Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 12. 2013,
19.21

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

darila nakupovanje prazniki prazniki

Četrtek, 12. 12. 2013, 19.21

4 leta, 5 mesecev

Kako bomo letos nakupovali darila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V že tradicionalni praznični raziskavi je družba GfK Slovenija ugotavljala, kako se Slovenci obdarujemo in kako se to skozi leta spreminja.

Med raziskavo so primerjali spremembe v letih 2010, 2011, 2012 in 2013 ter preverjali, ali gospodarska kriza vpliva na nakup daril. Pri obdarovanju smo Slovenci vse bolj racionalni, kupujemo manj in bolj premišljeno. Veliko nam pomeni zadovoljstvo obdarjenca, zato se vse pogosteje odločamo za nakup darilnih bonov, pri tem pa smo pozorni na to, da ne presežemo zneska, ki smo ga namenili za darilo. Vedno več nam pomeni prihranek časa, zato se večkrat odločamo za nakup prek spleta. Koliko denarja smo pripravljeni zapraviti? Znesek, namenjen za darilo posamezni osebi, je v letu 2013 nižji kot pretekla leta. Večina bo kupovala darila v vrednosti do 20 evrov. Največji porast bo pri nakupu daril, ki stanejo manj kot 10 evrov, saj bo kar dobra tretjina anketiranih izbrala darila omenjene vrednosti. Še vedno pa moški v primerjavi z ženskami kupujejo nekoliko dražja darila. V letih je mogoče opaziti vedno bolj racionalno vedenje potrošnika, ljudje vse redkeje presežejo načrtovani znesek za darila in ga skrbno načrtujejo. Prav tako razmišljamo o tem, koga bomo obdarovali. V zadnjem letu je zrastel odstotek tistih, ki letos ne bodo obdarovali nikogar. Po podatkih je med njimi več moških kot žensk. Poleg tega se zmanjšuje tudi število oseb, ki jih bomo obdarili, saj je manj tistih, ki obdarujejo več kot 10 oseb. Zanimivo pa je dejstvo, da se odstotek oseb, ki obdarujejo največ 10 oseb, v vseh letih ni bistveno spremenil.

V ospredju so kozmetika, knjige in igrače Pri božično-novoletnih darilih se ljudje najraje odločajo za kozmetiko, knjige in igrače. Vse bolj postajamo ustvarjalni, saj se skoraj tretjina sodelujočih v raziskavi odloča, da bo darila izdelala sama. Moški se največkrat odločajo za nakup zabavne elektronike, medtem ko ženske večkrat izberejo izdelavo daril doma. Vsekakor ženske vodijo pri nakupu kozmetike, oblačil, obutve in modnih dodatkov. Vse pogosteje posegamo po darilnih bonih in obdarjencu puščamo možnost izbire, kar kaže na bolj racionalne odločitve pri obdarovanju. Več nakupov prek spleta Večina sodelujočih najraje nakupuje v nakupovalnih središčih, vendar se kaže porast nakupovanja v spletnih trgovinah. Leta 2007, ko so raziskavo izvedli prvič, je nakup prek spleta opravilo dobrih 10 odstotkov vseh anketiranih, medtem ko jih letos o tovrstnem nakupu razmišlja že skoraj 40 odstotkov. Večina še vedno nakupuje na slovenskih spletnih straneh. Opazili so tudi naraščanje nakupov na tujih spletnih straneh. To pripisujejo dejstvu, da ljudje vedno bolj zaupajo opravljenim denarnim transakcijam in večjemu konkurenčnemu okolju, ki ga ponuja internet.

In kdo bo letos nosil darila? Največ jih bo prinesel Božiček. No, tudi Miklavž in dedek Mraz mu bosta oziroma sta mu že pomagala. Kot kaže, je kljub gospodarski krizi decembru uspelo ohraniti praznično nakupovalno vzdušje. Naj bo takšno tudi vaše!

Ne spreglejte