Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 6. 2010,
8.08

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 4. 6. 2010, 8.08

8 let, 1 mesec

Modna osebnost: Kenzo Takada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predstavljamo vam japonskega modnega oblikovalca Kenza Takado, ustanovitelja svetovne blagovne znamke oblačil, parfumov, izdelkov za nego kože in opreme za stanovanja Kenzo.

Kenzo Takada se je rodil leta 1939 v mestu Himeji v Tokiu. Leta 1958, ko so prvič začeli v svet mode sprejemati moške, je odšel na prestižno japonsko šolo mode in po treh letih študija zmagal na natečaju Volna v poletju, s čimer si je s pojavljanjem v najrazličnejših revijah utrl pot v svet modne industrije. Leta 1965 je odšel v Francijo, se ustalil in kljub začetku na dnu lestvice modne industrije 5 let pozneje že ustvaril svojo prvo kolekcijo oblačil v lastnem butiku Jungle Jap.

Ostal je zvest samemu sebi

Njegove prve kreacije so bile izdelane iz najcenejših materialov, kar jih je našel, a v želji na obleko svojih sanj je uporabil več vrst tkanin, s čimer je zadel v polno. Prva predstavitev je temeljila na tradicionalnem japonskem uličnem stilu. Kasneje je kljub slavi ostal zvest svoji prvotni ideji mešanja nasprotnih kultur. Obleke je združeval s starimi materiali in predmeti, s tem pa je ustvaril harmonično ozadje, kjer so se čiste linije pomešale s preprostostjo oblik.

Kenzove kolekcije so poznane predvsem po rožnatih svežih in pisanih tekstilijah, saj z njimi najlažje izrazi ljubezen do življenja ter bivanja v Franciji. Na začetku je predstavil različice kimonov v bogatih barvnih odtenkih, nato pa začel oblačila tudi spreminjati. Podaljševal je silhueto, ramena 60-ih let so postala ravna, uporabljati je začel šifon … Kombiniral je različne materiale, barve, dizajn, grafiko, tiskane aplikacije, črte, rože …

Svoje delo je predal asistentom

V 30. letu obstoja modne hiše se je oblikovalec odločil, da zapusti modno hišo. Zaključni "šov" je vključeval njegovo retrospektivo ter končno kolekcijo Pomlad/Poletje 2000, ki jo je predstavil v Parizu. Svoje delo je prepustil naslednikoma Francozu Gillesu Rosieru, ki je skrbel za žensko kolekcijo, in Dancu Royu Krejbergu, ki je pripravljal moška oblačila. V letu 2003 je bil za umetniškega direktorja japonske znamke s sedežem v Parizu oznanjen Sicilijanec Antonio Marras.

Kenzo je še vedno aktiven, saj se je leta 2005 ponovno pojavil kot dekorativni oblikovalec in predstavil blagovno znamko Gokan Kobo (delavnica petih čutov), blagovno znamko za namizni pribor, gospodinjske predmete in pohištvo.

Iz oblačil na omamne dišave

Parfum Kenzo Vintage je posebna izdaja parfuma, ki obeležuje 20 let, odkar se je oblikovalec Kenzo Takada podal v ustvarjanje dišav. Kenzo pour Homme pa je bil njegov prvi moški parfum. Vodilna dišava je parfum FlowerbyKenzo iz leta 2000.

Kenzo je dokazal, da ima smisel za dramski nastop, saj je leta 1978 in 1979 v cirkuškemu šotoru uprizoril pravi "šov", katerega je zaključil z nastopom s slonom.

Še vedno je kljub inovacijam v samem umetniškem oblikovanju lahko zaslediti tradicionalne poteze te blagovne znamke. Kljub upokojenemu oblikovalcu, se znamka Kenzo še vedno vzpenja navzgor.

Ne spreglejte