Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2011,
8.20

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 20. 12. 2011, 8.20

8 let, 1 mesec

Jerneja Agić: Ljudi učim, kako se obleči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Del neverbalne komunikacije so tudi barve in Jerneja je specialistka za barve oblačil, s katerimi ljudje sporočamo marsikaj.

Se znate obleči? Ne, je najpogostejši odgovor tistih, ki se po pomoč zatečejo k Jerneji Agić, ki svoje stranke to nauči. Morda se sliši nekoliko čudno, a Jerneja je svetovalka za imidž, ki stranke ne uči o modnih trendih, ampak jo nauči, kaj je skladno z njeno postavo in kaj ne ter ji vlije samozavest, da poseže po svojem stilu.

"Vedno so me zanimali ljudje. Zakaj nekdo nekaj nosi, s čim se identificira, kaj govori skozi osebno izražanje. 'Image consulting' je bil najbližje temu," pove o izbiri svojega poklica, ki se je začel že v osnovni šoli, ko je pri likovnem pouku risala manekenke. Kakšnih posebnih zgodb o šivanju nima, saj je to nikoli ni povsem privlačilo, tudi zdaj ne šiva, le nariše skice, nato pa njena šivilja to izdela: "Seveda so bili plišasti medvedki in barbike oblečeni, a šivala nisem veliko. Šivala sem v srednji šoli, spomnim se, da smo celo morali narediti bundo, na katero sem prišila umetno krzno." Po srednji šoli je svojo pot nadaljevala na fakulteti za dizajn, a ker po končanem študiju v Sloveniji ni bilo "njene izbire", se je odločila za izobraževanje v Veliki Britaniji, piko na i pa ji je dala avstralska šola, v sodelovanju s katero bodo prihodnje leto tudi organizirali izobraževanje, s katerim si bo mogoče pridobiti prav takšen certifikat, kot ga ima Jerneja.

"Stilist oblikuje začasni stajling, jaz jih učim"

Velikokrat njen poklic zamenjujejo za poklic stilistke, a to ni isto: "Stilist oblikuje stajling za določen trenutek, jaz pa vsakemu posamezniku pomagam, da se nauči postati sam svoj stilist," je razložila ključno razliko. Agićeva veliko dela z barvami in vsakemu posamezniku pripravi barvno karto, da ve, katera barva ustreza njegovemu telesu, tako psihično kot fizično: "Barvo doživljamo, ker ima magnetno valovanje, tako da je treba vsakega posameznika posebej preučiti." To počne s pomočjo barvnih "slinčkov", ki jih v belem prostoru, kjer ni nobenih dražljajev barv, nadene stranki in tako skupaj ugotavljata, kako se obraz odziva na barvno paleto. Hkrati pa jih s priročnikom za stil nauči, kaj jim pristaja in kaj ne, tako da kmalu postanejo svoji stilisti: "Ženske smo zelo dovzetne za to in pogosto se zgodi, da dekleta hodijo po nakupih s svojo barvno karto, a po enem letu so že zelo samozavestna in kupijo vse pravilno, kljub temu da karta ostane doma. Pogosto pa se tudi zgodi, da prevzamejo moško barvno karto in nakupujejo tudi za njih."

Zgodbe strank se vrstijo

"Vsak posameznik ima poseben pristop do sebe in do oblačil. To se vidi takoj, ko mu začnem svetovati. Toliko kot je odprt do mojih nasvetov, toliko je ponavadi tudi do oblačil," opisuje svoje stranke. Kljub temu da poskrbi za stil mnogo znanih Slovencev, predvsem tistih iz političnega in gospodarskega sveta, med katerimi sta tudi Bojan Dremelj in Marta Kos, pa jo najbolj razveselijo zgodbe preprostih ljudi, ko se ji iskreno zaupajo: "Najlepše mi je, ko mi rečejo, da na svojo garderobo tako niso gledali že 20 let. Ko so bili mladi, so oblekli, kar jim je ustrezalo v tistem trenutku in se je podalo k njihovemu razpoloženju in osebnemu stilu, zdaj pa že zvečer razmišljajo, kaj gre skupaj." Njen uspeh je tako največji, če si ljudje upajo izražati sebe, potem ko pridejo na svetovanje.

"Oblačenje v slovenskem protokolu"

Naslov Jernejine diplomske naloge je bil Oblačenje v slovenskem protokolu, zato ji protokol ni tuj: "V Sloveniji nimamo izrazitega protokola, ker smo dokaj mlada država. Smo ga imeli pa v Jugoslaviji, celo enega najmočnejših na svetu. Pri Titu je bilo vse 'v nulo'." Ko sva ravno zašli na politični prostor, sva se dotaknili tudi nedavne politične kampanje: "Letošnja kampanja je bila dokaj sproščena. Kar spomnimo se Katarine Kresal, ki smo je navajeni v poslovnih oblačilih, tokrat pa je bila v reklami v sproščenih oblačilih, ker je drugače nagovarjala, oblačila je prilagodila sporočilu." Agićeva pojasni, da je v tujini praksa, da oblačila prilagajajo sporočilu: "V tujini je tako, da imajo najprej napisan govor, nato pa k temu prilagodijo oblačila. Spomnimo se Hillary Clinton, ona je bila v čisto celi barvni paleti kostimov." Agićeva karikira, da v Ameriki poskrbijo za barvo sukanca, v Sloveniji te prakse ni, čeprav je v prejšnji kampanji poskrbela za zunanji videz ene stranke, a o njenem imenu ostaja skrivnostna.

Ne spreglejte