Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 12. 2013,
10.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 11. 12. 2013, 10.09

8 let

Mesec otroka skozi članke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dober mesec smo poleg objavljanja del učencev iz celotne Slovenije tudi pisali. Pozivali smo vas k sodelovanju, vas spodbujali, vsake toliko obvestili, kako pridno glasujete in kdo vodi.

Reportaže smo poleg besed opremili še s fotogalerijami in videi. Napisali pa smo tudi lepo število poučnih člankov. V pregledu bomo zajeli večino, ne pa vseh, da vam osvežimo spomin, za tiste, ki ste katerega od člankov spregledali, pa smo v povezavah pod člankom zbrali nekaj povezav.

Spraševali smo se, kakšna je varna igrača, kaj pomenijo otrokove "čačke" in skozi katere faze razvoja mora otrok, da se razvije v zdravo odraslo osebnost. Otroci in kariera? Nikoli ni prezgodaj začeti o tem razmišljati, prehitro pa je prepozno, meni psihologinja Andreja Flerin Majcen.

Športni psiholog Aleš Vičič pa nam je lepo pojasnil, da je najpomembneje otroka navdušiti za šport in da ni pomembno, kateri šport je to. Pomembni so zdravi učinki športa tako na telesni kot duševni ravni.

Skupaj s športno pedagoginjo Tino Porenta smo tudi potelovadili. Pokazala nam je, katere vaje so primerne za skupno razgibavanje z malčkom: tehtnica, konjiček, letalo ... Brin, Peter, Anja in Aljaž so le nekateri izmed navdušenih malčkov, ki obiskujejo športne in igralne urice skupaj s starši.

Za vas smo poiskali tudi zanimive pohodniške točke, sploh če ste starši ljubitelji narave in hribov. Zakaj ne bi za to navdušili tudi svojega najmlajšega družinskega člana? Prej ko boste z njim začeli hoditi v hribe, prej boste skupaj uživali v prekrasnih razgledih.

Dotaknili pa smo se tudi težjih tem, ki so del vsakdana prenekatere družine. Pogovarjali smo se z Anito Ogulin, ki kot sekretarka dela v Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje. Pravi, da so otroci najbolj nemočne žrtve revščine, ki jim jemlje vse, predvsem pa varnost. "Doživljajo učne in vedenjske težave, imajo slabše zdravstveno stanje zaradi neprimerne in nezadostne hrane, so ravnodušni, depresivni in tesnobni, vse to pa uničujoče vpliva na njihovo samopodobo in možnost samouresničitve."

Vzgoja je tisto področje, ki je verjetno najbolj občutljivo tako za najmanjšo družbeno celico, družino, kot celotno družbo. Kakšna je bila vzgoja včasih, kakšna je danes, kaj so razlike prinesle v družbo in kaj je prav in kaj "fino" nam je pojasnila antropologinja Vesna Vuk Godina.

Ker smo praktični, smo pisali tudi o nakupu ustreznega avtomobila, ko se zveza dveh poveča za enega ali več otrok. Karavan ali enoprostorec? Ni preprostega odgovora, predvsem pa je pred nakupom treba upoštevati več dejavnikov, ne le tega.

Dotaknili smo se tudi varnosti otroških sedežev in pravilnega privezovanja otrok. Najboljši sedež tako še ne zagotavlja največje varnosti, če otroka ne privežete oziroma če varnostnega pasu ne zategnete dovolj.

Opravili smo tudi intervju z Ivano Gradišnik, ki je soustanoviteljica slovenske veje familylaba, o vzgoji otrok, negotovosti sodobnih staršev, izgubi strahospoštovanja otrok do staršev, razvajenosti najmlajših in o vedno redkejšem pojavu: da se otrok ob poplavi vseh dejavnosti sploh še kdaj dolgočasi. Se vaš otrok upira branju ali mu ni nikoli dovolj pravljic? O tem smo spregovorili s Tilko Jamnik, promotorko branja, v članku pa natresli še nekaj uporabnih nasvetov za zaskrbljene starše otrok, ki še niso odkrili čara knjig.

Ste kdaj razmišljali, da je napad trme lahko otroku naporen, prav nič v veselje? Tako kot je odraslim stresen, je tudi mali cepetavčkom, ki skušajo na takšen način sporočiti svetu, kar jim imajo. Verjetno za vse nekaj najlepšega: prizor ljubečega odnosa med vnuki in starimi starši. Zavezništvo v najboljšem primeru, v najslabšem povod za konflikt.

Ker pa smo v decembrskem času, ki velja za mesec pričakovanj, obdarovanj, smo se o otrokovih čustvih pogovarjali z Damjano Šmid, socialno pedagoginjo.

Ne spreglejte