparentnost delovanja, omejevanje osnovnih pogojev dela in žaljiv odnos do zaposlenih
- zahteva pristojnost do soodločanja pri izbiri šefa dirigenta, večjo vključenost zaposlenih v svet zavoda in vlogo strokovnega sveta
- v stavkovnih zahtevah, ki niso materialne narave, temveč želja po prevzemanju odgovornosti za odličnost SF, jih podpirata tudi sindikata Sviz in Glosa

"Zaposleni v orkestru SF smo se v 13 letih dodobra prepričali, da vse, kar gre narobe v zavodu, izvira iz delovanja direktorja Damjana Damjanoviča. Njegova nekompetentnost je pripeljala do tega, da so se odnosi v našem orkestru in širše v zavodu, torej med zaposlenimi in vodstvom, popolnoma porušili," vzdušje, ki odločilno vpliva na delovanje SF in ki je ena od izhodišč pretekle in za 1. januar napovedane stavke glasbenikov povzema predsednica stavkajočega odbora SF Marina Kopše, ki so jo izvolili glasbeniki. Napovedana stavka in zahteve imajo več kot 90-odstotno podporo v orkestru, izpostavljajo soglasnost med zaposlenimi.

S stavko orkester ne zahteva neposrednih materialnih zahtev, temveč se zavzema za prevzemanje odgovornosti za delovanje in usmerjanje SF. Zato zaradi nekompetentnosti poziva k odstopu direktorja Damjana Damjanoviča, štirih članov SF, ki delujejo ne kot nadzorni subjekti delovanja vodilnega, temveč kot njegov podporni mehanizem, odstop šefa dirigenta Uroša Lajovica.

Prav tako so na ministrstvo za kulturo naslovili tudi druge predloge za boljše delovanje orkestra, tako v organizacijskem kot v umetniškem smislu. Med temi je pomen večje vključenosti zaposlenih v svet zavoda, večjo vlogo strokovnega sveta zavoda.

Med zahtevami so tudi formalna ureditev pristojnosti orkestra pri iskanju in izbiri šefa dirigenta, kar je sploh v tujini praksa in predpogoj za uspešno delovanje orkestra in dirigenta, poudarjajo zaposleni.

"Zaposleni v orkestru SF smo se v 13 letih dodobra prepričali, da vse, kar gre narobe v zavodu, izvira iz delovanja direktorja Damjana Damjanoviča. Njegova nekompetentnost je pripeljala do tega, da so se odnosi v našem orkestru in širše v zavodu, torej med zaposlenimi in vodstvom, popolnoma porušili," pravi predsednica stavkajočega odbora SF Marina Kopše.  | Foto: Matej Leskovšek "Zaposleni v orkestru SF smo se v 13 letih dodobra prepričali, da vse, kar gre narobe v zavodu, izvira iz delovanja direktorja Damjana Damjanoviča. Njegova nekompetentnost je pripeljala do tega, da so se odnosi v našem orkestru in širše v zavodu, torej med zaposlenimi in vodstvom, popolnoma porušili," pravi predsednica stavkajočega odbora SF Marina Kopše. Foto: Matej Leskovšek

Stavkovni odbor SF: Spremljamo okoriščanje zunanjih subjektov na račun zavoda

"V preteklih letih smo na vse mogoče načine poskušali vzpostaviti dialog, vendar so vsa naša prizadevanja pripeljala tako daleč, da smo se morali odločiti za zadnjo možnost. To je stavka. Vodstvo nam namreč ni dalo občutka, direktor ni pokazal volje, da bi težave, ki seveda obstajajo povsod, sproti reševali," dogajanje v javnem zavodu opisuje Marina Kopše.

Stavkovni odbor izpostavlja, da so zgroženi nad razpolaganjem sredstev v SF. "Denarja je dovolj za vse stvari, ki ne zadevajo neposredno našega poslanstva. A najtežje je zaposliti nekoga v orkestru. Trenutno imamo tri violiniste premalo. Ves čas poslušamo, da ni denarja. Po drugi strani pa lahko opazimo enormne zneske, ki jih direktor plačuje zunanjim sodelavcem. Vidimo, da gre za okoriščanje zunanjih subjektov na račun SF. Sumimo, da se v poročilih ministrstvu o tem, kaj se v SF dogaja, marsikaj prireja."

 

Orkester SF naj ostane prestižna slovenska blagovna znamka

"Ta zgodba se vleče, odkar je direktor SF nastopil prvi mandat. Ko so stvari dosegle svoje mejo, smo začeli ugotavljati, da gre veliko sredstev za stvari, ki niso nujno potrebne, pri tem pa nismo imeli denarja za osnovne delovne pogoje," pravi članica stavkovnega odbora SF Barbara Kresnik. | Foto: Matej Leskovšek "Ta zgodba se vleče, odkar je direktor SF nastopil prvi mandat. Ko so stvari dosegle svoje mejo, smo začeli ugotavljati, da gre veliko sredstev za stvari, ki niso nujno potrebne, pri tem pa nismo imeli denarja za osnovne delovne pogoje," pravi članica stavkovnega odbora SF Barbara Kresnik. Foto: Matej Leskovšek Točko preloma pa je prinesel spor orkestra s šefom dirigentom Urošem Lajovicem, ki ga je na to mesto lani spomladi imenoval direktor brez njihovega soglasja. Glasbeniki in glasbenice so pred tem opozarjali na vprašljivost dolgoročnega sodelovanja z njim, kar pa zdaj na podlagi izkušenj tudi potrjujejo. Težavne razmere v medosebnih odnosih med orkestrom in dirigentom so se pokazale tudi s prekinitvijo vaje orkestra SF, pravi predsednica stavkovnega odbora.

"Ta zgodba se vleče, odkar je direktor SF nastopil prvi mandat. Ko so stvari dosegle svoje mejo, smo začeli ugotavljati, da gre veliko sredstev za stvari, ki niso nujno potrebne, pri tem pa nismo imeli denarja za osnovne delovne pogoje," pravi članica stavkovnega odbora SF Barbara Kresnik.

Na programska vprašanja, pa tudi tista, vezana na način komuniciranja in odnosa do zaposlenih, niso dobili odgovorov, še pravijo predstavniki orkestra. Glasbenica Barbara Kresnik dodaja, da je SF prestižna slovenska blagovna znamka in da želijo, da to tudi ostane.

"Menim, da smo do zdaj izčrpali vse možnosti, da bi dosegli konstruktivne rezultate, a je vse ostalo v predalu," pravi Barbara Kresnik. Torej brez rešitev, ukrepov in s poglabljanjem nevzdržnih odnosih, ki spodkopavajo "dostojanstvo glasbenikov in glasbenic", pa povzema prav tako član stavkovnega odbora Rado Šteharnik.

Glasbenik in član stavkovnega odbora SF Rado Šteharnik je na današnji novinarski konferenci prav tako izpostavil žaljiv in ciničen odnos vodilnih do članov orkestra. | Foto: Matej Leskovšek Glasbenik in član stavkovnega odbora SF Rado Šteharnik je na današnji novinarski konferenci prav tako izpostavil žaljiv in ciničen odnos vodilnih do članov orkestra. Foto: Matej Leskovšek

Ciničen odnos Damjanoviča do zaposlenih

Glasbenik je izpostavil tudi ciničen in žaljiv odnos šefa dirigenta do orkestra. Že prej pa so zaposleni ob zadnjih dogajanjih tudi javno večkrat opozorili na grožnje, šikaniranja, diskriminacije, poniževanja in ignorantski odnos direktorja Damjana Damjanoviča do zaposlenih.

Stavka izraža našo hudo stisko

"Žalosti nas, da smo se morali zateči k tako skrajnemu ukrepu, kot je stavka. Ta izraža našo hudo stisko in nezmožnost plodnega dialoga z vodstvom zavoda, zlasti kar zadeva zadnje konflikte z dirigentom in reševanje umetniškega vodje," je na današnji novinarski konferenci povedal eden od članov stavkovnega odbora in predstavnik orkestra Klemen Hvala.

Da stavka izraža hudo stisko orkestra in nezmožnost plodnega dialoga z vodstvom zavoda, zlasti še ob zadnjih sporih s šefom dirigentom, pravi čelist Klemen Hvala, prav tako član stavkovnega odbora SF. Glasbenik je tudi izpostavil, da so med zahtevami ministrstva za kulturo navedli tudi formalno ureditev pristojnosti orkestra, da sodeluje pri izbiri njihovega umetniškega vodja, torej dirigenta, kar je med ključnimi pomeni za njihovo delovanje. | Foto: Matej Leskovšek Da stavka izraža hudo stisko orkestra in nezmožnost plodnega dialoga z vodstvom zavoda, zlasti še ob zadnjih sporih s šefom dirigentom, pravi čelist Klemen Hvala, prav tako član stavkovnega odbora SF. Glasbenik je tudi izpostavil, da so med zahtevami ministrstva za kulturo navedli tudi formalno ureditev pristojnosti orkestra, da sodeluje pri izbiri njihovega umetniškega vodja, torej dirigenta, kar je med ključnimi pomeni za njihovo delovanje. Foto: Matej Leskovšek

Zahteva po odhodu direktorja in dirigenta

Vse to so razlogi, "zakaj mora duet dir. dir. oditi," poudarja tajnik glavnega odbora sindikata Glosa Mitja Šuštar. "Direktor SF ne zagotavljajo varnega, zdravega in spoštljivega delovnega okolja, kar nalagajo tudi zakoni in drugi pravni predpisi. Direktor ne uredi ničesar."

"'Sp*** se na oder.' 'Daj mala ne, p***.' Zmerjanje s penzionisti, starčki, rekonvalescenti, ki nimajo pravice govoriti, impotentnimi igralci. A to sodi v javni zavod?" odnose v orkestru opisuje Mitja Šuštar.

"Direktor SF ne zagotavlja varnega, zdravega in spoštljivega delovnega okolja, kar mu nalagajo zakoni in drugi pravni predpisi. Direktor ne uredi ničesar. (...) Duet dir. dir mora oditi," je jasen tajnik glavnega odbora sindikata Glosa Mitja Šuštar. | Foto: Matej Leskovšek "Direktor SF ne zagotavlja varnega, zdravega in spoštljivega delovnega okolja, kar mu nalagajo zakoni in drugi pravni predpisi. Direktor ne uredi ničesar. (...) Duet dir. dir mora oditi," je jasen tajnik glavnega odbora sindikata Glosa Mitja Šuštar. Foto: Matej Leskovšek Na nevzdržne razmere v SF so v sindikatu Glosa in Sviz ministrstvo za kulturo opozorili že pred letom, a se ni zgodilo nič, so opozorili sodelujoči na novinarski konferenci. Zato upajo, da se bo mogoče tokrat, in zmerno optimistični, kot pravijo, čakajo jutrišnji popoldanski sestanek z ministrom. Če direktor in dirigent ne odstopita sama, naj to stori minister, je njihov poziv.

Želja po prevzemanju odgovornosti za odličnost SF

"Orkester SF in drugi zaposleni nimajo nobenih materialnih zahtev, gre za željo in prevzemanje odgovornosti za to, da bi ta ustanova ohranila svojo odličnost in ugled. Da bi prekinili njeno neplodno in destruktivno vodenje," je bil jasen Branimir Štrukelj, tajnik SVIZ.

V zadnjih letih se je pokazalo, da direktor Damjanovič problemov ne rešuje, ti se zgolj stopnjujejo, vse to pa spremlja tudi žaljiv odnos do zaposlenih, je problematiko podčrtal tudi Štrukelj. Zato je tudi sam Damjanoviča pozval k odstopu in izpostavil, da pri tem ključno odgovornost nosi tudi minister za kulturo, ki lahko v te odnose poseže in jih uredi.     

V zadnjih letih se je pokazalo, da direktor Damjanovič problemov ne rešuje, ti se zgolj stopnjujejo, vse to pa spremlja tudi žaljiv odnos do zaposlenih, je tudi problematiko podčrtal Branimir Štrukelj. | Foto: Matej Leskovšek V zadnjih letih se je pokazalo, da direktor Damjanovič problemov ne rešuje, ti se zgolj stopnjujejo, vse to pa spremlja tudi žaljiv odnos do zaposlenih, je tudi problematiko podčrtal Branimir Štrukelj. Foto: Matej Leskovšek

Ne spreglejte