Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 3. 2011,
13.42

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Oscar de la Renta

Petek, 25. 3. 2011, 13.42

8 let, 1 mesec

Modna osebnost: Oscar de la Renta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na slovenskem trgu morda nekoliko manj poznane kreacije ameriškega modnega oblikovalca Oscarja de la Renta so znane predvsem po njegovem značilnem "čistem" glamurju.

Oscar de la Renta, morda najbolj spoštovan ameriški modni oblikovalec častitljive starosti, ki kljub temu izžareva neko mladostno radost, se je rodil leta 1932 v Dominikanski republiki. Oblikovalec, rojen kot Oscar Aristides Renta Fiallo, je svojo rodno državo zaradi študija slikarstva v Madridu zapustil pri svojih 18 letih. Svet mode in oblikovanja sta ga hitro zasvojila in tako je že prvo leto študija zaznamoval svoje življenje, saj je začel risati skice oblačil za vodilne španske modne hiše. Njegova nadarjenost ga je pripeljala do vajeništva pri najuglednejšem španskem oblikovalcu Cristóbalu Balenciagu. Oscar je čez nekaj let zapustil Španijo in se kot asistent v modni hiši Lanvin pridružil Antoniu Castillu.

Z oblikovanjem kolekcije visoke mode za modno hišo oblikovalca Pierra Balmaina je postal prvi Dominikanec, ki je oblikoval za francosko modno hišo. V času oblikovanja svoje kariere pa je bil razprt med dvema velikima modnima imenoma – Elizabeth Arden in Christian Dior –, a se je odločil za Elizabeth. Po dveh letih dela za Elizabeth je odšel oblikovat za Jane Derby in kmalu, po njeni smrti, prevzel vodenje blagovne znamke ter izdal svojo prvo kolekcijo oblačil.

Oscar kot modni kritik? Oscar je tudi eden redkih, ki si je javno in brez dlake na jeziku upal skritizirati opravo prve dame Amerike Michelle Obama. Prvič je njen sicer zelo izviren in glamurozen način oblačenja skritiziral, ko je imela med obiskom pri kraljici Elizabeti v Buckinghamski palači oblečeno volneno jopico. Njen drugi spodrsljaj pa je bila svečana obleka, ki jo je nosila na večerji s kitajskim predsednikom. A kritika ni bila namenjena videzu obleke, ampak njenemu izvoru, saj bi morala po njegovem mnenju namesto evropske obleke nositi ameriško ali pa kitajsko.

Njegov talent potrjujejo številne nagrade

Legendarni modni oblikovalec je za svoj prispevek k modi prejel številne nagrade. Med najpomembnejšimi je nagrada organizacije CFDA (Council of Fashion Designers of America) za življenjske dosežke ter ena najbolj prestižnih nagrad modne industrije, Superstar Award, ki jo je leta 2009 prejel v znak priznanja njegovih življenjskih dosežkov in hkrati za proslavitev njegove vitalnosti in ustvarjalnosti. Med drugim je prejel tudi dve nagradi ameriškega združenja modnih kritikov (American Fashion Critics' Award). Dominikanska republika je oblikovalca prav tako počastila z redom Juan Pablo Duarte in Cristóbal Colón.

K njegovemu slovesu so pripomogle tudi številne zvezdnice, ki se navdušujejo nad njegovimi kreacijami, od Sarah Jessice Parker, Hilary Clinton, Laure in Lenne Bush do Nancy Reagan, Tine Fey in Megan Fox. Oblikovalec pa ni poznan samo po svečanih oblekah, temveč tudi po glamuroznih poročnih oblekah, čevljih, dišavah in modnih dodatkih.

Oscar je bil dvakrat poročen, z že umrlo nekdanjo urednico francoske revije Vogue Françoise de Langlade in z Annette Reed. Iz obeh zakonov ima dva sinova in posvojenca, Moisesa de la Rento, ki je v svetu mode prav tako že poznan. V lasti pa ime tudi dve podjetji, Carolina Herrera in Carmen Marc Valvo.

Ne spreglejte