Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 11. 2012,
9.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 15. 11. 2012, 9.51

8 let

Maji Milas strast ustvarjanja pomeni način življenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Maja Milas je diplomirana pravnica, ki so ji slabe zaposlitvene možnosti spet vzbudile mladostniško ustvarjalnost in tako je začela ustvarjati svojevrsten nakit.

Maja se je z ustvarjanjem umetniškega nakita resno začela ukvarjati po končani fakulteti, ko na trgu dela ni našla zaposlitve za svojo izobrazbo pravnice. Tako je bila primorana spet odkrivati svojo inovativnost. "Ugotovila sem, da če sam ne iščeš priložnosti, potem ti je ne ponudi nihče."

Izdelovanje nakita ji predstavlja izziv nedoumljivih možnosti umetniške svobode, končni izdelek pa predstavlja njen umetniški izraz: "Moj navdih so tudi pozitivne povratne informacije o izdelku."

Njen ustvarjalni prostor nima meja, trenutno je to njeno celotno stanovanje, včasih tudi prostor na počitnicah, kjer ob delu dobiva tudi ideje: "Ideje dobim sproti ob delu in tudi po pogovoru s strankami. Vidiš, kaj jim je všeč, katere barve, kateri modeli, nato njihove želje še malce dodelam, težim k temu, da bi bila vedno boljša. Na Artmarketu sem letošnje poletje opazila, da gredo v promet zelo veliki prstani, zato sem izdelavi teh namenila več časa, kot sem sprva pričakovala."

Ročno ustvarjanje zanjo pomeni dodano vrednost v smislu spodbude domišljije in vrednotenja ročnega dela.

Na sodišču v Ljubljani dela kot prostovoljka, izdelovanje nakita je njen dodatni vir dohodka in dokler se ne bo uveljavila, ne bo stopila na samostojno pot ustvarjanja nakita. V promocijo in oblikovanja blagovne znamke je namreč treba vložiti veliko časa, energije in denarja. Pri predstavitvi nakita in s kreativnimi nasveti ji pomaga umetniški fotograf Voranc Vogel.

Majin svojstven stil Maja je na začetku izdelovala predvsem preprostejše izdelke, po določenem času in spoznavanju novih tehnik dela je osvojila svoj prepoznaven stil povezovanja debelejših, predvsem aluminijastih žic s poldragimi kamni v raznobarvnih kombinacijah. "Za te izdelke je največ zanimanja, saj so barviti, drzni in fleksibilni. Nosijo se predvsem v pomladno-poletnem času, ko v kombinaciji z drugimi lahkotnimi in živimi oblačili pridejo najbolj do izraza. Tu si dopuščam največ ustvarjalne svobode, saj podobnih izdelkov še nisem opazila."

Poleg svojega prepoznavnega nakita dela tudi zapestnice, prstane in verižice iz pletene žice v raznih barvnih kombinacijah in kombinacijah s perlicami. Teh izdelkov je na trgu manj, so pa zelo priljubljeni med poznavalci.

Zgrabila priložnost na Artmarketu Celotno poletje je imela na umetniški tržnici Artmarket priložnost, da je gradila prepoznavnost znamke in prodajala svoj nakit. Artmarket je bil zanjo trenutek odločitve na poti k samopotrditvi. "Čeprav se je pred tem krog ljudi, ki nosijo moj nakit, zelo razširil, sem še vedno rahlo dvomila o pristnosti bližnjih, ki so me k spodbujali k nadaljnjemu delu. Artmarket obiskujejo turisti in ljudje, ki cenijo ročno delo, zato je veliko lažje. Opažam pa, da mlajša dekleta ne cenijo toliko dodane vrednosti umetniškega izdelka. Ekspanzijska projekcija, ki je trajala dvajset tednov razstavljajočih sobot na ljubljanskem Bregu, je vsekakor navdihnila mojo kreativnost, stežka sem šla tudi na dopust. Na morje sem si vzela material in orodje ter na plažah izdelovala nakit."

Otroške delavnice Pred kratkim je dobila priložnost, da je o izdelovanju nakita poučevala tudi skupino otrok in mlajših najstnikov. Petar Antunović, predsednik Hrvaškega društva Ljubljana in Zveze hrvaških društev v Sloveniji, ki je kot priznan član slovenskega društva Lions tudi velik mecen umetnosti, ji je ponudil to priložnost, ki ji je veliko dala.

Največje priznanje za njeno delo je prišlo čisto po naključju, ko je osemletna deklica ob odhodu domov svoji mamici povedala, da je bil to njen najlepši dan v življenju. "To me je zelo ganilo, saj ob iskrenem otroškem priznanju nihče ne ostane ravnodušen."

Maja uživa v svojem ustvarjalnem delu in čeprav je najprej mislila, da ji strast ustvarjanja pomeni samo hobi, zdaj vse bolj verjame, da ji pomeni način življenja.

Ne spreglejte