Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2012,
14.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 26. 9. 2012, 14.58

8 let

Milijonar, ki mu ni težko postreči penine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Podjetje Jones je na Dunaju praznovalo 40 let, ki so jih obeležili pompozno in s predstavitvijo nove kolekcije.

Ne zgodi se pogosto, ali pa se sploh ne zgodi, da ti milijonar, lastnik modne hiše in direktor podjetja postreže kanapejčke in penino, a pri Gaborju Rosu je to drugače.

Nič posebnega ni, če Gabor poprime tudi za ta dela, saj je za svoje družinsko podjetje in modno znamko Jones, ki jo je kot nadobudni študent začel ustvarjati leta 1972, pripravljen narediti vse in nobeno delo, sploh pa sprejem novinarjev, ni nepomembno. To je prvi vtis, ki ga šarmanten gospod z nekaj kilometrine v modnem svetu, ki vzbudi pozornost s svojim prefinjenim stilom in verižico, ki jo krasi obesek v obliki kroga krog z namenom, da vanj zatika svoja očala.

Podjetje je od svojega očeta, ki se je s tekstilom začel ukvarjati leta 1962, ko so se iz Budimpešte preselili na Dunaj, v celoti prevzel pred nekaj leti, a je oče, tudi po smrti, vedno z njim, saj ima na svoji minimalistični mizi poleg računalnika le njegovo fotografijo.

Modna zgodba se je začela pisati pred 40 leti, ko je v podjetju, ki se je ukvarjalo s prodajo blaga in izdelavo predpasnikov, naredil prvo bluzo. Ironično je, da je v podjetju, ki je svojo zgodbo začelo prav z bluzami in zdaj letno proda 600.000 kosov oblačil in ustvari 40.000.000 evrov prihodkov, ravno rdeča bluza izpred nekaj let najslabše prodajani kos v zgodovini znamke Jones.

Za uspešnim moškim vedno stojita še bolj uspešni ženski Gabor v podjetju ni sam, kot se za družino spodobi, je žena Doris Rose zasedla mesto glavne oblikovalke. Za Doris bi z lahkoto rekli, da je tista, ki nosi hlače, saj ima vse niti in reze v svojih rokah. Glavna oblikovalka se je podjetju pridružila leta 1986 in 17 let pozneje postala solastnica. Njena značilnost, na katero je zelo ponosna, je ta, da vsak prototip oblačila preizkusi v vseh velikostih, čeprav gospa nosi številko, ki bi ji Američani rekli "velikost nič".

Simpatična Jennifer Rose, ki nas sprejme v svoji pisarni, nad njenim stolom pa se bohoti nagačena glava bivola, se je podjetju pridružila leta 2007. Jennifer je prevzela piarovske vajeti in v podjetje vnaša svežino. Uspešna podjetnica s prefinjenim stilom za modo ima za podjetje vizijo v novih trendih in prav zato bo z oktobrom znamka Jones dostopna tudi na spletu. Jennifer zaskrbljeno pove, da je celoten projekt pripravljala celo leto, saj je pomembno, da so opisi oblačil resnično natančni: "Statistike kažejo, da se kar polovica kupljenih oblačil vrne, zato se želimo temu izogniti." Ob želji "good luck*" se prijetno nasmehne in z njenega obraza zbledi zaskrbljenost ob misli na prelomni oktober.

Roke stran od moške mode Znamka Jones je uspešna predvsem na avstrijskem in nemškem trgu, kjer ima kar 150 poslovalnic. V Sloveniji so trenutno tri trgovine, od njihovega uspeha pa je odvisna tudi širitev na Balkan, nam razlaga Sven. Šritev na tuje trge da, a ko pogovor nanese na širitev v moško modo: "Damo roke stran od tega, pravim vsem. Moška moda je tako specifična, moški smo drugačni kupci, bolj zapleteni, zato vedno rečem, da se je bolje držati tistega posla, ki ga obvladaš."

Poleg širitve na splet, tuje trge so se pri Jonesu odločili, da kupcem ponudijo večerno modo, ki bo primerna predvsem za prihajajoče zabave ob koncu leta. Kolekcija bo predstavljena jeseni, so nam pa na praznovanju 40. rojstnega dne, na katerega so prišla tudi velika imena avstrijske estrade, prikazali kolekcijo pomlad-poletje 2013 in trenutne modne trende.

*Srečno.

Ne spreglejte