Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 3. 2021,
11.15

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

3

Natisni članek

spolne zlorabe Alexander Wang

Torek, 9. 3. 2021, 11.15

3 leta, 2 meseca

Modni zvezdnik po obtožbah o spolnem nadlegovanju: "Poboljšal se bom!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

3

Alexander Wang | Foto Guliverimage/AP

Foto: Guliverimage/AP

Modnega oblikovalca je več moških tožilo zaradi nadlegovanja in zlorab. Po dveh mesecih molka se je zdaj odzval in opravičil, tožba pa naj bi bila umaknjena.

Konec lanskega leta je maneken Owen Mooney spregovoril o tem, kako ga je v nekem newyorškem nočnem klubu nadlegoval slavni modni oblikovalec Alexander Wang.

Mooney je s tem razkritjem odprl Pandorino skrinjico, svoje neprijetne izkušnje z Wangom je začelo deliti vse več manekenov. Mnogi so pripovedovali o tem, da jih je oblikovalec na skrivaj omamil – nekaterim naj bi v vodo podtaknil drogo MDMA – in jih nato silil v spolne odnose.

Alexander Wang
Trendi Slavnega modnega oblikovalca obtožujejo, da jih je omamljal in zlorabljal #video

Te govorice so o njem sicer krožile že leta, a jih je le redkokdo jemal resno. Delno zato, ker Wang tesno prijateljuje z vrsto svetovno znanih zvezdnic in zvezdnikov, delno pa tudi zato, ker je šlo pri njegovih žrtvah za moške in transspolne osebe, ki so v pogovorih o spolnih zlorabah pogosto prezrti.

Alexander Wang z manekenko Bello Hadid, eno njegovih najbolj vidnih prijateljic in podpornic. | Foto: Guliverimage/AP Alexander Wang z manekenko Bello Hadid, eno njegovih najbolj vidnih prijateljic in podpornic. Foto: Guliverimage/AP

Wang je januarja v izjavi za javnost zatrdil, da gre za "blatenje anonimnežev, ki nimajo nobenih dokazov", nato pa se je zavil v molk. Toda od takrat se je oglasila še vrsta moških, ki so imeli z njim podobne izkušnje, nekaj pa se jih je odločilo, da proti oblikovalcu vložijo tožbo.

Zdaj so se, kot kaže, zunajsodno poravnali. Wang je namreč v ponedeljek na družbenih omrežjih objavil izjavo za javnost, v kateri je nekoliko spremenil ton in se (na nek način) opravičil za svoja dejanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alex Wang (@alexwangny)

"V zadnjem času je več posameznikov izrazilo trditve o mojem obnašanju v preteklosti," je zapisal, "podpiram njihovo pravico do svobodnega govora in pozorno sem spremljal, kaj so povedali. Ni jim bilo lahko pripovedovati svojih zgodb in žal mi je, da sem jih s svojimi dejanji prizadel."

"Sicer se o nekaterih podrobnostih teh naših interakcij ne strinjamo," je nadaljeval, "toda odločen sem, da bom v prihodnje postavil boljši zgled ter s svojo prepoznavnostjo in vplivom ljudi spodbujal, naj opozorijo na škodljiva ravnanja. V življenju se učimo in rastemo, zato se bom tudi jaz zdaj, ko imam več razumevanja, poboljšal."

Oglasila se je tudi odvetnica Lisa Bloom, ki zastopa 11 moških, ki so Wanga obtožili neprimernega vedenja.

"Srečali smo se z Alexandrom Wangom in njegovo ekipo. Moje stranke so imele priložnost, da mu povejo svojo plat zgodbe ter izrazijo svojo bolečino in prizadetost," je zapisala na Twitterju, "sprejeli smo njegovo opravičilo in to zadevo puščamo za sabo. Nadaljnjih izjav o tej temi ne bomo dajali."

Ne spreglejte