Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 7. 2010,
13.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Giorgio Armani

Petek, 9. 7. 2010, 13.42

8 let

Modna osebnost: Giorgio Armani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italjanski modni oblikovalec Giorgio Armani se je rodil 11. junija 1934 v Italiji. Željo, da bi nekoč postal zdravnik, je zaradi slabega prenašanja krvi po dveh letih študija opustil.

Giorgia oblikovanje ni zanimalo, dokler se pri 27. letih pri Ninu Cerrutiju ni zaposlil kot modni oblikovalec. Po 10 letih dela pri Ninu se je preizkusil še kot svobodni oblikovalec pri Ungaru in Zagni, kjer je pridobil znanje. Pomembna prelomnica v njegovem življenju je bilo leto 1974, ko je ustvaril svojo prvo kolekcijo za moške, leto kasneje pa še za ženske. Giorgio je s svojimi zamisli in talentom v nekaj letih zgradil imperij in svoje ime ponesel v sam vrh modne industrije. Odkril je odlično tržno nišo in svoje kreacije predstavil v nekaterih filmih; v filmu Ameriški žigolo je oblekel Richarda Gera. Od takrat naprej so se njegove obleke začele pojavljati tudi na rdeči preprogi, saj je oblekel zvezdnike, kot so Jodie Foster, Michelle Pfeifer, Russell Crowe, Benjamin Bratt, Robert De Niro, Lady Gaga …

Kreacije so …

Blagovna znamka Armani predstavlja obleke z značajem, kakovostne materiale, zaradi katerih je oseba, ki jih nosi, samozvestna, v očeh drugih pa vzbujajo spoštovanje. Giorgio je v času svoje tridesetletne modne kariere preizkusil veliko slogov, od minimalizma do etna. Čeprav njegovi kupci pričakujejo vedno isti slog, po njegovih besedah ne razumejo, da so zanj prav spremembe izziv. Oblikovalec kljub recesiji prisega na eleganco in glamur. "Razkošje ne pomeni nujno neudobnih oblačil."

Imperij Armani niso le oblačila

Armani pa ne prisega le na oblačila, saj je blagovna znamka poznana tudi po dišavah za moške in ženske, telefonih, očalih (Giorgio Armani Occhiali), nogavicah (Giorgio Armani Calze) … Predstavil je tudi športno linijo za zimo, opremo za golfiste, linijo kopalk, nakita in spodnjega perila. Pred kratkim pa njegov logotip nosi tudi oprema za stanovanja, saj je odprl hotel s petimi zvezdicami, ki je del najvišje stavbe na svetu, Burj Khalifa. Vsak del hotela je unikaten, za prostore, ki jih je oblikoval sam, pa je izbiral najboljše tkanine in material.

Njegovi dosežki …

Da je oblikovalec vreden svojega modnega imperija, potrjujejo tudi številne nagrade in priznanja iz sveta mode: The Neiman Marcus Award leta, Cutty Sark Award za najboljšega moškega kreatorja, GQ magazines Mens Style Award za najboljšega modnega oblikovalca, nagrada Združenja ameriških modnih oblikovalcev leta in še mnogo drugih.

Giorgio je bil po Christianu Diorju prvi modni oblikovalec, ki se je pojavil na naslovnici revije Time, je pa tudi edini modni oblikovalec, čigar dela so razstavljena v newyorškem muzeju Guggenheim.

Na enem največjih svetovnih modnih dogodkov so se po modni brvi sprehodili tudi trije Slovenci, ki sicer delajo pod okriljem najbolj uspešnega slovenskega manekena Alena Kobilice. Dva izmed njih je za svojo modno revijo na modnem tednu v Milanu izbral sam Giorgio Armani, saj za razliko od drugih oblikovalcev modele za svoje modne revije izbira sam.

Armani kot osebnost

Kljub 2000-im trgovin po svetu, številnim nagradam in milijonom dolarjev na računu, njegova osebnost ni tako bleščeča, saj ga opisujejo kot arogantnega in na trenutke nesramnega. Zase pravi, da je deloholik. Vse, kar ima, si je prislužil s trdim delom, kreativnostjo in svojstveno filozofijo, ki sledi trem zlatim pravilom: odstraniti odvečno, poudariti udobje in izpostaviti preprosto eleganco.

Ne spreglejte