Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2013,
12.52

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

manikira

Sreda, 13. 3. 2013, 12.52

4 leta, 8 mesecev

Manikira z gelom povzroča raka kože?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dermatologi opozarjajo, da manikira z gelom povzroča trajno škodo nohtom in celo povečujejo tveganje za nastanek kožnega raka.

Dr. Chris Adigun z newyorške univerzitetne šole za medicino je povedal, da UV-lučke za manikiro uničujejo kožne celice podobno kot solariji. Raziskovalci so odkrili, da bi morale ženske, ki redno hodijo na manikiro z gelom, razmisliti o posledicah takšnega tretmaja na zdravje, še posebej ker se gel nanaša v treh slojih in se vsak sloj utrdi z UV-svetlobo. Trg kozmetičnih izdelkov slabo urejen "Obstaja več razlogov za skrb, saj trg s kozmetičnimi izdelki za manikiro ni dobro zakonsko urejen in kupci ne vedo, s kakšno količino škodljivega sevanja so obkroženi. Zato bi se bilo dobro pred vsako manikiro zaščiti z zaščitno kremo pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem," je povedal dr. Chris Adigun.

Svoja spoznanja je pridobil z analiziranjem primerov kožnega raka na rokah žensk, ki niso imele genetskih nagnjenosti k melanomu in so redno hodile na manikiro z gelom.

Staranje kože zaradi izpostavljenosti UV-žarkom Drug nezaželen stranski učinek izpostavljenosti UV-žarkom svetlobe je staranje kože, kar pomeni, da bi lahko na koncu z odlično urejenimi nohti dobili dodatne gube.

Dolgotrajen lak skriva težave na nohtih Poleg tega dolgotrajen lak skriva vse težave na nohtih, kar ovira diagnosticiranje bolezni.

"Lak, ki ostane dlje časa na nohtu, ni dobra ideja, saj se ne vidi, kaj se dogaja pod njim," je dejal.

Svetuje, da se ženske izognejo redni manikiri z gelom in se zanjo odločijo le ob posebnih priložnostih. Prav tako ni dobro dolgo imeti laka na nohtih, saj se s tem poveča možnost za nastanek številnih okužb. Zaradi manikire z gelom se nohti tanjšajo, plastijo in lažje se razvijejo glivice.

"Čeprav ni potrjeno, da nohte poškodujejo kemikalije v gelu ali postopek odstranjevanja gela, je očitno, da takšni postopki uničujejo zdrave nohte," so sklenili raziskovalci.

Ne spreglejte