Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 11. 2011,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 30. 11. 2011, 8.12

8 let

Ana Bizjak: vtisi letnih časov v nakitu Lintu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ana Bizjak je prava umetnica že od malih nog, v zadnjih dveh letih pa se je posvetila ustvarjanju unikatnega nakita z vitražno tehniko, poimenovanega Lintu.

Ustvarjanje je za Ano že od nekdaj nekaj vsakdanjega in pomembnega, saj se že, odkar pomni, ukvarja s slikanjem, risanjem, oblikovanjem gline in v zadnjem času predvsem z ustvarjanjem posebnega nakita. Svojo ljubezen do umetnosti je negovala že v osnovni šoli z obiskovanjem umetniških tečajev, svojo pot pa nadaljevala na likovni gimnaziji, kjer se je seznanila s prvimi pravimi praktičnimi izzivi. Začutila je, da je nakit področje, ki jo še posebej pritegne, zato se je lotila izdelovanja iz različnih materialov – od perlic, gline, vrvic pa vse do fimo mase. Ker ji posnemanje drugih tehnik ni dopustilo edinstvenosti, si je zamislila čisto svojo tehniko, ki, po njenih besedah, v Sloveniji ne obstaja. Gre za tehniko izdelovanja nakita s pomočjo stekla, papirja, čipke in žic, ki je na nek način podobna tehniki vitraža. Motivi, ki so vključeni v vsak kos motiva, so zato vedno edinstveni.

Navdihnila sta jo finska narava in mir Pod vsak izdelek se podpiše z nenavadnim imenom – Lintu, kar v finščini pomeni ptica: "Imena sem se domislila čisto naključno. Na prvem uhanu, ki sem ga naredila, je bila upodobljena ptica, zato je to tudi v prihodnje ostala rdeča nit mojega nakita. Ime izhaja iz finskega jezika – lansko poletje sem bila na potovanju na Finskem in ta dežela me je povsem prevzela s svojim mirom in čudovito naravo." Ravno Finska je tista, iz katere mlada umetnica črpa navdih, saj svoje ideje dobi ravno iz narave in okolja, ki jo obdajata. Lepoto letnih časov nato razporedi po izdelkih, na katerih lahko opazimo motive cvetočih češenj, regratovih lučk, dreves in snežink, skupaj s čipko, ki nakit naredi po eni strani eleganten, po drugi pa nevtralen in tako primeren za vse priložnosti. "Najde se nekaj za vsako priložnost v letu," pojasni Ana.

"Najpomembnejše je to, da je moj nakit res nekaj izvirnega in unikatnega – kaj podobnega boste težko našli," nam zatrdi Ana, saj meni, da je njen nakit izdelan iz materialov, ki jih sicer ne srečamo pogosto, prav tako se malokdo loti te tehnike izdelave. Vsaka podrobnost je ročno izdelana in se razlikuje od drugih motivov: "V večini primerov se zgodi, da tudi kosa, ki sta ponavadi enaka, nimata enakega motiva, ampak lahko v njiju razberemo zgodbo, ki na nek način živi v nakitu."

Letni časi ustvarjajo svoje kolekcije Ob začetkih blagovne znamke Lintu se je Ana posvečala samo izdelavi uhanov, zadnje čase pa izdeluje tudi verižice, zapestnice, prstane, broške in tudi miniaturne slike. Uporabljati je začela različne oblike in velikosti stekla, ki poskrbijo za raznovrstnost izbire. Svojih stvaritev na zajema v kolekcijah, ampak se motivi največkrat povezujejo z letnim časom. Trenutno se torej posveča kosom, ki upodabljajo čarobnost in hkrati hladnost zime, poletni izdelki pa se popolnoma razlikujejo že po živih barvah in poletnih upodobitvah. "Morda bi nakit lahko razdelila na prvi del, v katerem se pojavljajo konkretni prizori iz narave in okolice, drugi del z bolj abstraktnimi prizori in tretji del, v katerem prevladujejo čipke," svoje izdelke razvrsti umetnica.

V kratkem se bodo nakitu pridružile še miniaturne slike Ana se lahko pohvali s številnimi pozitivnimi odzivi kupcev. "Mnoge lastnice mi sporočijo, da nakit z veseljem nosijo in z njim požanjejo veliko zanimanja in pohval," nam še pove prikupna Primorka in doda, da že razmišlja o moškem nakitu, saj mnogi ob pregledu samo ženskih izdelkov ostanejo razočarani. V prihodnje vsekakor ostaja pri ustvarjanju nakita, pripravlja pa tudi več miniaturnih slik, ki bodo še bolj izpopolnili zbirko steklenih izdelkov: "V prihodnje si vsekakor želim ustvarjati nove prizore, raziskovati nove motive, barve, vzorce in materiale. Svoj nakit želim predstaviti čim širšemu krogu ljudi in z njim zadovoljiti čim več želja."

Vsako prvo soboto v mesecu pa se Ana udeleži tudi Art marketa v Ajdovščini, kjer obiskovalcem prijazno predstavi svoje izdelke. Svoje unikatne kose namenja vsem, ki bi radi svojo garderobo polepšali z barvitim in ljubkim nakitom, po njenih besedah pa so med kupci zelo priljubljeni kot majhna darilca, saj "ni človeka, ki takega nakita ne bi prevzel".

Ne spreglejte