Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 6. 2012,
8.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 19. 6. 2012, 8.29

8 let

Anela Šabanagić: Slovenka, ki je delala s Kate Moss

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hodila je na newyorškem tednu mode in delala s slavno Kate Moss. Dobiva številne mamljive ponudbe tako iz tujine kot tudi v Sloveniji. Aneli Šabanagić je bilo vsekakor usojeno postati (super)model.

Anelo Šabanagič vsi poznamo kot zmagovalko modnega resničnostnega šova Supermodel Slovenije. S pomočjo omenjene oddaje se je razvila v mednarodno uspešno manekenko, a Anelina modna kariera se ni začela pred slabima dvema letoma z zmago na Supermodelu Slovenije, pač pa je v svet mode vstopila že pri rosnih štirinajstih.

Modne sanje za nekaj časa postavila na stranski tir "Res je, da sem začela že zelo zgodaj. Ampak v tujini so ta leta nekako praksa, takrat dekleta začnejo. Nekaj fotografiranj sem imela v Sloveniji, nato pa sem kmalu odšla v Milano. Tam sem bila le mesec dni, kar seveda ni niti približno dovolj časa, da bi iz svoje kariere naredila kakšen viden rezultat, sem se pa naučila samostojnosti. Nato sem potovala v Madrid in Tajvan. Potem sem se odločila vrniti domov, dokončati šolo in opraviti maturo," pove Anela, ki je takrat modni svet za leto dni postavila na stranski tir. Sicer pa si nikoli ni mislila, da bo model in da bo danes moda njen primarni zaslužek.

Prava ljubezen lahko premika meje "Takrat še nisem vedela, kaj je moda, kakšen je ta svet. Vanj sem bila vržena. Agentka, ki me je v Sloveniji našla, mi je že po nekaj mesecih našla delo v Milanu in me tja tudi poslala. Po pogovoru s starši, zaradi narave moje vzgoje in značaja, smo se odločili, da bi lahko zdržala takšen izziv, saj sem oseba, ki se v življenju znajde. Še danes ne morem verjeti, da sem šla pri štirinajstih v ta svet, a prav te izkušnje so me tudi naredile tako osebo, kot sem danes, in mi izklesale osebnost. Veliko volje imam in ljubim to delo. Vem, da je težko, nevarno, da ti ni vse postreženo na srebrnem pladnju, da je denar težko prigaran, ampak če gre za pravo ljubezen, za strast do dela, lahko to premika meje," pove Anela, ki si je takrat sama postavljala pravila, kaj je prav in kaj ni. "Ničesar nisem vedela. Nikogar nisem imela, da bi ga poklicala za nasvet. Moji starši tudi niso iz tega sveta in so ga spoznavali skupaj z mano. Imam krasne starše. Če me ne bi podpirali, stali za mano, mislim, da mi ne bi uspelo. Včasih kdo reče, da te starši, če te tako mlado pustijo v tujino, nimajo dovolj radi … Jaz mislim, da te morajo imeti še bolj. Da te odvežejo od sebe, ti pustijo, da slediš svojim sanjam, ciljem …"

Kamere ji niso delale prevelikih težav Po enoletnem premoru se je odločila nadaljevati in razvijati svojo kariero modela, ki se je pojavila v obliki Supermodela. "Po pogovoru z agentko Majo Raspopović, lastnico modne agencije Model Group, sva se odločili, da je to odlična priložnost in dobra iztočnica za mojo nadaljnjo kariero v modnem svetu. V modnem šovu bi se namreč lahko naučila še kaj več ter se tako še bolje pripravila za tujino. Celoten šov sem tako vzela kot šolanje," pove Anela, ki v svojo zmago ni verjela tako močno kot ljudje, ki so stali ob njej. "Veliko ljudi me je podpiralo, ti so vedeli, da mi bo uspelo priti naprej, brez vprašanj in dvomov. Jaz pa na trenutke o tem nisem bila najbolj prepričana, saj nisem tako samozavestna."

S kamerami, ki so jih bile ves čas za petami, ni imela prevelikih težav in po prvih snemalnih dneh jih je jemala kot nekaj povsem samoumevnega. Verjetno tudi zato, ker je še kot zelo mlada, še pred vstopom v modni svet, začela delati na velenjski televiziji, kjer je imela svojo otroško oddajo, delala reportaže, intervjuje in se tako privadila na pravilno govorjenje in na prisotnost kamere.

"New York je mesto zame!" Anelina najljubša slovenska manekenka je Valerija Kelava, saj je ubrala takšno pot, po kateri želi iti tudi sama. "V tujini ji je uspel veliki met, prišla je tudi na svetovno lestvico top 50 modelov na svetu. V Sloveniji ni prepoznavna, saj dela in živi v tujini. Ljudje, ki se ukvarjajo z modo, dobro vedo, kdo je, širša slovenska javnost pa je ne pozna, ker se ne izpostavlja, čeprav bi se z dosežki v tujini še kako lahko, saj dela za same znane blagovne znamke," pove Anela, ki pa sicer nima nobene vzornice med modeli, saj se ji zdi pomembno, da ima svoj stil in svojo pot ter ne posnema drugih.

Anela sicer ne pričakuje, da bo takoj skočila na lestvico top modelov na svetu, saj se zaveda, da si bo sprva še ustvarjala teren, a v teh slabih dveh letih je dosegla že marsikateri uspeh. Po zmagi na Supermodelu Slovenije se je najprej odpravila v Milano, kjer se je veliko ukvarjala s svojim bookom. "Nato sem se odpravila v London, kjer sem imela ogromno srečo in sem na snemanju za kozmetično hišo Rimmel spoznala in delala s slavno Kate Moss."

Sledila je modna prestolnica New York, Anelino sanjsko mesto za modeling, saj ponuja ogromno različnih možnosti. Tam jo je pod svoje okrilje vzela modna agencija Wilhelmina Models, septembra lani pa je nastopala tudi na tednu mode v New Yorku, kar lahko šteje kot poseben uspeh. "Takrat se mi je odprlo, začela sem delati z znanimi modnimi oblikovalci, kot so Rachel Zoe, The Blonds in Oscar de la Renta," pove Anela, ki se je odločila, da bo v teh letih ves svoj čas in trud vložila v modeling. "Želim izkoristiti priložnost, ki mi je bila dana. Moje sanje so moje življenje, saj počnem to, kar me veseli, in mislim, da mi gre dobro," še veselo pove Anela, ki za zdaj ostaja doma, kamor se rada vrača in preživlja čas s svojo družino ter bližnjimi. Občasno se loti tudi kakšnega dela v Sloveniji, sicer pa bo kmalu spet odpotovala v Ameriko, najprej v New York, pozneje pa se namerava podati tudi v Los Angeles, kar je le še dodaten dokaz, da kljub napornemu tempu v svetu mode ostaja zvesta svoji pravi ljubezni, modelingu.

Ne spreglejte