Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 5. 2012,
10.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 15. 5. 2012, 10.36

8 let

Prisha Justinek – dekle, ki se je peljalo z vlakom Louis Vuitton

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Še ne polnoletna manekenka je letos že osvajala pariške modne brvi in po končanem šolskem letu se želi vrniti v Pariz.

Manekenka Prisha Justinek Alfijev je nase opozorila na prvem slovenskem tednu mode Philips Fashion Week, kjer je med nastopajočimi manekenkami najbolj izstopala. Imela je izrazito hojo, osredotočen pogled in energijo, ki so jo vsi vzljubili. Zaradi videza, ki ga vidiš na modni brvi, pričakuješ, da bo na intervjuju ob tebi sedelo tiho dekle, osredotočeno le na en cilj, a ni bilo tako. Prisha je preprosta klepetava najstnica brez ličil, ki pravi, da zelo rada spi in da se ji zjutraj ne ljubi vstati, da bi se naličila, ki ob srebanju limonade oddaja pravo igrivo mladostniško energijo in ki spregovori o vsem in se veseli novih izzivov.

Prishi se je jeseni svet začel močno spreminjati, morda celo nekoliko postavljati na glavo, a v pozitivnem smislu. Po odlično opravljenem delu na slovenskem tednu mode se je podala na novo pot, v Pariz: "Januarja sem šla prvič v Pariz in na začetku sem imela kar nekaj domotožja. Potem sem se navadila, pa tudi starši, fant, s katerim sva skupaj tri leta, in prijateljica so me prišli obiskat."

"Julija, ko končam šolo, se vračam v Pariz" V Parizu je delala na tednu visoke mode, kjer je nastopila na treh modnih revijah: "Vsaka je pustila poseben vtis. Ko sem delala za Bouchra Jarrar, se mi je zdelo, da je bilo več tekmovalnosti, da so bila dekleta bolj vzvišena. Veliko so se hvalila," razlaga manekenka, ki je za mizo v ljubljanskem lokalu videti prav preprosto dekle, dokler ne vstane in vidiš njenih 180 centimetrov in vitke postave. "Veliko se ukvarjam s športom in skrbim za svojo postavo. Ni vse v tem, da si vitek, treba je imeti mišice in telo mora biti lepo oblikovano. V zadnjem času sem veliko delala na tem, a želim še več."

Ko nadaljujem s tipanjem po enomesečnem bivanju v Parizu, pa se Prishi najbolj razširi nasmeh, ko je govora o Louisu Vuittonu. Lani je ta prestižna modna znamka pripravila vrtiljak, letos je prisopihal vlak in prav na tem vlaku je bila tudi Ljubljančanka: "Bilo je nepozabno. 50 manekenk nas je delalo generalko, pri njih mora biti vse 'v nulo' – luči, 'tajming', glasba." Ponavadi eno od manekenk tudi izberejo in nastopi na pravi modni reviji, razlaga Prisha, a prav nič s cmokom v grlu, ker ni dobila te priložnosti, saj ve, da bo njenih obiskov v Parizu še veliko: "Agencija bi me rada imela kar tam, a moram dokončati šolo. Julija, ko je spet teden visoke mode, se vračam."

"Nisem se želela fotografirati zgoraj brez" Svoje prve manekenske korake je naredila kot 13-letno dekle na mamini modni reviji: "Bila je modna revija na gradu in imela sem posebno točko, saj sem bila oblečena v moški frak, imela cilinder in narisane brke." Pri 14 letih jo je že začel spoznavati modni svet in že takrat je zavrnila eno ponudbo: "Za nekoliko bolj art fotografije bi morala biti zgoraj brez, a sem rekla, da tega raje ne bi delala," pove, kako je na goloto gledala v tistem času, in doda, da je zdaj do takšnega poziranja že bolj odprta: "Zdaj sem prosojnost na modni brvi sprejela, saj se celotna okolica obnaša, kot da to ni nič takšnega, tako da to sprejmeš, a še vseeno nisem prepričana, da bi stopila na modno brv zgoraj brez."

Ko sva ravno pri trendih z modne brvi, jo povprašam, kaj meni o tem, da se očitno prihodnost ženske mode skriva v moških, saj je na preteklem tednu mode poročnih oblek v Barceloni ženske kreacije nosil Andrej Pejić: "'Odštekano'. Zakaj ne, če ga oblikovalci želijo," je prvi odziv, a po nadaljnji razpravi vseeno nekoliko vprašljivo, a v šali, doda, "misliš, da bomo imele me manj dela?"

Z lahkotno energijo in ne preveč obremenjujočim pogledom v svet dela tudi svoje načrte: "Po srednji šoli bom najverjetneje pavzirala, saj želim delati kot manekenka. Sanje so bile, da bi bila manekenka, zdaj, ko sem to doživela, želim to delati naprej, potovati in spoznavati kulture," a kljub temu da ve, da želi ostati v svetu mode, nima svojega najljubšega oblikovalca, za katerega bi želela delati, ima pa svojo najljubšo manekenko. To je Karlie Kloss. "Prvič sem jo videla na televiziji v neki agenciji, kjer sem bila poslovno, do takrat pa sploh nisem vedela, kdo je. Ko sem videla njeno hojo, njen pogled, sem zelo spremenila tudi svoj način. Dala mi je navdih." Pove o svoji "muzi", o svojem pogledu pa razloži, da gleda v točko pred sabo, a v resnici ne gleda, saj mora imeti prazen pogled, zasanjan.

Črnih strani manekenstva še ni spoznala Med enomesečnim bivanjem v Parizu se s temnimi stvarmi, kot lahko rečemo drogam, alkoholu in bogatim poslovnežem, ki si želijo družbe lepotic, ni srečala. "S 'cimrami' sem šla na nekaj zabav, a smo skupaj tudi odšle. Kjer sem se jaz gibala, ni bilo ničesar takšnega, je pa res, da sem slišala marsikaj absurdnega." Tudi anoreksija in bulimija sta bolezni, ki ju v svojem apartmaju, ki si ga je delila s sedmimi 'cimrami', ni zasledila: "Je pa res, da sem si edina kuhala."

Naslednja postaja: oblikovanje Prejšnji teden je Prisha predstavila svoje modne stvaritve na modni reviji skupaj s svojo mamo. Modna revija je bila nekakšen jin-jang, saj je njena mama Pika Justinek, ki je bila v mladosti manekenka – Prisha pravi, da jo je vedno gledala na modnih revijah –, pripravila moško kolekcijo v črni barvi, Prisha pa jo je dopolnila s 15 kosi ženske kolekcije v beli barvi. "Občutkov še nisem v celoti zbrala, a bilo je veliko čestitk. So pa vsi mislili, da sva z mamo zelo eko nagnjeni, a tu je šlo bolj za splet okoliščin."

Nekoliko bolj športna kolekcija je oddaljena od idej, ki jih zasleduje Prisha, saj se v pogovoru o nadaljevanju šole vedno znova omenja Pariz, ker je tam doma visoka moda in to je tista moda, ki jo najbolj zanima. Estetika in lepo sta jo že zanimali v času barbik, ko je v maminem ateljeju sama šivala obleke za male lutke: "Ampak vedno sem naredila vse premajhno."

Po enournem klepetu sva izčrpali vse manekenske teme in začeli kramljati o vsem drugem. S Prisho ni težko kramljati, je sogovornica, za katero misliš, da jo poznaš že vrsto let, a si šele pred nekaj trenutki izvedel, da modne brvi še ni krstila s padcem in prav takšno nadaljevanje svoje kariere si tudi želi.

Ne spreglejte