Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
14.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

David Bowie

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 14.55

8 let

David Bowie: od vesoljca do najbolje oblečenega Britanca vseh časov

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
David Bowie ni bil samo glasbeni, temveč tudi modni kameleon. S svojim androginim videzom je podiral tabuje, predvsem pa vedno skrbel, da je bila njegova pojava nezemeljska.

Človek z običajnim imenom je danes znan kot ena najbolj ekscentričnih oseb popularne glasbe. Ker mu ime Davie Jones ni bilo všeč, saj so ga prepogosto zamenjevali z Davyjem Jonesom iz The Monkees, se je preimenoval v Davida Bowieja in po nekaj poskusih glasbenega eksperimentiranja leta 1969 izdal Space Oddity, skladbo, ki je njega in njegove nezemeljske, v vesolju potujoče alter ege izstrelila med zvezde.

Čeprav ga poznamo predvsem po psihedeličnih kostumih, naj bi po pisanju revije Vogue Bowie že v šoli sprožil trend ozkih hlač, lase pa naj bi si barval z barvili za hrano. Preden je postal "Nezemljan", je bil t. i. mod, del britanske šminkerske subkulture, ki je slovela po urejenih pričeskah in tridelnih moških oblekah.

S Space Oddity in pozneje z vlogo v filmu Mož, ki je padel na Zemljo, se je ves čas spogledoval z vesoljem. Kot Ziggy Stardust je "zažigal" z ognjeno oranžnimi lasmi, ki so se v njegovi karieri pojavili večkrat, na naslednjem albumu Aladdin Sane pa si je čez obraz narisal znamenito rdečo strelo, ki je še danes vizualni sinonim za tega velikega glasbenika.

Sedemdeseta so tako minila v znamenju kratkih pajacev, visokih škornjev in drugih variacij na temo.

Leta 1976 je z albumom Station to Station predstavil lik The Thin White Duke, ki se je oblačil v moške obleke in bil v primerjavi z vesoljsko fazo dokaj običajna različica Bowieja. A ker je glasbenik takrat živel od "rdečih paprik, kokaina in mleka", je bila temu primerna tudi njegova osebnost. Takrat se je odločil, da zapusti Los Angeles, in se preseli v Zahodni Berlin, kjer je posnel tri albume in spet postal človek.

Sledilo je dolgo obdobje prevelikih in visoko potegnjenih hlač ter še višjih pričesk in poplesavanje po ulicah z Mickom Jaggerjem.

Devetdeseta so prinesla ostrejše melodije in tudi videz. To je bilo obdobje impresivnih plaščev, raztrganih jaken, sodelovanja z Alexandrom McQueenom, ognjeno oranžnih las in tudi uhanov. V tem obdobju je obiskal tudi Ljubljano, kjer je nastopil bos.

Konec devetdesetih se je njegov slog začel umirjati, a nikoli ni postal dolgočasen. Vedno modne obleke in pričeska, pa tudi značilni nesorazmerno veliki zenici, so Bowieja vedno postavljali v svojo ligo. Britanska javnost ga je leta 2013 razglasila za najbolje oblečenega Britanca vseh časov.

Ne spreglejte