Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 3. 2016,
16.00

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nazaj v šolo vzgoja starši starševstvo otroci mali junaki

Nedelja, 20. 3. 2016, 16.00

1 leto, 7 mesecev

Lastnosti, ki jih imajo starši uspešnih otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Thinkstock

Otroci staršev, ki imajo velika pričakovanja in niso pod vplivom stresa, bodo uspešnejši.

V različnih študijah so znanstveniki ugotovili, kaj je skupno staršem, ki imajo uspešne otroke. Uspešni otroci so tisti, ki nimajo težav, so uspešni v šoli in nato kot odrasli dosežejo svoje cilje. Kakšni so torej starši uspešnih otrok?

Starši, ki otrokom naložijo opravila

Otroci morajo biti odgovorni za določena opravila doma, recimo pomivanje posode, pospravljanje sobe, odnašanje smeti, da lahko razvijejo vrednote sodelovanja, kar se jim obrestuje v odraslosti. "Otroci, ki so doma imeli zadolžitve, so bolj kooperativni in imajo razvit čut empatije, hkrati pa so sposobni naloge opraviti neodvisno," je v knjigi How to Raise an Adult zapisala Julie Lythcott-Haims z univerze Stanford: "S tem ko jim starši naložijo opravila, bolje razumejo, da je delo del življenja."

Starši, ki otroke učijo socialnih veščin

V dvajsetletni študiji so raziskovalci z univerze Duke dognali, da so socialne veščine pomembne za uspeh. Med 700 otroki, ki so jih spremljali od vrtca do 25. leta, so tisti, ki so jih starši naučili boljših socialnih veščin, kot so pomoč drugim, empatija in reševanje težav, imeli več možnosti, da so do 25. leta končali študij in dobili zaposlitev. Tisti z omejenimi socialnimi veščinami so pogosteje imeli težave z alkoholom, drogami in bili celo aretirani.

Bolj je pomembno to, da v družini ni konfliktov, kot pa to, da ima otrok oba starša. | Foto: Thinkstock Bolj je pomembno to, da v družini ni konfliktov, kot pa to, da ima otrok oba starša. Foto: Thinkstock

Starši, ki imajo visoka pričakovanja

Na kalifornijski univerzi so preučevali 6.000 otrok, rojenih leta 2001, in odkrili, da so tisti, katerih starši so imeli visoka pričakovanja, uspešnejši, saj so se pričakovanja staršev prenesla na otroke. To so ugotovili na podlagi rezultatov splošnih testov: med starši tistih, ki se niso odrezali dobro, jih je le 57 odstotkov izrazilo željo, da bi njihov otrok študiral, medtem ko je med starši tistih, ki so se odrezali najbolje, kar 96 odstotkov za prihodnost svojih otrok pričakovalo študij.

Starši, ki imajo med seboj zdrav odnos

Otroci iz konfliktnih družin težje dosežejo uspeh, so ugotovili na univerzi v Illinoisu. Pri tem so poudarili, da je ločitev stresna situacija tudi za otroke, toda otroci iz nekonfliktnih enostarševskih družin so bili uspešnejši kot otroci iz konfliktnih dvostarševskih družin.

Starši, ki otroke zgodaj naučijo matematike

Raziskovalci z univerze Northwestern so leta 2007 z analizo 35 tisoč predšolskih otrok v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji ugotovili, da so otroci, ki so jih starši zgodaj naučili številk in osnov matematičnih konceptov, v veliki prednosti pred drugimi otroki, saj bodo tudi druge spretnosti obvladali hitreje.

Otroci, ki so jih starši zgodaj naučili številk in osnov matematike, so v veliki prednosti pred drugimi otroki. | Foto: Thinkstock Otroci, ki so jih starši zgodaj naučili številk in osnov matematike, so v veliki prednosti pred drugimi otroki. Foto: Thinkstock

Starši, ki z otroki razvijejo odnos

Na univerzi v Minnesoti so raziskovali odnos med starši in otroki v povezavi z njihovim uspehom. Ugotovili so, da so imeli otroci staršev, ki so otrokom v prvih treh letih njihovega življenja zagotovili vso potrebno skrb, boljše rezultate ne le na testih v otroštvu, temveč tudi v zgodnji odrasli dobi. Pravilen zgodnji odziv na otrokove signale zagotavlja dobro podlago za nadaljnje otrokovo raziskovanje sveta.

Starši, ki niso pod stresom

Mama, ki je pod stresom, ker skuša uskladiti vsakodnevne obveznosti in skrb za otroka, slabo vpliva na razvoj otroka, saj se bo otrok nehote navzel njenega stresa. To so ugotovili raziskovalci univerze Bowling Green State. Za uspeh otroka je namreč bolj kot število ur, ki jih preživi s starši, pomembno, da starši v tem času niso pod vplivom stresa.

Ne spreglejte