Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2012,
12.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2012, 12.11

8 let

Saj smo punce!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Knjiga Saj smo punce (Tehniška založba Slovenije) Petre Arule in ilustratorke Mojce Krajnc je odlična popotnica za vse tegobe, ki nam prekrižajo pot v obdobju odraščanja.

Se še spomnite, kako težavno je bilo nekje med desetim in sedemnajstim letom razumeti, kaj se dogaja z našim telesom? In čustvi, hotenji, ki nam niso dala miru. Staršev, ki niso veliko doma. Manjših razočaranj v ljubezni. Pa tudi prijateljice so nas kdaj pustile na cedilu. Skratka, zgodilo se nam je veliko nepričakovanega, včasih tudi krivičnega … Avtorica Petra Arula, sicer profesorica slovenščine in sociologije, se spominja, da ji je, ko je sama odraščala, mama kupila priročnik Najstnica. "Vse smo ga imele, bil je naša biblija, kot tudi Zormanov roman V sedemnajstem." Da se je resnično opogumila in priročnik tudi zares napisala, je kriva Tehniška založba Slovenije, za katero je Arula pred poldrugim letom že priredila knjigo s podobno vsebino, ki je bila najbolje prodajana knjiga otroško-mladinske literature leta 2011 v Sloveniji: "Že takrat sem si rekla, da bi takšno knjigo lahko napisala sama in da bi bila še boljša ter bi zajemala več področij najstništva, če bi bila moja – zdaj pa lahko vidite, da mi je to res uspelo. Z odlično ekipo 15 slovenskih strokovnjakinj, ki so vsaka s svojega področja dodale kamenček v mozaik obdobja, v katerem se najbolj iščemo, v katerem je težko tudi staršem, ki jim knjigo prav tako toplo priporočam."

Punce, imejte se rade Knjiga tako govori o telesnih in čustvenih spremembah, odnosih s starši, učitelji, prijateljicami, fanti, pa tudi o tem, katera vadba je najboljša za posamezno dekle, kaj z ličili in kakšna frizura je najboljša ter kako najti svoj stil, kako lahko se je prehranjevati zdravo, kako z denarjem, s prostim časom, internetom, kako se odločati za poklic. "Zajela sem vsa področja, za katera se mi zdi, da so najpomembnejša v življenju punc," nadaljuje avtorica. "Telesni in duševni razvoj sta takrat kot podivjana. V času od 9. do 15. leta se v telesu punce naredi toliko sprememb, da jih nikakor ne more dohajati. In zato je takrat tako težko. En dan bi bila najraje še vedno majhna punčka, naslednji se ji po glavi vrtijo zelo odrasle stvari … Takrat se je težko najti, še težje pa se je sprejeti."

Pomembni so pravi prijatelji Zunanji videz, starši, ki se jim takrat zdijo preveč nazadnjaški … To so težave, ki najstnice najbolj mučijo. "Tiste, ki nimajo pravih prijateljev, so še dodatno obremenjene … Zaljubljenke, ki se dobivajo s fanti, lahko močno mučijo fantove želje. Fante bolj zanima telesni stik, punce bi šle počasneje, a se bojijo, da jih bodo fantje zapustili, če jim ne bodo ustregle. Žal jih bodo prej ali slej zapustili, tudi če bodo dobili čisto vse, kar si bodo zaželeli, punce pa si bodo s tem popolnoma uničile svojo samopodobo in odnos do telesa," pojasni Arula. Sama jim svetuje, da je najpomembneje, da se imajo rade. "Punce, v redu ste take, kot ste. Če boste poslušale svoje srce, boste vedno vse naredile prav."

Na vprašanje, ali lahko v knjigo pokukajo tudi fantje, odgovarja, da je ta sicer v prvi vrsti namenjena puncam in da bodo fantje kakšno stvar težko razumeli, ker je knjiga napisana v stilu punca punci, a če bodo prebrali knjigo, bodo pri puncah zelo zaželeni, saj jih bodo lažje razumeli, se z njimi lažje pogovarjali in ne bodo videti otročji … Torej je knjiga napisana tudi za pametne fante.

Ne spreglejte