Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
15. 1. 2014,
16.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pussy Riot

Sreda, 15. 1. 2014, 16.54

8 let

Ruski misijonar na čaju s Pussy Riot

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ruski misijonar se je ob skodelici čaja sestal z nedavno pomiloščenima članicama feministične punk skupine Pussy Riot.

Misijonar Ruske ortodoksne cerkve Andrej Kurajev, ki je ob sodnem procesu zoper performans Pussy Riot v katedrali Kristusa Odrešenika dejal, da bi morali do članic feministične punk skupine, namesto da so jih zaradi nastopa zaprli, morali izkazati milost, se je z nedavno pomiloščenima Nanedžo Tolokonikovo in Marijo Aljokino sestal ob skodelici čaja. Čajanka predstavnika Pravoslavne cerkve in članic feministične skupine je potekala pred obličjem javnosti. Na pogovoru so se dobili v moskovski kavarni Masterskaja. Ta ni znana le po tem, da se v njej odvijajo tudi predstave, temveč velja predvsem za zbirališče aktivistov in opozicije ruski vladi. Javni pogovor je organizirala lokalna revija Snob, ki je neposredno kritična do politike predsednika Vladimirja Putina in Ruske ortodoksne cerkve.

Na srečanju je Andrej Kurajev izjavil, da so imele članice skupine Pussy Riot dramatičen vpliv na Cerkev. Čeprav Kurajev obsoja obliko njihovega protesta, ki so ga izvedle v obliki molitve Devici Mariji, ki naj Rusije reši Putina in patriarha Kirila I, pa je misijonar še enkrat poudaril, da bi jih morali obravnavati z usmiljenjem. Kurajev je še dodal, da so nasilni odzivi Cerkve in države na performans od sebe odtujili viden del urbanega kroga izobražencev in razdelili Cerkev. "Patriarha ste potisnile proti Kremlinskemu zidu," je še izjavil cerkveni predstavnik.

V pogovoru sta Tolokonikova in Aljokina povedali, da sta, ko je bilo to le mogoče, v zaporu hodili v cerkev. Prav na to pa se nanaša še ena izmed točk, ki bi jih v svoji kampanji za pravice zapornikov radi izpostavili. In sicer, nedostopnost do bogoslužja v zaporu, čeprav cerkve so.

"Kaj menite o tem, da nekateri zaporniki ne morejo v cerkev?" je vprašanje Tolokonikova naslovila na Kurajeva. "Ves svoj čas morajo zaporniki preživeti ob delu, in če gredo v cerkev, so zato lahko tudi tepeni."

Kontroverzna cerkvena osebnost Kurajev je kontroverzna osebnost Ruske ortodoksne cerkve. Pridigal je mladim na rock koncertih, a pred kratkim je na svojem blogu zapisal, da so primere pedofilije in spolnih zlorab prikrivali homoseksualni duhovniki.

Po teh obtožbah so ga razrešili njegovih teoloških nalog, liberalci pa so se odzvali na njegove homofobne izjave. O Kurajevu ima svoje mnenje tudi ruska umetniška scena, kot na primer, ko ga je umetnik Oleg Kulik razglasil za "božjega performans umetnika".

Misijonar pa je med javnim pogovorom našel podobnosti tudi s Pussy Riot. Dejal je: "Ni dvoma, da sem provokator. Vprašanje je le, koga in kaj provociram." Temu je Tolokonikova dodala, da čeprav niso v istem krogu, pa si določene lastnosti kljub temu delijo. "Imamo kaj skupnega?" se je vprašala. "Da, imamo. Do določene mere se vsi borimo za resnico in si prizadevamo za to, da ne bi prenehali razmišljati."

Ne spreglejte