Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 12. 2011,
10.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 7. 12. 2011, 10.57

8 let

Mark Leeson: kralj barv se nikoli ne dolgočasi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pravijo mu Kralj barv, Britanec Mark Leeson je eden tistih v frizerskem poslu, ki postavlja smernice na modnih stezah in zunaj njih. S svojim delom je pristal v frizerski hiši slavnih.

Britanski frizerski Hall of Fame je želja domala vseh umetnikov frizur na Otoku. V tem poslu vztraja že 27 let, ves čas se trudi razvijati nove veščine, saj pravi, da razlika med frizerji nastaja prav v tem: koliko upaš dovoliti svoji ustvarjalnosti, da poseže v delo.

V pogovoru za Planet Siol.net, ko si je vzel čas na največjem frizerskem dogodku v Evropi, Salonu International v Londonu, poudarja, da brez pomoči sodelavcev ne bi bil, kar je. Ekipa frizerjev, umetnikov, modnih zanesenjakov postavlja smernice na modnih stezah in v vsakdanjem življenju. Poleg ekstravagantnih frizur ima tudi običajne stranke v salonu v Notthinghamu. Če se naročite v njegovem salonu, lahko izberete svojega frizerja, od začetnika do diplomiranca in Marka. Seveda se po teh stopnjah zvišuje tudi cenik (striženje je od 27 funtov naprej). Glavno vodilo v salonu je: da se stranke počutijo fantastično. Mark Leeson je ta čas v pričakovanju razglasitve britanskega frizerja leta, ki je neke vrste frizerski oskar.

V poslu ste že skoraj 30 let, kako ste se sploh znašli v tem? Vedno me je zanimala moda, všeč so mi bili urejeni ljudje, zato sem nezavedno vselej opazoval tudi pričeske. Enkrat pa sem slučajno zašel v enega od salonov v bližini doma, kjer so iskali frizerja. Šel sem na preizkus, naslednji dan so me že poklicali in me dali na prakso. In od takrat ustvarjam.

Kaj vas žene naprej? Ni ga dneva, da bi se dolgočasil. Veste, ko si vsak konec tedna nekje drugje na predstavitvi in šovu, vedno poskušaš prikazati nekaj novega. Potem se tega ne obješ. Pravzaprav uživam v predstavah in predajanju znanja prihodnjim generacijam.

Bi lahko enačili frizerja z umetnikom? Frizer je lahko neke vrste umetnik, sploh na tovrstnih prireditvah, na šovih. Obožujem londonski Salon International, saj slike iz revij postanejo žive. Kolekcije, ki jih pripravljaš za fotografijo, imajo v živo še večjo moč. Pričeske vidiš in predstaviš v popolni obliki, dejanskih barvah in oblikovanjih. To obožujem.

Kaj dela umetniškega frizerja, kot ste vi, drugačnega od tistega v salonih? Sem veliki zaveznik tehnik striženja. Najprej je treba obvladati osnovne tehnike, nato lahko gradiš naprej. Potem nastajajo razlike, precej je odvisno od tega, kako razvijaš osnove, koliko imaš ustvarjalne žilice. Lahko bi rekel, da razlika nastaja pri obračanju osnov (temu pravi twist, op. a.).

Ves čas ste na različnih predstavitvah, trpi zato vaš frizerski salon? Nikoli. Lahko se zanesem na direktorico salona Terri Kay, s katero skupaj delava devet let. Ko me ni, prevzame ona. Pod njenim vodstvom vse teče gladko, skrbi za salon, za stranke in učenje mladih. Tudi Terri je v vseh teh letih prejela številne nagrade, med drugim Eastern Hairdresser of the Year.

Kako ustvarjate kolekcije? Kolekcija ni produkt ene osebe. Terri ponavadi nakaže, v katero smer bi lahko šli, je odlična v tehniki. Jaz se bolj usmerim v modne podrobnosti. V salonih imamo tudi kar nekaj mladih ljudi, ki povedo, kaj bi lahko bilo 'in'. Če oni menijo, da ljudje s takšnimi frizurami ne bi 'tekali' po ulicah, idejo opustimo.

Torej je ekipa ljudi okoli vas pomembna? Pa še kako. Če ne bi imel ekipe, ne bi nikoli naredil, kar smo ustvarili v teh letih. Zelo pomembno je, da vsak v pričeske, kolekcijo da svojo osebnost. Seveda moramo spoštovati določene standarde in jim slediti.

Vaše kolekcije so zelo barvite. Verjetno niste prav navdušeni nad naravnimi, nebarvanimi lasmi? Če sem pošten, čisto vsaka stranka v salonu nosi barvane lase. Bodimo realni, naravni lasje so lepi, ampak ko delam v salonu, ne na šovih, želim strankam poudariti njihovo lepoto. Poudariti obraz in osebnost, zato uporabljam pramena, od najmanjših do največjih. Trdim, da je umetnost ujeti barve tako, da bodo izgledale naravno. Saj veste, naravna barva las pa je le ena.

Od kod navdih? Od mladih na ulici, na prireditvah, na londonski sceni, v pop kulturi, v naravi, kjer je veliko barv in se enkratno zlivajo. Navdih mi daje vsakdanje življenje, ob tem pa se velikokrat zatekam h Goldwellu in njihovemu produktu Ellumen.

Kdo torej ustvarja modo? Vi? Definitivno jo ustvarja ulica. Enkrat so celo delali raziskavo v Parizu, kamor se steka vsa modna industrija, in prišli do jasnega zaključka, da ideje prihajajo iz ulice. Trendi se postavljajo glede na videno zunaj modnega sveta.

Se tehnike spreminjajo? Osnovne tehnike ostajajo enake. Razliko pa ustvarjajo različice, ki jih iznajdemo frizerji. Različic je ogromno in to nas dela unikatne. Tako kot s tehnikami striženja je tudi z barvami. Preden jo naneseš na lase, je za vsakega ista, ideja uporabe in nanosa pa lahko prinese povsem drugačne rezultate na primer petim frizerjem.

Nominirani ste za britanskega frizerja leta 2011 … Joj, kakšna čast. Prejel sem že kar nekaj nagrad, med najljubše sodijo nagrade za Eastern Hairdresser of the Year in sprejem v Hall of Fame of Bristih Hairdresser. Pa letošnja nominacija, ki ste jo omenili. Nihče ne pozna skrivnosti, kako priti do nominacije, zato sem še toliko veselejši. Najpomembneje pa je, da imajo ljudje radi in občudujejo, kar delam.

Kako dolgo boste še vztrajali? Dam si še sedem let, da dosežem, kar sem si zastavil. Ustvarjalnosti pa mi ne bo zmanjkalo.

Ne spreglejte