Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 4. 2014,
16.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

tekstilna industrija

Nedelja, 13. 4. 2014, 16.20

8 let

Slovenski tekstilci nad kitajske izdelke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nova blagovna znamka Izdelek slovenske obrti potrošnikom jamči, da je blago delo slovenskih rok.

Sekcija tekstilcev pri Obrtno-podjetniški zbornici Sloveniji (OZS) je predstavila novo blagovno znamko Izdelek slovenske obrti, ki bo označevala tekstilno blago, v celoti izdelano v Sloveniji. Z novo kolektivno blagovno znamko želijo tekstilci graditi prepoznavnost slovenskih tekstilnih izdelkov in navdušiti potrošnike, da bi kupovali slovensko.

Slovenska tekstilna dejavnost je bila prva dejavnost, ki se je spoprijela z globalizacijo trga, in posledično je zaradi vdora kitajskih in bližnjevzhodnih izdelkov začela izgubljati delovna mesta. Težko je namreč konkurirati s cenovno tako zelo ugodnimi izdelki.

Nova blagovna znamka stavi na prepoznavnost slovenskih obrtnikov A slovenski tekstilci stavijo na informiranost potrošnikov ter na to, da ločijo zrnje od plev in da cenijo tisto, kar je podobno kot pri hrani "pridelano" lokalno. Marjan Cerjanec, predsednik Sekcije tekstilcev pri OZS, z novo blagovno znamko stavi na prepoznavnost slovenskih obrtnikov: "Iskali smo idejo, kako bi bili bolj prepoznavni na slovenskem trgu, in se odločili za blagovno znamko, ki bi jamčila, da je blago res delo slovenskih rok. Resnično upam, da nam bo pomagala pri prepoznavnosti."

Nosilec in lastnik blagovne znamke Izdelek slovenske obrti je OZS, ki na podlagi posebnega pravilnika podeli pravico do uporabe kolektivne znamke tistim članom, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje. Vsak poslovnež, ki bo pridobil pravico do uporabe kolektivne znamke Izdelek slovenske obrti, bo temu primerno označil svoje izdelke, bodisi z obešankami bodisi z nalepkami.

Darinka Marinič, mojstrica krojenja, lastnica znamke ženskih oblačil DA-DA, je postala prva uporabnica nove blagovne znamke: "Kar zadeva tekstil, je na trgu velika zmeda. Kulinariki oziroma gostinci so se povezali in znali nastopiti s skupno blagovno znamko. Mi smo bolj sramežljivi, ne zavedamo se, da je tekstil iz tujine delo otroških rok iz Bangladeša in Kitajske. Potrošniki moramo temu reči ne. Podpiram to blagovno znamko, ker bomo z njo začeli uveljavljati slovensko blagovno znamko, ki je delo slovenskih rok."

Če vam je mar za slovenske tekstilne izdelke, potem poiščite znak Izdelek slovenske obrti, ki naj bi po pričevanju odgovornih zagotavljal kakovost po dosegljivih cenah.

Ne spreglejte