Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 3. 2021,
10.35

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

3

Natisni članek

John Malkovich

Četrtek, 25. 3. 2021, 10.35

3 leta, 1 mesec

V Ljubljano prihaja igralec John Malkovich

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

3

John Malkovich | Foto STA

Foto: STA

To poletje se bo v Sloveniji znova mudil slavni ameriški igralec John Malkovich, na Ljubljana Festivalu bo uprizoril svojo monodramo.

Po štirih letih od zadnjega obiska se letos poleti v Ljubljano vrača hollywoodski zvezdnik John Malkovich. Igralec, režiser in producent bo 7. julija nastopil na 69. Ljubljana Festivalu, kjer bo ob letošnji 700. obletnici smrti renesančnega pesnika Danteja Alighierija nastopil z monodramo Pekel Johna Malkovicha, ki je nastala po motivih Dantejevega Pekla.

Malkovich je v Ljubljani zadnjič nastopil leta 2017, takrat se je na 65. Ljubljana Festivalu, na katerem je nastopil z I Solisti Aquilani pod taktirko Alviseja Casellatija, violinistko Lano Trotovšek in pianistko Anastasyo Terenkovo, predstavil z interpretacijo odlomkov iz romana Grobovi in junaki Ernsta Sabata.

John Malkovich Ljubljana Festival | Foto: Arhiv Ljubljana Festival Foto: Arhiv Ljubljana Festival Tokrat se bo Malkovich sprehodil skozi kroge Pekla, kjer se bo srečal z zgodovinskimi osebnostmi in njihovimi usodami, ki služijo kot metafore za igralčevo sporočilo današnjemu svetu. Med drugim se bo srečal s prešuštniki drugega kroga Pekla – izpostavljena bo zgodba Paola Malateste in Francesce da Rimini, ki predstavlja kratek stik med umetnostjo in ljubeznijo, peklensko nevihto, ki preplavi razum. Podobno Odisej, ujet v ognjene zublje, predstavlja vrtinec znanja in neusahljivo željo po znanju.

Deveti krog, kjer so v večnem ledu ujeti izdajalci domovine, nudi možnost politične refleksije, vpogled v njeno dvoumnost in bratomorilsko naravo ambicije. Predstavljena bo tudi znana zgodba grofa Ugolina, ki jo je že Dante uporabil za metaforo političnih bojev med italijanskimi mestnimi državami ob koncu 13. stoletja, so navedli organizatorji Ljubljana Festivala.

Igralcu se bo ponovno pridružil komorni orkester I Solisti Aquilani, kot solist ga bo spremljal redni gost Ljubljana Festivala Massimo Mercelli, priznani flavtist in umetniški vodja festivala Emilia Romagna. Glasbo za predstavo je ustvaril Gabriel Prokofjev, vnuk slavnega skladatelja Sergeja Prokofjeva, ki se posveča reinterpretaciji klasične glasbe s primesmi sodobnih glasbenih slogov.

Oglejte si še:

Trendi Obiskovalce Vatikana presenetil zvezdnik, oblečen v papeža #video
Ne spreglejte