Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 11. 2014,
19.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

glasovanje

Sobota, 15. 11. 2014, 19.59

6 let, 7 mesecev

Kdo so junaki za jutri, ki jim lahko namenite svoj glas?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predstavljamo vam pet junakov za jutri, ki jim lahko podarite svoj glas in pomagate do nagrad, ki jih podarja Lidl Slovenija, podpornik projekta Najlepši trenutki.

1. Društvo Never give up

Bolj kot društvo Never give up najbrž poznate njegovega predsednika Mateja Markoviča, prvo ime akcije Srce Slovenije, ki je letošnje poletje prebudila Slovence. Ti so množično darovali za nakup šolskih potrebščin za otroke, ki bi si jih sicer težko privoščili. Društvo Never give up se ukvarja z zbiranjem odpadnih zamaškov, organizira številne humanitarne prireditve, kot so 10 krogov za 10 nasmehov, Ruthin tek, Tek za Tiana in 24-urni tek Pika Nogavička, ter ekspresne akcije, v okviru katerih pomaga tudi pri plačevanju različnih položnic.

2. Društvo Sladki nasmehi

Društvo Sladki nasmehi združuje 120 deklet in žena, ki povsem prostovoljno pečejo rojstnodnevne torte in mafine za otroke v stiski. Vse tortopekarice, kot so se same poimenovale, delajo prostovoljno, seveda pa potrebujejo sredstva za kritje materialnih stroškov, ki nastanejo ob peki. Pri peki ene torte se jih nabere za približno 15 evrov. Za zdaj se delno financirajo iz donacij in članarin, v vsakem letnem času pa na svoji strani na Facebooku organizirajo dobrodelno dražbo, kjer dražijo izdelke slovenskih ustvarjalcev, izkupiček pa namenijo kritju materialnih stroškov. Upajo tudi na dolgoročnejše sodelovanje s katerim od slovenskih podjetij.

3. PGD Begunje in Domen Pavlič

Prostovoljno gasilsko društvo Begunje je eno od 1.300 gasilskih društev v Sloveniji, ki prebivalcem nesebično pomaga v primeru naravnih nesreč in drugih nadlog. Zanimivo je, da ima v svojih vrstah tudi Domna Pavliča, sina gasilske olimpijske prvakinje, ki je na najtežji gasilski tekmovalni preizkušnji Firefighter Combat Challenge v Evropi že ničkolikokrat pometel s konkurenco, v ZDA pa bil vsakokrat povsem blizu vrha, kar je v konkurenci pretežno poklicnih gasilcev zavidanja vreden dosežek. V paru z Maticem Zupanom, prostovoljnim gasilcem iz PGD Moste, je nepremagljiv tudi v paru. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Arizoni sta s časom ene minute in 13 sekund postavila nov evropski rekord.

4. Društvo Mačjelovka

Društvo Mačjelovka združuje prostovoljce s skupnim interesom pomagati reševati problematiko prostoživečih mačk. Njihovi cilji so ozaveščanje javnosti o problematiki prostoživečih mačk, skrb za sterilizacijo in kastracijo prostoživečih mačk ter s tem omejitev njihove populacije v okolju, oskrba bolnih in poškodovanih mačk, reševanje težave zavrženih brezdomnih mačk ter iskanje novih domov za socializirane mačke. Delo v društvu je sicer prostovoljno, financirajo pa se s pomočjo članarin, donacij, prostovoljnih prispevkov in prihodkov od prodaje lastnih izdelkov.

5. Zavod Vista in Nasmeh z gugalnice

Zavod Vista je leta 2014 začel izvajati pilotski projekt Nasmeh z gugalnice, s katerim želijo splošno javnost opozoriti na prisotnost gibalno oviranih v naši družbi, njim pa odpreti vrata, konkretno na otroško igrišče.

Letos so tako na desetih različnih lokacijah po Sloveniji postavili posebne gugalnice za invalide. Začeli so v Pomurju, kjer so sredi aprila v Murski Soboti postavili čisto prvo gugalnico, ki je naletela na dober odziv, zato so se selili naprej v Novo mesto, Velenje, Koper in Postojno. Zagugali so se tudi v Šmarjeških Toplicah, Piranu, Žalcu in Kranju, pa tudi v Ljubljani v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča.

Ne spreglejte