Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
30. 1. 2017,
18.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

pomladni trendi kolekcija Vivienne Westwood Pamela Anderson aktivisti moda Andreas Kronthaler

Ponedeljek, 30. 1. 2017, 18.07

6 let, 7 mesecev

Kaj imata skupnega Pamela Anderson in Vivienne Westwood?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Foto: Juergen Teller/www.viviennewestwood.com

Ameriška igralka in Playboyevo dekle Pamela Anderson je obraz kampanje za kolekcijo pomlad/poletje 2017 znamke britanske modne oblikovalke in revolucionarke Vivienne Westwood. A ne samo to, druži ju tudi aktivistična plat.

Nova kolekcija znamke Vivienne Westwood je posvečena Mediteranu, pod njo pa se podpisuje v Avstriji rojeni modni oblikovalec Andreas Kronthaler, mož, dolgoletni sodelavec in navdih britanske modne revolucionarke.

"Veliko časa sem preživel v Italiji (…), kjer smo imeli tudi studio in sodelavce. Po vseh teh letih sem se zaljubil v Italijo in Mediteran. Všeč mi je morje in rad sem v njegovi bližini, od tod tudi ideja, da naredim poletno kolekcijo o Mediteranu," o oblačilih, ki jih razume kot poklon sredozemskim ljudem in krajem pravi modni oblikovalec Kronthaler, ki pa v izdelkih kreativne industrije kaže paradokse sveta.  | Foto: Juergen Teller/www.viviennewestwood.com Foto: Juergen Teller/www.viviennewestwood.com

Užitkarski in sproščeni odnos do življenja povezuje z Mediteranom, tega pa z morjem, vročino, svetlobo, ženskami v kopalkah, obiski tržnice in špageti. Stvari so preproste, vendar je to le en vidik, saj to morje vsak dan prečka na tisoče in tisoče beguncev, ga uporablja za prehod, je ob svoji kolekciji zapisal Kronthaler, ki zase pravi, da ni prav politično angažirana oseba. A za to kolekcijo je želel, da je "del tega, kjer sem, kjer smo". 

"Aktivizem je seksi"

Za enega od modelov je izbral obraz industrije zabave, seksikono 90. let prejšnjega stoletja Pamelo Anderson, ki se preizkuša tudi v aktivizmu.

"Aktivizem je seksi, empatija romantična," je o družbeni odgovornosti posameznika Pamela Anderson zapisala na svoji spletni strani. Tam je mogoče zaslediti tudi podatek, da je v Franciji obiskala begunski center, kamor je odnesla hrano in obleke. In to ni bilo prvič, prav tako kot se tudi že nekaj časa trudi, da bi v imenu skrbi za okolje manj letela.

V Londonu je na ekvadorskem veleposlaništvu obiskala Juliana Assangea, s katerim sta dobra prijatelja, je še zapisala na svojem blogu.

Pamela Anderson kot ljubiteljica umetnosti in aktiviska

 | Foto: Juergen Teller/www.viviennewestwood.com Foto: Juergen Teller/www.viviennewestwood.com V angleški prestolnici je bila tudi, ko jo je Andreas Kronthaler povabil k sodelovanju pri kampanji za novo kolekcijo. S fotografom Juergenom Tellerjem so snemali v Grčiji.

"Všeč mi je bil apokaliptičen občutek, ko smo snemali. Zajela me je bojevitost in zdelo se je, kot da gre za življenje in smrt. Kako bomo preživeli podnebne spremembe in prenaseljenost? Bomo postali kanibali ali jedli kamenje?" je za tuje medije ob tem povedala Pamela Anderson, sicer tudi borka za pravice živali in zato že od desetega leta vegetarijanka, v zadnjem času pa tudi veganka.  | Foto: Juergen Teller/www.viviennewestwood.com Foto: Juergen Teller/www.viviennewestwood.com

Ob tem je Pamela Anderson primerjavo z britansko inovativno modno oblikovalko, ki s svojim položajem, delom in gestami v popularni kulturi opozarja na družbene teme ter se zavzema za človekove pravice in okoljsko problematiko, ponudila kar sama.

"Od Vivienne sem se naučila, da vsak dan prinaša priložnost. Tudi to, da ne morem molčati. Moram biti specifična in se vsak dan zelo resno truditi, da se angažiram v svetu. Kot bralka, ljubiteljica umetnosti in kot aktivistka."

 

 

Ne spreglejte