Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2012,
16.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 24. 1. 2012, 16.20

8 let

Maja Štamol Droljc: Obleka Sanje Grohar največkrat kopirana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Modna oblikovalka Maja Štamol Droljc bo v sodelovanju z našim portalom osrečila eno maturantko in zanjo oblikovala večerno obleko. Le kaj svetuje mladim dekletom pri izbiri popolne obleke?

V slovenskem modnem svetu je Maja že močno prepoznavno ime. Pravi, da se je za modo in lepe stvari zanimala že v otroštvu. "Prve ročne spretnosti sem pokazala pri pletenju in vezenju že v prvem razredu osnovne šole. Po mojih idejah pa mi je šivala teta Silva, pri kateri sem preživela veliko časa, saj je bila moja mama zaradi bolezni veliko v bolnišnici. S teto Silvo, ki je zdaj stara že devetdeset let, še danes z veseljem poklepetava o modi in trendih," pove Maja, ki se je slovenski javnost kot oblikovalka predstavila pred več kot dvajsetimi leti z razstavo pletenin, šele pozneje pa je začela tudi s šivanjem in oblikovanjem. "Leta 1997 sem se prijavila na natečaj za obleko mis Slovenije in bila izbrana med deset finalistov. Svojo blagovno znamko pa sem ustvarila pred sedmimi leti," še doda Maja, ki v prijetnem ambientu svojega ateljeja v Žalcu ustvarja skupaj s še štirimi sodelavkami.

Ustvariti lastno znamko je verjetno preprosto, a popeljati jo, da žanje uspehe, je verjetno nekaj popolnoma drugega. Verjetno časa za tisti pravi počitek ali odklop ni …? Ja, ustvariti blagovno znamko je sorazmerno lahko, od tega živeti in biti uspešen pa je veliko težje. Zase bi lahko rekla, da sem bila že pred tem nekako prisotna v svetu mode, sodelovala na revijah, razstavah in podobnem, pa vendarle sem potrebovala vsaj štiri leta, da so ljudje vedeli, kdo je blagovna znamka Maja Štamol. Trdo smo delali, pa vendarle nismo vsak mesec zaslužili za plače. V tem poslu pravzaprav ni počitka. Ves čas moraš ustvarjati nove ideje, da se stranke vračajo in prihajajo nove. Poleg tega je tudi vedno več novih, obetavnih in sposobnih oblikovalcev, v trgovinah pa blazno velika ponudba nizkocenovnih oblačil.

Je moda v Sloveniji trd kruh? Zagotovo je trd kruh. Slovenska tekstilna industrija je bila prva, ki se je zrušila, trgovine so zasute z oblačili s Kitajske, naše domače delo pa ni cenjeno. Mi ne delamo serij, vsak kos posebej izrežemo in sešijemo in to zahteva čas. Predvsem bi si želela, da bi ročno delo ponovno postalo spoštovano.

Kljub trdemu delu pravite, da danes, ko kreirate poročne obleke, oblačite poslovne ženske, uživate. Kaj vam je pri tem poklicu najljubše? Vsekakor pri delu uživam, saj ga sicer ne bi opravljala. Najljubša mi je raznolikost, pestrost tega poklica, vedno je kaj novega. Nikoli ni dolgčas, v vsaki stvari lahko najdem kakšno idejo za svoje kreacije. Najboljše ideje pa nastanejo zjutraj, v polsnu. To je moj način življenja! Očitno je, da uživate pri delu s strankami, saj se vaše svetovanje pogosto lahko zavleče tudi na nekaj ur. Časa, ki ga posvetim strankam, mi ni nikoli žal. Rada klepetam z njimi, tudi nasploh in ne samo o oblekah. Skozi pogovor jih spoznavam in tako lažje svetujem pri izbiri oblačila. Pravijo, da znam z ljudmi in bo verjetno kar držalo! Ljudje mi zaupajo in zato še bolj čutim odgovornost pri delu z njimi. Ne nazadnje pridejo k meni zaradi zelo pomembnih dogodkov, kot sta poroka, matura, in to so prelomnice v življenju, ki ti morajo ostati v lepem spominu. Užitek je ljudem dati tudi nekaj svojega, da jim ta dan polepšaš …

Slišali smo, da tudi veliko potujete. Najdete navdih tudi na teh potovanjih? Včasih je dovolj, da se usedem na kavo na ulici in opazujem ljudi, včasih brskam po revijah in ob tem snujem in rišem svoje skice. Največ zagona in idej pa zagotovo dobim na potovanjih, zato vsaj nekajkrat na leto odletim v kakšno drugo državo in se po nekaj dneh vrnem vsa nervozna od ustvarjalnega nemira v sebi! Prijetna nervoza!

Pomlad prihaja in z njo tudi novi trendi. Znani ste, da za vsako modno sezono razvijete kakšen nov modni kos, ki kmalu postane prav hit. Kaj pripravljate tokrat? V zadnjih letih težko postaviš ločnico, kaj je modno in kaj ni … Je pa res, da vsako sezono pride v ospredje kakšna barva, kakšen poseben material, vzorci … Res nam je uspelo izdelati že nekaj takšnih kosov, ki so bili potem zelo zaželeni. Pri svojih kreacijah sploh želim, da so nosljive, uporabne in še vedno drugačne, saj mi je jasno, da časi niso naklonjeni k veliki zapravljivosti.

Vaše stranke so tudi številne znane osebnosti, kot so Anja Križnik Tomažin, Alenka Godec, Sanja Grohar in številne druge. Koliko vam pomenijo takšna sodelovanja? Veliko! Ne gre zgolj za obleke, gre tudi za prijateljstva, ki so se stkala pri teh sodelovanjih. V naših kreacijah se res sprehaja veliko znanih, ampak moram poudariti, da so zame enako pomembne vse stranke in vsem se posvetim z enako pozornostjo.

Kaj bi sicer svetovali mladim upom, ki si želijo uspeti v modnem svetu? Sledite svojim željam in vztrajajte na svoji poti. Meni je uspelo po veliko letih sanjarjenja!

S čim ste v svojem ateljeju trenutno najbolj zaposleni? Trenutno v našem ateljeju nastajajo maturantske kreacije, saj se na področju Celja in okolice maturantski plesi že začenjajo. Poleg tega kar nekaj časa v tednu posvetim kostumografiji v oddaji Ugani, kdo pride na večerjo in verjetno še najbolj obsežnemu projektu, ki je kostumografija v Gledališki igri Mesto na ex. To je zagotovo zelo zanimivo in zame novo delo, saj v predstavi združujem kar nekaj slovenskih oblikovalcev.

Vas je zdaj malce vrglo v kostumografske vode? Vam to predstavlja izziv? Bolj naključje je, da sem letos dvakrat v vlogi kostumografa, je pa izziv. Pravzaprav nekaj čisto drugega, tudi jaz se tega še učim. Predvsem Mesto na Ex je izziv, saj je projekt zastavljen zelo zanimivo in drugače. Gre za fashion predstavo, oblikovali jo bomo različni oblikovalci: moške obleke znamke Titan, torbice Zelolepo, čevlji Mitja Hojak, nakit Bojana Kovačič Zemljič, obleke Maja Štamol in velika podpora Name, d. d. Prav v teh dneh je v njeni izložbi napoved predstave, kjer lahko vidimo tudi prve zametke našega dela. Zanimiva in drugačna bo tudi premiera. Vsekakor smo dobra ekipa!

Je prav, da rečeva, da je trenutno čas maturantskih oblek? Čas maturantskih kreacij se ponavadi začne že novembra, ko k nam prihajajo prve maturantke, in traja vse do meseca maja, ko se to obdobje končuje.

So maturantke kot stranke zahtevne? Ne vem, če je zahtevne pravi izraz, predvsem potrebujejo veliko pozornosti, pogovora in priprav, saj je za večino to prva večerna obleka in zagotovo tudi prelomnica v življenju. Vse želijo biti popolne, lepe in jaz jim s svojimi izkušnjami pomagam po najboljših močeh.

Veliko deklet rado kopira slovenske in tuje zvezdnice v njihovem stilu večernih in tudi dnevnih oblek … Imate najbolj ponavljajočo se kreacijo? Ja, se zgodi, da dekleta prinesejo sliko obleke, ki jo je nosila kakšna zvezdnica. Naša najbolj ponavljajoča se kreacija je bila zlata satenasta obleka, ki jo je pred leti nosila fatalka Sanja Grohar, in tudi druga ponavljajoča se kreacija je bila Sanjina – črna oprijeta obleka z globoko odprtim hrbtom. Zame je to problem, saj ne izdelam enake ali podobne kreacije za isto šolo in ne uporabim enakega materiala. To sem preprečila tako, da so bile obleke razporejene po različnih slovenskih šolah, po možnosti še v drugi barvi.

V sodelovanju z našim portalom bomo osrečili eno maturantko, ki ji boste izdelali večerno obleko. Kaj svetujete dekletom pri izbiri tiste popolne obleke? Izberite kreacijo, ki bo vašo postavo naredila skladno, lepo in se boste v njej dobro počutile.

Ne spreglejte