Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 5. 2015,
13.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

Torek, 19. 5. 2015, 13.09

6 let, 7 mesecev

V Ribnici čut za ustvarjanje teče po žilah

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač

Video: Dean Gostimirovič

Na kaj pomislite, ko slišite za Ribnico? Zagotovo je med prvimi mislimi suha roba. In pa bližnje Kočevje. Obiskali smo oboje in konec dneva sklenili, da je za nami dan, poln lepih vtisov.

Ribnica se nahaja v Ribniški dolini, ki jo obdajata Mala gora na vzhodu in Velika gora na zahodu. Okolica je polna čudovitih znamenitosti, prelepe narave, možnosti za doživljajske potepe, pa tudi spoznavanje kulture. Največ obiskovalcev se ob obisku mesta odloči, da bodo najprej spoznali tradicionalno domačo ribniško obrt.

Ribniška suha roba in lončarstvo

Izdelovanje suhe robe je najstarejša in najbolj razširjena domača obrt Ribniške doline. Ta prebivalcem pomeni izredno veliko, tako danes kot nekoč, ko jim je predstavlja poseben način življenja, prav tako pa pomemben vir dohodka.

Suhorobarsko in lončarsko dejavnost skrbno ohranjajo v Rokodelskem centru Ribnica, prav tako pa skrbijo, da izdelki sledijo sodobnim trendom, in jih s tem približajo vsem populacijam in okusom. Če boste obiskali Ribnico, obiščite njihovo trgovino, pokukajte pa tudi v rokodelsko delavnico in v galerijo izdelkov.

Ribniška suha roba. | Foto: Ribniška suha roba.

Bi se radi naučili lončarstva ali pletarstva?

V Rokodelskem centru Ribnica spodbujajo tudi nadaljnji razvoj rokodelstva, zato organizirajodelavnice za otroke in odrasle, tečaje ter pletarsko in lončarsko šolo. Obe šoli potekata v okviru projekta Zapisana dediščina in rokodelska ustvarjalnost in zajemata tri letnike. Po treh letih udeleženci osvojijo osnovna znanja, ki jim omogočijo pristop k izpitu za nacionalno poklicno kvalifikacijo za lončarja ali pletarja.

Grad sredi mesta pripoveduje zgodbe o čarovnicah

Gradovi ponavadi kraljujejo na hribih ob mestih, a v Ribnici je drugače.

Ribniški grad. | Foto: Ribniški grad. Grad se nahaja kar v središču mesta, v njem pa deluje Muzej Ribnica, kjer si lahko ogledate razstavo suhe robe in spoznavate zgodovino kraja. Obdaja ga Park kulturnikov, posvečen spominu na ljudi, ki so prispevali k intelektualnemu razvoju Ribnice.

V sklopu grajskega kompleksa sta tudi letno gledališče in poročna dvorana.

Muzej pa se lahko pohvali še s prav posebno razstavo, ki je namenjena čarovništvu na Slovenskem, poimenovano Boj krvavi zoper čarovniško zalego.

Obsodba zadnje čarovnice. | Foto: Obsodba zadnje čarovnice. Prav v Ribnici se je namreč zgodil zadnji zažig čarovnice na grmadi.

Razstava je razdeljena na tri sklope: čarovniški procesi na Slovenskem in ribniški čarovniški proces, mučenje ali tortura, zdravilna zelišča in uroki. Na razstavi najdete replike mučilnih naprav, kot sta čarovniški stol in naprava za lomljenje palcev ter repliko originalnega zapisnika čarovniškega procesa v Ribnici leta 1701. Zvočna podlaga obiskovalca seznani z zgodbo Marine Češarek, ki je bila pred 300 leti v Ribnici obtožena čarovništva.

Kraj kulture

Sprehod po mestu razkrije, da prebivalcem veliko pomenita umetnost in kultura.

Zvonika cerkve svetega Štefana sta eno zadnjih del Jožeta Plečnika. | Foto: Zvonika cerkve svetega Štefana sta eno zadnjih del Jožeta Plečnika.

V samem jedru stoji cerkev svetega Štefana, ki jo krasita zvonika, poimenovana ribniški kroni, in gre za eno zadnjih del arhitekta Jožeta Plečnika. Blizu cerkve je Miklova hiša, danes kulturni hram, kjer delujeta knjižnica in razstavni prostor galerije. V bližini mesta je vas Hrovača, kjer je rojstna hiša pomembnega slovenskega jezikoslovca, patra Staneta Škrabca. Škrabčeva hiša je danes muzej. V obnovljenem skednju pa je urejen prostor, namenjen umetnosti in poslovnim srečanjem.

Ob vseh umetniških vtisih se lahko podate tudi po vtis naravne idile. Ustavite se na posestvu Ugar, ki ga obdaja čudovita narava, ob domačiji pa boste zagotovo ugledali kakšnega mogočnega lepotca – trenutno namreč tam živi kar 50 konj.

Na posestvu Ugar domuje okoli 50 konj. | Foto: Na posestvu Ugar domuje okoli 50 konj.

Postanek v bližnjem Kočevju

Ribnica in Kočevje pogosto prideta v paketu, ko govorimo o enem od teh dveh krajev. Zato je postanek v Kočevju logična izbira. Ko ste v Kočevju, obiščite naslednje mestne znamenitosti: Šeškov dom, grad Fridrihštajn, sramotilni steber Pranger, Park narodnih herojev. Kočevje je znano tudi po medvedu, če ne boste ravno navdušeni nad idejo, da bi ga iskali po kočevskih gozdovih, se ustavite vsaj v slaščičarni Medo in si privoščite sladoled – verjemite nam, ne bo vam žal. Za konec obiščite še Kočevsko jezero in se naužijte lepih vtisov.

Ko ste v tem mestu, zagotovo vsaj enkrat pomislite na kočevskega medveda. | Foto: Ko ste v tem mestu, zagotovo vsaj enkrat pomislite na kočevskega medveda.

Ste za turo po naravi?

Narava okoli Ribnice in Kočevja kar kliče vse pohodnike, raziskovalce in avanturiste. Izlet si lahko organizirate sami, lahko pa se odločite za eno izmed dveh organiziranih poti.

Naravoslovna učna pot se začne pri vznožju Male gore in gre mimo Francetove jame, kmetije Seljan, cerkve svete Ane in Sten svete Ane. Pri cerkvi boste uzrli lep razgled na celotno Ribniško dolino. Med potjo si privoščite malico v jamarskem domu Francetova jama. Malo pod vrhom boste prišli do Planinske koče pri sveti Ani, kjer si prav tako lahko privoščite kaj za pod zob. Če pot nadaljujete od tod, po označeni planinski poti po grebenu Male gor mimo Velikih Poljan, kmalu pridete do Grmade, kjer boste imeli lep razgled na Slemena. V domu na Grmadi si odpočijte, lahko pa tudi prespite.

Ribniška planinska pot zajema 17 točk po Ribniški dolini in okolici, po Mali in Veliki gori. Najvišji vrh je Turn, ki meri 1254 metrov. Planinsko društvo Ribnica je to pot poimenovalo Po poteh štirih brigad in izdalo majhno knjižico, kjer lahko zbirate žige prehojene poti. Ko zberete vse žige, vam planinsko društvo izreže priznanje in podeli spominsko značko.

Seveda pa se vedno lahko odločite za drugačen oddih v naravi – ležerno poležavanje in hlajenje ob reki Kolpi.

Prireditve in festivali

Ribnica

Ribniški sejem suhe robe in lončarstva poteka vsako prvo nedeljo v septembru. Letos bo ta še bolj poseben, saj bo praznoval okroglo obletnico – 40 let. Predstavila se bo večina rokodelcev, tudi rokodelci z drugih krajev po Sloveniji. Kot vsako leto pa bodo izbrali tudi kraljico suhe robe. 

Grajski večeri se v ribniškem gradu dogajajo vsak petek zvečer julija in avgusta. Njihov namen je, da poleg domačih umetnikov na grajski oder privabijo tudi zveneča imena slovenske glasbe in gledališča.

Fižolov dan se odvija v Hrovači, vasi, kjer domuje Škrabčeva hiša. Poteka zadnjo soboto v avgustu od 12. ure naprej in je edinstvena kulinarična prireditev. Posvečen je avtohtoni sorti fižola, imenovani ribn'čan. Preizkusite lahko več kot 40 jedi iz fižola.

Kočevje

Poletni večeri se odvijajo vsak četrtek v juliju in avgustu, ko se mestna ploščad prelevi v večerno plesišče. 

Letni kino organizirajo od leta 2012 in je tako med domačini kot turisti dobrodošla in prijetna popestritev poletnih večerov.

Več fotoutrinkov Ribnice in Kočevja pa v galeriji zgoraj.

Ne spreglejte