NATISNI PISAVA

Modni portret: Alja Novak Viryent

Da bi čevljarska obrt preživela

Avtor: Maruša Boh

Alja Novak Viryent je modna oblikovalka, ki se ukvarja z unikatnim oblikovanjem in izdelovanjem čevljev.

Alja Novak Viryent je modna oblikovalka, ki se ukvarja z unikatnim oblikovanjem in izdelovanjem čevljev. Pin It

Čevlji so predmet, prek katerega Alja najraje izraža svoje oblikovalske ideje, so izraz njenih misli in čustev. S čevlji je povezana od otroštva, iz družine, čevlji so njen poklic, njena strast, njen hobi, skratka čevlji so njeno življenje.

Skrivnosti dedka Rada

S skrivnostmi o ročni izdelavi čevljev se je srečala že v otroških letih, zaupal ji jih je njen dedek Rado Virjent, ki je bil čevljar. Njega je malih skrivnosti velikih mojstrov naučil njegov oče Jakob, njen praded, ki je bil prav tako čevljar, on je svojo obrt začel že leta 1919.
V življenju si tako ni želela nič drugega kot biti industrijska oblikovalka, zato je po končanem študiju začela združevati oboje, sodobno oblikovanje in tradicionalno izdelavo čevljev.

“Da bi čevljarska obrt, ki že izumira, preživela, je treba prav to, združevanje tradicije s sodobnostjo,“ meni Alja.

V življenju obstaja več uspehov

Alja je pri svojem delu nadaljevanja družinske tradicije ročne izdelave čevljev zelo uspešna, sama pa meni, da si vsak posameznik uspeh predstavlja drugače. Sama je prepričana, da v njenem življenju obstaja več uspehov. “Prvi pomembnejši je bil zagotovo to, da sem bila sprejeta na akademijo za likovno umetnost in oblikovanje in tam tudi diplomirala. Uspeh je bil tudi, da mi je uspelo pripraviti tehnološko zahtevno unikatno kolekcijo čevljev z idrijsko čipko, s katero sem se uspešno predstavila evropski politični in širši javnosti v Bruslju, in da se na trgu že eno leto uspešno prodaja moja GTH kolekcija, ki jo izdeluje in trži Alpina.”

Zanjo je uspeh tudi to, da dela, kar jo veseli in da lahko od tega živi. “Ko se zjutraj zbudim, sem srečna, da lahko oblikujem čevlje in z njimi lepšam ta svet in ljudem, ki jih nosijo, lajšam korake in jih s tem osrečujem.”

O kovačevi bosi kobili

Recept za uspeh je tudi to, da moraš najprej najti, kaj te zares veseli, kar te veseli, bi delal tudi zastonj, meni Alja. "Potem je potrebna močna volja, ob trenutkih obupa pa vodilo, da so uspešni tisti, ki delajo stvari, ki se jih drugim ne da narediti. To si večkrat rečem, ko moram na primer vstati ob štirih zjutraj in se odpeljati v Milano ..."

Njen teden je razdeljen na več različnih dni. So dnevi, namenjeni birokratski plati vodenja podjetja, dnevi, namenjeni izdelavi čevljev v delavnici, in predvsem noči, namenjene ustvarjanju in risanju čevljev. Nekaj malega prostega časa pa nameni večernim družabnim dogodkom ter plesanju salse.

Da je kovačeva kobila bosa, Alja pravi, da delno drži, ker ponavadi prav zanjo zmanjka časa, da bi si naredila kakšen nov par. "Seveda pa vedno nosim izključno svoje čevlje, kupim pa si športne copate, sobne copate in še kaj, kar ne izdelujem sama," pove Alja.

Pri delu rada eksperimentira

Zanjo oblikovalski proces ni samo navdih, nanj vpliva veliko dejavnikov: ekonomski pogoji, tehnološke inovacije, razvoj umetnosti in spremenljivost družbenih prioritet. Skupek tega pa daje dobro oblikovanemu izdelku estetsko in uporabno vrednost. „Prav tako mora biti oblikovalec dobro seznanjen s tehnologijo izdelave izdelka, ki ga oblikuje, in seveda z interesi naročnika. Oblikovalec, ki oblikuje unikatne izdelke za individualnega naročnika, mora biti tudi dober poslušalec, saj mora znati prebrati naročnikove želje, hkrati pa mu mora znati svetovati," meni Alja o kakovosti dobrega oblikovalca.

Alja pri svojem delu rada eksperimentira z različnimi materiali, poleg usnja še s čipko, svilo, zlatom, kristali, kamni… Pri svojem delu uporablja najboljše, naravne, mehke materiale, ki so primerni samo za ročno izdelavo. Zato so njeni čevlji mehki in udobni, kot copati!

Kakšen je proces dela?

"Pri prvem obisku stranki najprej izmerim nogo. Nato se pogovorim o tem, kakšne čevlje stranka želi, kakšna naj bo višina in oblika pete in h kakšnim oblačilom jih bo nosila.
Narišem tudi več skic in pokažem različne oblike kopit, pet, barv in materialov, med katerimi lahko izbira. Svetujem stranki, kakšni čevlji ji najbolj pristojijo, in ji pomagam, če se sama ne zna odločiti za model, obliko, barvo, material … Da je odločitev lažja, lahko pomeri različne modele naših čevljev," razloži Alja. Po potrebi za vsako stranko posebej izdela tudi poizkusni model čevlja, ki ga pri morebitnem drugem srečanju lahko pomeri. Čevlje nato izdela po starih tradicionalnih metodah ročne izdelave čevljev. Za vsako stranko posebej izdela kopito, saj oblika kopita igra pomembno vlogo pri udobju, še posebej pri izredno visoki peti. "Pri ročni izdelavi čevljev se usnje ročno napenja čez kopito. S tem usnje ohrani naravno prožnost, da pri nošnji ostaja mehko in se z nošenjem čez dan lahko razširi ter se s tem prilagaja stopalom, ki čez dan normalno zatečejo. Ker so v celoti usnjeni, usnje vpije pot in preprečuje, da bi se noge potile."
V sodelovanju s podjetjem Alpina pa je ustvarila tudi blagovno znamko GTH (got to have). Gre za proizvodnjo čevljev, ki jo je treba načrtovati tako, da se jo da na čim bolj racionalen način serijsko izdelovati. Treba je upoštevati tudi različne vrste usnja oziroma vrsto strojenja, saj ni vsako usnje primerno za strojno navlačenje usnja čez kopito. Pri ročni izdelavi lahko uporabljam mehkejše in tanjše materiale, če bi take uporabili pri strojni izdelavi, bi se med izdelavo strgali ...

Ben Affleck nosi njene čevlje s črno idrijsko čipko

Zelo je ponosna na svojo kolekcijo čevljev s črno idrijsko čipko, ki jo je poklonila pokojemu dedku-čevljarju. Ponosna pa je tudi, da je hollywoodski zvezdnik Ben Affleck postal lastnik para njenih unikatnih čevljev, ki jih krasi črna idrijska čipka. "Čevlje zanj so naročili v podjetju Diners Club Slovenija, ko je Slovenijo obiskal znani igralec. Čevlje sem oblikovala posebej zanj, izdelani pa so bili po njegovih merah, ki so mi jih predhodno sporočili iz njegovega kabineta. Čevlje sem mu predala na odru prireditve, pomeril jih je na poti na letališče in me obvestil, da so mu čevlji kot uliti."

Pri svojem delu oblikovalka pravi, da težko govori o navdihu. Ideje črpa iz vsakdanjega življenja, ki je oblikovanju dalo smisel razvoja. Pravi, da je izredno pomembna celostna modna podoba posameznika. “Pri sami ideji čevlja se opiram prav na način posameznikovega življenja, priložnost, za katero čevlje potrebuje, na ergonomijo njegovih stopal in seveda na aktualne modne trende.”

Slovenci zadržani glede čevljev

Pri modi ji je všeč to, da se že nekaj let individualizira. "Lahko bi rekla, da je modno skoraj vse oziroma vsak posameznik ima svoj slog, ki najbolje odraža njegov značaj in življenjski slog in to mi je najbolj všeč." Zanjo moda ni nekaj, kar bi ljudi omejevalo, ampak jim daje možnost izražanja svojega mnenja, svojega značaja in stila.
Ali smo Slovenci dovolj drzni pri modi, pa pravi, da ugotavlja, da smo zelo zadržani glede čevljev. "Predvsem se je to pokazalo pri prodaji moje GTH kolekcije, kjer smo prodali vse črne in rjave čevlje in manj rdečih, vijoličastih, rumenih."

In katerih pet modnih kosov bi morali imeti to pomlad in poletje v omari? "To so modni cokli, čevlji s kitten petko, kombinezon, bela oblekica in lahke padajoče hlače".

Kakšni so trendi obutve?

To sezono je poudarek predvsem na materialih in njihovih dodelavah (nubuk ali saten dodelava). Vrača se funkcionalnost, vsak detajl na čevlju ima svojo vlogo, kot na primer gumirani dodatki, vstavljeni v podplate, ki preprečujejo prekomerno drsenje in dodajajo čevljem več udobja. Telečja napa, ki je delno sijajna. Vse več je rastlinsko, naravno strojenega usnja. Na usnju so modni računalniško obdelani živalski printi, flourescentni in metalizirani efekti. Moden je semiš, naravnega videza in naravnih barv, moden je spran videz.
Semiš je lahko gladek ali s svetlečimi odtisi vzorcev pitona. Fokus je na naravnih materialih, poleg usnja se na čevljih pojavi bombaž, lan, platno. Izredno modne so mreže.
Indigo modra in koralno rdeča, pastelni odtenki, od peščene do rožnate, ultra svetlo vijoličasta, svetlo modra, nekaj zelenih odtenkov, saten zlata.
Modne so predvsem rahlo zaokrožene konice ali pa ošiljene konice, ki so krajše ali imajo ošiljeno - zaobljeno konico. Platforme se nižajo. Modne so pete, okrašene z različnimi vstavki in v različnih barvah. Hit sezone so nižje petke, imenovane kitten heels. To so še vedno tanke petke, ki so zaradi višine stabilnejše od vrtoglavih stiletto pet, njihova višina je okrog 5 cm. Modni so leseni cokli, ki imajo bolj močne, čokate pete.
Okrasi na čevljih izgubljajo vlogo okrasov, ampak prevzemajo vlogo funkcionalnosti. Modni so gumbi in zakovice, ki nekaj držijo in zapenjajo, so vse bolj vidni in večji. Tudi kovinske verige in verižice niso zgolj okras, ampak držijo čevelj na nogi. Zaponke so gladke, geometrijskih oblik, brez ostrih robov. Modne so raznih velikosti, vendar v tej sezoni ostajajo nekoliko manjše. Za pomlad in poletje so za moške modni lahki čevlji na vezalke, mokasini in tudi espadrile. Barva sezone je bela, sledijo pa ji vsi pastelni odtenki.

TOP 4:

Oblikovalec: Salvatore Ferragamo
Modna prestolnica: Pariz
Letni čas: pomlad
Osebnost, povezana z modo: Ben Affleck

Foto: Ana Kovač, Jaka Vinšek

Ključne besede: Alja Novak

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Zakulisje ljubljanskega tedna mode - 3. dan

Ljubljanski teden mode se bo danes končal z zadnjimi modnimi revijami, še prej pa poglejmo, kaj se je v zakulisju dogajalo tretji dan modno obarvanega dogodka.

Novosti na področju prehranskih dopolnil za vzdržljivostne športnike

Sonce in toplejši dnevi na plano privabijo vedno več športnikov in rekreativcev, ki se ukvarjajo s tekom, kolesarjenjem, vadbo z obremenitvijo na prostem in drugimi vzdržljivostnimi aktivnostmi.

Kakšne so prednosti koreninskega zdravljenja zob?

Z zdravljenjem korenin bo zob funkcioniral vse življenje.

Stella McCartney za aktivna dekleta

Stella McCartney in adidas sta v sezoni pomlad/poletje 2015 predstavila novo blagovno znamko športnih oblačil adidas StellaSport.

Radovljica v znamenju Festivala čokolade

Prikupno srednjeveško mestece nas navdušuje s svojo bogato kulturno ponudbo, s Festivalom čokolade in s pestro ponudbo različnih rekreativnih dejavnosti.

Kaj nikakor ne spada v odtok?

Ali v svojem gospodinjstvu upoštevate ekološke smernice? Začnete lahko pri pravilnem odstranjevanju odpadkov in poskrbite, da nekaterih stvari nikoli več ne pošljete v odtok.

Kaj nosi Ula Furlan?

Lepa, mladostna in nadvse elegantna Ula Furlan je postala ambasadorka za ure in nakit Tommy Hilfiger.

Jure Košir s tekom pomagal otrokom

Namen dobrodelnega teka Formaraton je bil pomoč Ustanovi za pomoč otroku z rakom.

Kam z avtodomom?

Kampiranje je zelo priljubljeno, saj se tako vsaj za nekaj časa popolnoma izognemo zaprtim prostorom in mestnemu vrvežu. Če želite tudi v kampu bivati udobno, se odločite za avtodom. Kam v Sloveniji?

Valerio Lutman: Zelenjavni krožnik s kuskusom in Rio Mare tunino v oljčnem olju

Valerio Lutman, prepoznavni primorski kuhar, nam skupaj z Rio Mare tokrat predlaga recept za pripravo zelenjavnega krožnika s kuskusom in Rio Mare tunino v oljčnem olju!

Anketa

Katera gospodinjska opravila so vam najmanj ljuba?

Kdor prvi pride, najbolj ugodno Kio odpelje.

Vsak dan samo 5 vozil Kia po še dodatno znižani ceni. Pohitite, samo do konca aprila!

Želite presenetiti svoje najdražje?

Sten Time predstavlja največjo spletno trgovino z urami in nakitom. Velika izbira z brezplačno dostavo!

Posebna ponudba za 1. maj

Hotel Histrion * * * * Nočitev/zajtrk že od 49,00 € po osebi. Popusti za otroke, notranji bazeni in wellness center,…

oglasno sporočilo