Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 7. 2010,
14.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Christian Dior

Sobota, 24. 7. 2010, 14.24

8 let

Modna osebnost: Christian Dior

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Francoski modni oblikovalec Christian Dior, ki je soustvarjal visoko modo petdesetih let, si je pot do oblikovalske legende utrl s prodajo skic za hiše visoke mode.

Leta 1905 rojen modni oblikovalec, ki je pri 52 letih umrl zaradi srčnega infarkta, se je šolal na École des Sciences Politiques v Parizu. Kljub želji staršev, da postane diplomat, si je Christian želel postati arhitekt.

Prodaja skic za preživetje

Pri 23 letih je z očetovo pomočjo odprl majhno umetniško galerijo, kjer je prodajal svoje risbe. Družinska finančna kriza, ki jih je prizadela zaradi očetove izgube posla, je mlademu oblikovalcu, kljub temu, da je moral po dveh letih galerijo zapreti, v življenje prinesla novo priložnost. Christian se je moral tako začeti preživljati s prodajanjem skic za hiše visoke mode in postal tako dober, da je risal skice celo za slavnega Agnesa. Njegova odskočna deska pa je bilo delo modnega oblikovalca v modni hiši Roberta Pigueta, saj se je pri njem naučil izpostavljanja umetnosti, kar je kasneje njegove kolekcije naredilo slavne. Skupaj z oblikovalcem Pierrom Balmainom sta se nekaj let pozneje pridružila modni hiši Lucien Lelong, kjer sta bila edina oblikovalca.

Ustvaril New Look

Prelomno leto je bilo 1946, ko je s pomočjo Marcela Boussaca ustanovil svojo modno hišo ter tri mesece kasneje izpeljal svojo prvo modno revijo. Christianova modna hiša je poznana po kreiranju revolucionarne mode, katero je ameriška revija Vogue označi z izrazom New Look. Christian je bil mojster v oblikovanju oblik in silhuet, njegove linije so bile enostavne in "čiste", kar je kolekciji dajalo pridih čutnosti. Zanj so bila značilna predvsem ozka ramena, stisnjen pas, poudarjeno oprsje, dolga široka krila in cvetlični vzorci.

John Galliano novi Dior

Pri njem so oblikovali tudi Pierre Cardin, Jean-Lois Scherrer, Yves Saint Laurent, ki imajo, so imeli tudi lastno modno hišo. Od leta 1996 za Dior oblikuje britanski oblikovalec John Galliano, ki je cenjen po ekstravagantnih kreacijah s katerimi je bil ustanovljen Diorjev New Look. John oblači tudi znane osebnosti kot so Elizabeth Taylor, britanska princesa Margaret, perzijska cesarica Farah Diba, ...

Ne spreglejte