Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 4. 2012,
15.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 4. 2012, 15.27

8 let

Ivan Rocco: Od skice do obleke se veliko spremeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ivan Rocco je tisti modni oblikovalec, ki je na nedavnem Philips Fashion Weeku sklenil revijo mladih talentov in s svojo barvito, vzorčasto in igrivo kolekcijo Tropicália navdušil vse.

Ne le Ivan, celotna enajsterica modnih oblikovalcev mlade generacije je s svežimi pristopi, neobremenjenostjo in jasno vizijo prepričala tako zahtevne modne poznavalce kot svoje mentorje in izkušenejše kolege. Pri Ivanu Roccu, Koprčanu, ki je svoj študij modnega oblikovanja na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti prekinil le toliko, da se je odpravil na izmenjavo v Milano, se zdi, da ga vsaka pohvala še vedno preseneti in spravi v zadrego. A eno je gotovo – njegov miren in zadržan značaj svojo drugo, povsem nasprotno plat doživi med ustvarjanjem oblačil. V njegovem ateljeju, na njegovih skicah in njegovih mislih ta čas domujejo eksplozivne barve, avantgardni vzorci in inovativni kroji.

"Prestrašeno sem čakal na odzive" Modna revija je pravzaprav šele vmesna postaja med oblikovalčevim studiem in ljudmi. "Zdaj vsi pričakujejo 'show room', kjer si bodo lahko kose iz predstavljene kolekcije ogledali od blizu." Prvi odzivi in mnenja mu veliko pomenijo, saj do modne revije "niti sam nimaš pogleda na svoje delo kot celoto. Od začetka do konca sem vse naredil sam, nikomur nič pokazal, zato sem še toliko bolj prestrašeno čakal na odzive." Kaj mu je ljubše – prvi, bolj tihi del ustvarjanja v osami ali glasno in kaotično vzdušje modne revije? "Gre za dve povsem različni stvari. Najprej je tu ustvarjalni proces, ki pa je kljub izključenosti od sveta precej stresen. Imaš malo časa in veliko dela, vsake toliko pa tudi obžaluješ, da si se sploh odločil za tako velik projekt," se zasmeji Ivan. "Ko pride do šova in takih odzivov, spoznaš, da se je vse izplačalo. Adrenalina je ogromno."

"Če so ideje dobre, ni pomembno, ali dobro rišeš" Vse se je začelo z risanjem in slikanjem. To je namreč Ivana Rocca v svoj svet potegnilo že zelo zgodaj, otroška in najstniška leta pa je pogosto preživljal tudi na slikarskih tečajih. Vzporedno je ves čas risal tudi obleke. Čeprav še vedno rad vzame v roke platno in barve, je že zgodaj prevladala moda. "Bolj me je veselilo ustvarjanja nečesa, kar ima fizično obliko. Z oblačili nekoga oblečeš, mu nekaj daš."

Likovna izobrazba pride do izraza tudi pri skicah, ki so sestavni del načrtovanja modnih kosov in kolekcij. Kako pomembna je skica in kako se načrtovanje oblačil razlikuje med različnimi oblikovalci? "Nekateri so bolj vešči skiciranja, drugi manj. A to niti ni pomembno, važno je le, da znaš sam sebi prikazati svoje ideje. Če so te dobre, ni pomembno, ali dobro rišeš," meni Ivan.

Ko začne razmišljati o novi kolekciji, si najprej zgradi "mood book", zgodbo, išče podobe, ki ga navdihujejo. "Skiciram zelo na hitro, prej silhuete kot same kose, nato pa iz tega razvijam kroje. Ni pomembno, da je risba lepa. Od skice do obleke se veliko spremeni, saj sta tu tudi izdelava krojev in šivanje."

"Modne revije niso samo obleke" Sestavni del vsake modne revije je tudi glasba, za katero Ivan pravi, da je eden najpomembnejših elementov predstavitve, saj z njo pričaraš vzdušje celotne kolekcije. "Modne revije niso samo obleke, pomemben je celoten šov – frizure, mejkap, osvetljava in scenografija." Gre za celoten proces priprav na revijo, njeno programiranje, usklajevanje s celotno ekipo. Potem so tu še manekenke, ki so prav tako pomemben del. "Če nimaš vsega premišljenega 'v nulo', lahko na koncu revija izpade poceni in 'šlampasto'," razlaga Ivan, ki se zaveda tudi pomembnosti vrstnega reda posameznih kolekcij pri skupinskih predstavitvah, kakršna je bila revija mladih talentov v Kinu Šiška. "Najbrž je najbolj stresno, če si prvi ali zadnji," pove – pri čemer je bil prav on tisti, ki je revijo končal. "Prvi odpre revijo in da vzdušje celotnemu ozračju, obenem pa si vsi zapomnijo zadnje kose z modne brvi, zato je bolje zate, da so ti dobri," o dodatnem pritisku razlaga Ivan.

O svojih vrstnikih in oblikovalskih kolegih Ivan govori v superlativih. Z nekaterimi od tistih, ki so se prav tako predstavili na tednu mode, delujejo v kolektivu Young@Squat, ki spada pod okrilje društva Squat. Slednjega idejno vodita Zoran Garevski in Nataša Peršuh, ki mladim nudita podporo, z njimi pa delita tudi svoje znanje in izkušnje. Squat ne podpira le mode, temveč vse, kar je novo in avantgardno. "V Squatu se družimo, tam imamo sestanke, ko razvijamo skupinske kolekcije. Je prostor, kjer si izmenjujemo mnenja in poklepetamo." Prav mnenje mentorjev in ostalih mladih oblikovalcev Young@Squata mu pomeni največ. "Vedno pričakujem konstruktivno mnenje in to tudi dobim. Ne nazadnje lahko v mnenju in delu drugih oblikovalcev dobiš tudi navdih, še posebej ko gradimo kolekcije iz istega izhodišča in vidiš, kako lahko nekdo izpelje isto idejo na povsem drug način."

"Vse, kar je novo, je zanimivo" Velik vpliv na Ivanovo življenje in ustvarjanje ima tudi glasba. "Spremljam, kaj se dohaja na glasbeni sceni, ob jutranji kavici raziskujem glasbene bloge, nove glasbene izvajalce in zvrsti." Potem je tu še umetnost, ki ga prav tako navdihuje. "Rad si ogledam kakšno razstavo, nove umetnike in trende spremljam tudi na spletu." Pravzaprav ga zanima vse, kar je ustvarjalno, ne le moda, tudi arhitektura in oblikovanje. "Ne omejujem se, zanimata me tudi biologija in znanost," preseneti Ivan. "Vse, kar je novo, je zanimivo zame."

Splet pa je prinesel spremembe tudi na področju modnega novinarstva in modnega kolesja nasploh. Prej so modne revije svojo prestižnost utemeljevale s tiskom, zdaj svoje izdaje širijo na splet, kjer jim konkurirajo spletni magazini in modni blogi. Ivan Rocco meni, da je moda s spletom postala dostopnejša. "Na ta način izobražuješ ljudi, saj je splet skorajda vsakomur dostopen, modne revije pa bi bile sicer precej elitna zadeva. Prek spleta izobražuješ, pokažeš, kaj je lepo in kaj ne, kaj se v trgovinah lahko dobi in česa ne." Obenem meni, da bi se modni oblikovalci v Sloveniji brez interneta težje promovirali. Splet pa prinese tudi več mnenj in razprav – tudi o modi, kar se Ivanu zdi dobrodošlo. "Moda je tudi socialni fenomen, zato je prav, da se o njej razpravlja. Vsak oblikovalec si ob snovanju kolekcije sicer zamisli neko zgodbo, saj ne nazadnje ne prodajaš posameznih kosov, temveč življenjski slog."

Ne spreglejte