Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 6. 2015,
12.09

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Siddharta Tomi Meglič

Nedelja, 21. 6. 2015, 12.09

4 leta, 11 mesecev

Siddhartin frontman, ki eksperimentira z glasom, nohti in pričesko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skupina Siddharta letos praznuje 20-letnico delovanja, ob tej priložnosti pa smo se sprehodili skozi stilsko preobrazbo njenega največjega zvezdnika, pevca in kitarista Tomija Megliča.

Siddhartina zgodba se je začela leta 1995, ko so bili njeni ustanovni člani še najstniki. Iz gimnazijskega benda so zrasli v bržkone najbolj priljubljeno slovensko glasbeno skupino, ki je v minulih dveh desetletjih premikala meje domače glasbene produkcije.

Na čelu skupine je ves čas stal Tomi Meglič, ki je bil ne le zaradi tega, ker je Siddhartin prvi glas, vseskozi najbolj na udaru. Dekleta so norela za čednim glasbenikom, Siddhartini oboževalci pa so občudovali njegova besedila in karizmo, s katero je nastopal.

Slogovno se je Siddharta z leti in albumi slogovno odmikala od svojih korenin, podobno pa je bilo tudi z modnim slogom, ki so ga ubirali fantje. Z vsako prelomnico so prelomili tudi s tradicijo, Tomi pa je rad spreminjal tudi pričesko.

Od skuštranih, navzgor štrlečih las v slogu pankovskih bendov, ki jih je Tomi nosil ob prvem singlu Pot v X, prek irokeze in napol obrite glave do kratko pristriženih las. A pevec ni eksperimentiral le z lasmi, ustrašil se ni niti ličil.

V videospotu za pesem Lunanai je pompozen srebrn plašč dopolnil z rdeče osenčenimi lici in črno obrobljenimi očmi, mejkap pa je ostal njegov spremljevalec tudi v letih zatem. Pobarvani nohti? Seveda. Tomi je ujel val emo sloga in zagotovo navdihnil marsikaterega slovenskega mladeniča, da si je pri sestri ali punci sposojal lake za nohte.

Tudi pri oblačilih smo od Siddhartinega frontmana vajeni že vsega: široke kratke hlače, skejterske superge in slojevito oblačenje kratkih čez dolge majice v zgodnjem obdobju so zamenjali bolj ekstravagantni kosi. Športne kape s ščitkom so zamenjali klobuki, majice pa elegantni suknjiči.

V dvajsetih letih so najstniki postali možje in očetje, zdi se, da se umirja tudi njihov slog. Skakanje po odru in Tomijeve značilne grimase so morda stvar preteklosti, velikopotezne turneje in koncertni spektakli tudi. Fantje se obračajo drug proti drugemu, v ospredje postavljajo glasbo in preprosto komunikacijo z občinstvom.

A če kdo, si lahko Siddharta dovoli nepričakovane premike in stilske izlete, zato z zanimanjem spremljamo, kam nas bodo s svojo domišljijo in kreativnim vizionarstvom popeljali v prihodnje.

Ne spreglejte