Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 5. 2021,
21.59

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

živalski vrt lemur

Sreda, 26. 5. 2021, 21.59

3 leta

V Angliji praznujejo rojstvo redkega puhastega mladiča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
lemur | Foto cover images

Foto: cover images

V angleškem živalskem vrtu Chester praznujejo rojstvo redkega lemurja z rdečim trebuhom − prvega tovrstnega primata, ki se je kadarkoli skotil v tem živalskem vrtu.

Puhast mladič, katerega spol še ni znan, se je skotil pred približno šestimi tedni, vendar skrbniki živalskega vrta pravijo, da je bil dragoceni primat tako majhen in skrit med maminim gostim kožuhom, da so si ga lahko šele kasneje podrobneje ogledali.

Gre za prvega lemurja z rdečim trebuhom, ki se je skotil v tem živalskem vrtu. Po oceni naj bi ob rojstvu tehtal samo 70 gramov.

Rojstvo je pomemben zagon evropskega rejskega programa za lemurje z rdečim trebuhom, ki jih v naravi najdemo le na Madagaskarju. Strokovnjaki pravijo, da sta uničenje njihovih gozdnih domov in lov nanje povzročila velik upad primerkov vseh sto različnih vrst lemurja na otoku. Po oceni naj bi bilo lemurjev z rdečim trebuhom le 160 v vseh živalskih vrtovih po svetu.

lemur | Foto: cover images Foto: cover images

"Rojstvo kateregakoli lemurja je resničen razlog za praznovanje, saj so ti primati izpostavljeni izumrtju v naravi, vsak nov prihod pa je ključen za ohranjanje ogrožene vrste," je povedala Claire Parry, pomočnica vodje ekipe primatov v živalskem vrtu Chester.

lemur | Foto: cover images Foto: cover images

Lemurji naj bi bili ena od najbolj ogroženih vrst sesalcev, zato je vsako rojstvo lemurja pomembno. "Zagotoviti moramo, da so vrste, ki še vedno obstajajo na tem raznolikem otoku, varne in zaščitene. Zato se naši naravovarstveniki že več kot deset let ukvarjajo z zaščito habitatov in edinstvenih vrst, ki živijo na Madagaskarju," je zatrdil Mike Jordan, direktor za živali in rastline v živalskem vrtu.

Leta 2015 je madagaskarska vlada ustanovila novo zavarovano območje ter tako zagotovila varno zatočišče za devet vrst lemurja in številne druge ogrožene vrste, še poročajo angleški mediji.

Preberite tudi:

sibirski tiger
Novice Samec sibirskega tigra, ki so ga poimenovali Bos oziroma Šef, je prispel v ZOO Ljubljana
tapir, Kingut
Novice Umrla najstarejši tapir in najstarejši lenivec na svetu
Živalski vrt
Novice Odpira se živalski vrt, na ogled tudi letošnji mladiči #foto
Ne spreglejte