Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 9. 2010,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 17. 9. 2010, 14.35

8 let

Modna osebnost: Stella McCartney

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Angleška modna oblikovalka Stella McCartney, hčerka legendarnega Beatla Paula McCartneyja, je v svetu mode poznana tudi kot zavzeta borka proti nošenju krzna.

Devetintridesetletna Stella Nina McCartney, drugi otrok nekdanjega člana Beatla Paula McCartneya in Linde Eastman, je študirala na Central Saint Martins College of Art and Design. Ob diplomi so njeno kolekcijo oblačil predstavile Naomi Campbell, Yasmin Le Bon in Kate Moss. Kolekcijo je predstavila ob spremljavi pesmi Stella May Day, ki jo je napisal njen oče Paul. Modna revija je bila prava uspešnica, saj je bila celotna kolekcija prodana v nek londonski butik.

Njeni začetki

Stella se je za oblikovanje oblačil začela zanimati pri 13 letih, ko je naredila tudi svojo prvo kreacijo – jakno. Tri leta pozneje je začela delati pri Christianu Lacroixu, kjer je oblikovala svojo prvo modno kolekcijo, svoje sposobnosti pa je več let nadgrajevala tudi pri Edwardu Sextonu. Svojo legendarno modno znamko je trgu predstavila leta 2001 v sodelovanju s Gucci Group.

Otroške kolekcije

Stella se je po dveh otroških kolekcijah, ki ju je oblikovala za blagovno znamko Gap Kids zdaj odločila za samostojno pot. Novembra bo tako na trg prišla linija oblačil Stella McCartney Kids za malčke do 12. leta. Oblikovalka si je vedno želela ustvarjati oblačila za otroke, ki so všečna, zabavna, pisana in predvsem nosljiva, poleg tega pa so njena oblačila v primerjavi z drugimi priznanimi oblikovalci cenovno veliko bolj dostopna.

Kariera in njeni dosežki

Mati treh otrok, na poti pa je tudi že četrti, si je prislužila mesto na lestvici najvplivnejših osebnosti na svetu, ki jo je za leto 2009 objavila ameriška revija Time, kjer je bila tudi edina predstavnica s področja mode in modne industrije. Stella je bila imenovana tudi za kreativno direktorico ekipe Velike Britanije in bo tako skrbela za zunanjo podobo britanskih olimpijcev v času olimpijskih iger 2012 v Londonu. Leta 2000 je tudi, po mnenju revije Vogue, prejela nagrado za oblikovalko leta 2000. Leta 1997 je bila imenovana za kreativno direktorico francoske modne hiše Chloé, vendar je pozneje zaradi želje, da bi sodelovala z modnim imperijem Gucci, odšla.

Borka za pravice živali

Britanska modna oblikovalka Stella McCartney je znana tudi kot velika borka proti nošenju krzna in usnja in podpira organizacijo PETA. V svojih kolekcijah ne uporablja živalskih materialov, tega pa se je do zdaj tudi strogo držala. Po pričakovanjih so oblačila narejena iz kakovostnih in ekološko pridelanih materialov, kot sta bombaž in nežen kašmir. Uporablja pa tudi volno, svilo in druge živalske materiale.

Njene kreacije nosijo tudi ...

Leta 2004 je oblikovala oblačila za Madonnino Re-Invention turnejo, poletno turnejo Annie Lennox ter za kostume Gwyneth Paltrow in Juda Lawa za film Sky Captain and the World of Tomorrow. Njene kreacije pa nosijo tudi Katy Perry, Lindsay Lohan, Beyonce in še mnogo drugih.

Skupaj s Tomom Fordom je oblikovala tudi svojo poročno obleko, ki je bila izboljšana verzija materine poročne obleke. Oblikovala pa je tudi Madonnino poročno obleko, ko se je poročila z Guyjem Ritchijem.

Ne spreglejte