Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 4. 2012,
15.22

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

poroka

Sreda, 11. 4. 2012, 15.22

4 leta, 6 mesecev

I. N.: Poročni fotograf naj bo osredotočen in rahločuten

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

I. je fotografinja, ki se s posebnim žarom posveča poročni fotografiji. Parom želi s fotografijami pričarati vzdušje njihovega dne, ki se ga bodo lahko ob fotografijah spominjali vse življenje.

Fotografinja I. N. se s to dejavnostjo ne ukvarja več.

Je dekle, ki jo navdihuje ljubezen. Morda je prav zato postala poročna fotografinja, ki svoje delo opravlja z največjim veseljem. S svojimi pari že mesece pred poroko naveže prav poseben stik, njo in njen način dela pa lahko spoznajo tudi na njeni prikupni spletni strani ter blogu, kjer poleg poročnih in zaročnih zgodb objavlja tudi utrinke iz svojega vsakdana. Z Ivo smo poklepetali o delu poročne fotografinje in razkrila nam je pogled na poroko skozi fotografski objektiv.

Kdaj začnejo pari razmišljati o poročni fotografiji? Presenečena sem bila, ko sem ugotovila, da nekateri o poročni fotografiji razmišljajo tudi leto dni pred poroko. Mnogokrat se namreč zgodi, da smo fotografi, če nas pari kontaktirajo pol leta prej, za tisti termin že zasedeni. Par, ki bo moj prvi za letošnjo jesen, me je recimo kontaktiral že lani junija. Če je paru nek fotograf res všeč in če si res želijo, da bi njihovo poroko fotografiral prav on, z njim navežejo stik že zgodaj, saj si ga le tako lahko z gotovostjo zagotovijo. Se je pa tudi zgodilo, da so bili pari res žalostni, ker so me prepozno kontaktirali in sem bila na dan njihove poroke že zasedena.

 

Ko je prvi stik opravljen, se najbrž začne zbiranje informacij. Kateri so tisti podatki, ki jih želite najprej izvedeti o paru in kaj je tisto, kar zanima bodoča mladoporočenca? Na svoji spletni strani imam poseben kontaktni obrazec, ki vsebuje naslednja vprašanja: kdo sta, kdaj in kje se poročita, kakšen dan želita imeti in kakšna sta. To je tisto, kar na začetku zanima mene. Ena od najpomembnejših informacij je seveda točen datum poroke in število svatov. Par ponavadi najbolj zanima cena, se je pa tudi že zgodilo, da si me je par tako želel za fotografiranje poroke, da je bila cena le formalnost.

Pari se najbrž za vas odločijo na podlagi vašega dozdajšnjega dela in sloga fotografiranja. Kako svoj slog in estetiko vpletete v njihovo zgodbo? S svojimi nevestami sem od trenutka, ko se odločijo zame, skoraj ves čas v zvezi. Moje neveste so res super – še preden se zares spoznamo in srečamo v živo, denimo komentirajo objave na mojem blogu. Prav tam skušam v svoje objave dati toliko sebe, da me pari, še posebej bodoče neveste, že vnaprej spoznajo in vedo, kakšna sem zasebno, kaj je tisto, kar mi je všeč, kakšno svetlobo imam rada in podobno. Potem se seveda pogovorimo še o slogu, prostoru fotografiranja in podobnem. Lokacijo vedno izbere par, saj je najpomembnejše, da se fotografiramo tam, kjer se počutita dobro in domače.

Vaša posebnost je tudi zaročna fotografija. Se zanjo odloča veliko parov ali je to bolj muha zadnjih nekaj let? Pri meni ni poroke brez zaroke. To pomeni, da je zaročno fotografiranje vključeno v ceno. Parom ga predstavim kot sestavni del priprav na poroko – kot bi šli pomerit poročno obleko. Obenem pa je to tudi priložnost, da se bodoči ženin in nevesta spoznata z mano, da vidita, kako je na fotografiranju … Vsakemu paru želim dati to izkušnjo, moja naloga je, da jima priskrbim dobre fotografije, a ob tem se lahko imamo "fajn", se spoznamo, sproščeno poklepetamo. Pomembno je namreč, da se med fotografom in portretirancem razvije povezanost, ki bo tudi na poročni dan poskrbela, da bo vse v trenutku steklo.

 

Datum poroke je potrjen, vi pa z novim zaznamkom v koledarju. Kaj je še treba urediti do dneva D? Vsaj pol leta prej se dogovorimo o urniku na dan poroke, se posvetujemo o svetlobi in kdaj bi bil primeren čas za fotografiranje. Vnaprej se dogovorimo, kdaj si bomo med dnevom vzeli nekaj polurnih odmorov za fotografiranje na izbranih lokacijah in posneli vse portrete, ki jih ženin in nevesta želita.

Na sam poročni dan se veliko dogaja. Se kdaj bojite, da kakšnega trenutka ne bi uspeli ujeti? Do letos sem fotografirala sama, letos pa se mi je pridružil Matej, tako da bom brez skrbi. Poroka je namreč velik zalogaj in ko si šestnajst ur na nogah, je res pomembno, da imaš nekoga, ki poprime za stvari. Pa ne samo to, medtem ko se recimo jaz med obredom osredotočim na par, se moj asistent posveti ozadju, svatom in drugim detajlom. Če jaz priprave na poroko spremljam ob nevesti, je on ob ženinu v moški družbi. Cel poročni dan si na nogah in adrenalin, ki ga čutiš, ti ne da spati, skušaš fotografirati prav vse. Fotografova naloga je, da ne zamudi pomembnih trenutkov in da ima izostreno oko. Med svatbo moraš biti dovolj pozoren in osredotočen, hkrati pa tudi rahločuten, da ujameš vse vibracije, čustva, drobne stvari in detajle, ki so pomembni in pripomorejo h končni celoti.

Se vam kdaj zdi, da ste na poročni dan v intimi mladoporočencev in svatov odvečen element? Nikoli, najbrž zato, ker se s pari že prej spoznamo in me na poročni dan sprejmejo z nasmehom. Nikoli tudi ne pridem v prostor z vso opremo in kar začnem fotografirati. Vedno se vsem predstavim, spoznam se s starši in svati, malce poklepetamo, potem šele začnem z delom. Res je, da si kot fotograf na nek način nadležen, še posebej če želiš ujeti iskrene trenutke. Ker rada fotografiram od blizu, moram biti precej blizu ljudi, da resnično ujamem vsa čustva. Vedno pa spustim fotoaparat, vzpostavim stik z očmi, spregovorim nekaj besed in se zahvalim.

Svatba je končana, mladoporočenca polna vtisov uživata v svežem zakonu. Za vas pa se delo šele dobro začne, kajne? Pari svoje fotografije najprej vidijo kar na mojem blogu, kjer ob mojem izboru fotografij s poroke dopišem tudi njuno zgodbo. Nato si vzamem od štiri do šest tednov za urejanje fotografij, saj si čisto vsaka zasluži dovolj pozornosti. Vsi moji letošnji pari so se odločili tudi za fotoknjigo. Pri izdelavi posamezne poročne knjige poleg mene sodelujeta še oblikovalca Handmade In Moste, tiskar in knjigovez. Knjigovez knjigo obleče v knjigoveško platno in poveže s satenasto pentljo v barvi, ki poveže tudi temo njune poroke. Če je par res dosleden, lahko en sam poročni dan z vsemi detajli, izbiro prostora in podobnim obenem pomeni globok potop v spomine in domačnost. Iz poroke lahko nastane dogodek, ki prikazuje njuni življenji v enem samem trenutku.

Vabljeni k ogledu nekaterih utrinkov, ki jih je na porokah v svoj objektiv ujela naša sogovornica.

Ne spreglejte