Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2011,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 10. 2011, 10.11

8 let

Tina Pavlin: Ljudje so vedno bolj odprti za drugačne kose oblačil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Modna oblikovalka iz Kranja je najbolj poznana po svojih unikatnih kreacijah, ki se držijo rdeče niti prepoznavnih pisanih šivov, poslikanega blaga in srebrnih zakovic.

Tina kot modna oblikovalka ustvarja že od srednje šole, pravi pa, da je delo postalo resnejše pred tremi leti, ko je odprla svoje podjetje. Umetnica z neverjetno energijo je prepričana, da je mladim oblikovalcem v Sloveniji vedno lažje prodreti v modni prostor. "Priložnosti se najdejo in vedno več jih je. Včasih je za njih treba malce pobrskati, včasih pa se znajdeš ob pravem času na pravem mestu." Ljudje pa so tudi vse bolj odprti za drugačne kose oblačil. "Drznejo si obleči nekaj drugačnega in unikatnega." Sama pravi, da jo pri oblikovanju najbolj navdušujejo prav izvirna naročila njenih strank. "Všeč so mi stvari, ki mi predstavljajo svojevrsten izziv, pa naj bodo to hlače ali pa kostumi za sodobni ples."

Pisani šivi in poslikano blago Tinini izdelki so predvsem unikatni modni kosi, ki pa imajo vedno podpis Tina Pavlin. Ta prihaja v obliki prepoznavnih pisanih šivov, poslikanega blaga in srebrnih zakovic. Pove, da navdih prihaja in izhaja iz narave. "Ideje se razvijajo sproti, tako da se kosi oblačil počasi nadgrajujejo." Prizna, da včasih pridejo dnevi, ko ji ni lahko biti izvirna in vedno znova ustvarjati nekaj novega. Pravi, da takrat igla šiva po svoje. "Po navadi se takrat usedem za risalni blok in nekaj narišem ali pa si vzamem čas za konstruktivno debato."

Ustvarja za nekoga, ki je drugačen! Svoj navdih Tina črpa predvsem iz narave. Kot pravi, so na nebu vsak dan oblaki drugačnih oblik, na drevju ni noben list enak drugemu. Sklene z mislijo, da morje dela čudeže za njene ideje, ki jih njene stranke in naključni mimoidoči lahko občudujejo v njenem ateljeju v Kranju in v trgovinah Ika. "Po starosti lahko rečem, da je razpon strank kar širok. Prinese pa jih iz različnih krajev, pa tudi mimoidoči se najdejo in pokukajo v atelje. Ustvarjam za nekoga, ki želi biti drugačen, vendar ne izstopa pretirano in brez razloga." Tina, ki večinoma dela po naročilu, ima največ dela s hlačami in krili, ki so njen najbolj prodajni kos. "Gre za bolj unikatne kose, ki jih stranke sestavljajo in kombinirajo, za kolekcije pa mi zmanjkuje časa," pove in doda, da za zdaj še ne načrtuje samostojne modne revije, saj kolekcija njenih izdelkov nastaja sproti po naročilih njenih strank. Hudomušno pripomni, da se predstavitev njenih kreacij zgodi vsak dan na ulici, ko nekdo nosi enega izmed njenih kosov.

Morda bomo njene kose nekega dne videli tudi v tujini. Tina prizna, da ta želja obstaja, a prizemljeno doda, da bo videla, kaj ji bo prihodnost prinesla. "Upam pa, da se bo realizirala predstavitev mojih oblačil na Dunaju na pobudo Maje Osojnik."

Raziskovanje modnih globin Tina je vedela, da bo v življenju ustvarjala. Z željo po oblikovanju oblačil se je srečala že v najstniških letih, ko je na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo izbrala smer modno oblikovanje. "Poleg oblikovanja oblačil mi je bilo zelo pri srcu tudi risanje, vendar se je odvilo tako, da se zdaj ukvarjam z modo." Doda, da ji je študij na Naravoslovnotehniški fakulteti dal osnove različnih področij, seveda pa je na posamezniku, da stvari razišče v njihove globine. Te globine je sama raziskovala tudi na študijski izmenjavi na Danskem, ki jo je naravnost navdušila. Pravi, da si Danci zaradi samega standarda v državi lahko privoščijo kakšen kos oblačila več omari. "So trendovski in v stiku z modo, a stremijo k filozofiji 'manj je več'."

Projekt: kostumi Sicer pa Tino poleg dnevnih naročil polno zaposluje tudi kostumografija. "Trenutno sem popolnoma zasuta z naročili hlač in kril, a v pričakovanju, da dobim nove naslove predstav, tako da komaj čakam projekt: kostumi." Veliko šiva za plesalke in plesalce sodobnega plesa in v kratkem se ji obeta sodelovanje z mladimi sodobnimi plesalci iz KD Qulenium. "Pri kostumografiji za sodobni ples je seveda pomembna sama funkcionalnost kostuma, prilagajati je treba tudi formo, tako da sami gibi in linije niso v senci kostuma," pove Tina in doda, da ji kostumografija predstavlja odličen izziv. "Zgodba se interpretira skozi kostume, kar pri vsakodnevnih naročilih ni toliko prisotno," konča Tina, ki ima urnik zaradi številnih področij, na katerih ustvarja, precej natrpan, a vseeno nikoli toliko, da vas ne bi razveselila s kakšnim novim modnim kosom.

Ne spreglejte