Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 1. 2014,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 16. 1. 2014, 14.14

8 let

Rdeči noski s predstavo za otroke z motnjami v duševnem razvoju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Društvo za pomoč trpečim in bolnim - Rdeči noski je pripravilo novo predstavo Pester orkester, namenjeno otrokom z motnjami v duševnem razvoju.

Kot je poudarila umetniška vodja, Eva Š. Maurer, so želeli dosedanje znanje nadgraditi in otrokom z motnjami v duševnem razvoju predstaviti nekaj posebnega. Predstava je po besedah Maurerjeve plod raziskovanj bolnišničnih klovnov na Nizozemskem, ki so jo razvili in jo podarili tudi slovenskim Rdečim noskom.

Okvir predstave je zgodba o treh muzikantih, ki so odšli iz cirkusa in želijo ustvariti svoj orkester. Zato iščejo glasbenike, ki se jim bodo pridružili. Najdejo jih v gledalcih, ki jih je lahko na predstavi največ devet, saj je po besedah Maurerjeve pomembno vsakemu otroku posvetiti dovolj pozornosti. Tako se otroci sprostijo in predstavo doživljajo v okvirih svojih zmožnosti, potreb in želja.

Dogajanje temelji na glasbi, tipu in vizualnem doživljanju. Pomembno vlogo pa predstavljajo ključi, pravi Maurerjeva in dodaja, da s ključi odklepajo skrinjo z inštrumenti, prav poseben ključ pa sestavljajo pozornost, poslušanje in čas, ki odklepa vrata v svet otrok z motnjo v duševnem razvoju.

Na predstavi sodelujejo trije klovni zdravniki, in sicer umetniki Maja Dekleva Lapajne, Ana Lampret in Justin Durel. Dva klovna zdravnika pa sta za rezervo v primeru bolezni.

Specialna pedagoginja Branka D. Jurišić, ki je sodelovala pri nastajanju programa v Sloveniji, pa je poudarila, da predstavo priporoča s terapevtskega in razvojnega vidika vsem zavodom, ki se ukvarjajo z otroci s posebnimi potrebami, ter tudi vrtcem, ki imajo v sredi tovrstne otroke. "Rdeči noski so namreč prispevek k duševnemu zdravju," je še dodala.

Premiera predstave je bila 1. oktobra lani. Z njo gostujejo po centrih za izobraževanje in usposabljanje oseb s posebnimi potrebami po vsej Sloveniji. Tudi tokrat Rdeče noske pri izpolnjevanju poslanstva podpira dolgoletni partner, farmacevtska družba Lek.

Ne spreglejte