Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 5. 2015,
11.36

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

MasterCard čoln Križna jama morje veslanje Strunjan soline advertorial

Ponedeljek, 25. 5. 2015, 11.36

3 mesece, 1 teden

S čolnom na izlet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z zavesljaji do nepozabnega izleta - pogled z vodne gladine je povsem drugačen, kot smo ga vajeni.

Zakaj si ne bi izleta organizirali drugače? Verjetno je marsikdo med nami že veslal po Blejskem jezeru, Bohinjskem, po reki Krki, smaragdni kraljici Soči, po Zbiljskem jezeru … Mirno ali bolj adrenalinsko. Vseeno, s čolnom gremo po vodi. Ampak ker s pokroviteljem rubrike Odkrivajmo Slovenijo, družbo MasterCard, iščemo tudi malo manj oblegane kotičke naše lepe dežele, smo za vas izbrali tri izlete s čolnom, ki so malenkost drugačni.

Bi si upali zaveslati v pravo podzemlje?

Blizu Bloške Police se nahaja Križna jama, ki je zagotovo pravi izziv za vsakogar. Tam je drugačen svet, svet teme, vlage, tišine, kapnikov, hladu.

Vodna jama je deloma rezervirana le za izkušene jamarje, del pa je je namenjen tudi povsem običajnim izletnikom. Vse, kar potrebujete, so topla oblačila in malo poguma, preostalo opremo (baterijske svetilke, gumijaste škornje, kombinezone, čelade) dobite tam.

Ko obiščete prvo jezero, se na poti srečate z ostanki jamskega medveda. Ta je bil kar trikrat do štirikrat večji od današnjega "medota". Nikar se ne bojte, ta vrsta je že izumrla, domišljija pa lahko vseeno piše svoje zgodbe.

Od tu se vesla še en kilometer in pol do Beneškega pristana in Piratske ladje (nič nimata skupnega niti z Benetkami niti s pirati). Od tu dalje se da priti še do Kalvarije, ki je podorna dvorana, tu pa je konec poti za običajne turiste. Pot lahko nadaljujejo le še jamarji.

Kar s čolnom na sladoled!

Kmalu po izviru Ljubljanice v dolini Močilnik najdite ustrezen dostop k vodi in se po mehkem travnatem bregu spustite s čolnom v reko Ljubljanico. Vsekakor priporočamo, da se na veslanje proti središču mesta Ljubljana odpravite v družbi, bodisi da ste sami v čolnu, po dva ali skupina. Tako je bolj zabavno.

Presenečeni boste, kako mehko in spokojno je obrežje reke Ljubljanice, koliko ptic si je v grmičevju v nežnih rečnih okljukih naredilo gnezda in našlo začasen ali stalen dom. Vsekakor bodite diskretni, da ne boste preplašili živali, saj imajo posebej v tem času mladiče.

Dobrih 20 kilometrov dolga pot vas bo svileno počasi vlekla proti Livadi, Špici vse do samega središča, Tromostovja. Pogled z "ribje" perspektive je očarljiv, drugačen, Ljubljana se vam bo naslikala v povsem drugačni podobi. Zakaj pa ne bi zavezali svojih čolnov in odšli na sladoled?

Odkrivajte slovensko obalo z vodne gladine

46,6 kilometra slovenske obale je zajeten zalogaj za veslanje, čeprav se nam zdi, da imamo obale bore malo. Priporočamo, da se v vodo odpravite z ustrezno opremo, za morje je primeren seayak, ki je daljši, stabilnejši od rečnih čolnov in primernejši za daljša veslaška potovanja, prav tako ima nekaj prostora za shranjevanje. Pomislite, morda si lahko organizirate piknik na obali, s seboj pripeljete hrano, ali pa celo prespite v šotoru.

Kjerkoli se boste spustili v vodo, bo izkušnja prijetna, posebej bi izpostavili dve lokaciji: Strunjanski polotok in tam, kjer se dotikata kopno in morje, so 80-metrske flišne pečine, ki objemajo tudi Mesečev zaliv, ki je odlična postojanka za počitek.

Obisk Sečoveljskih solin po morju na najbolj ekološki način – z zavesljaji – kjer je dostop seveda mogoč in dovoljen, bo nepozabno doživetje. Tudi iz bližine, saj neposreden vstop v same soline ni več mogoč. Izrazit vonj po soli, ptice, ki so jim solinski okljuki naravni rezervat, obsežni travniki slanuš in prek 100 opuščenih in porušenih solinskih hiš.

Tako, počakati je treba le še na prosti čas in zbrati voljo, da bo izlet bolj športno obarvan.

Ne spreglejte