Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2019,
13.59

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Vsebino omogoča AVE

Natisni članek

Ave advertorial piščanec recept

Četrtek, 21. 11. 2019, 13.59

3 mesece, 1 teden

Iz ponve v pečico: paella s prekmurskim piščancem #video

Vsebino omogoča AVE

Ko se združijo zelenjava, riž in sočne piščančje krače, dobimo jed, ki se bo na vaših jedilnikih znašla vse pogosteje. Kaj pravite na paello s pristnim prekmurskim pridihom?

 

AVE | Foto: Sestavine:

piščančje krače
riž
jajčevci
bučke
čebula
česen
mleta dimljena paprika
sol
poper
olje
svež paradižnik

Priprava:

Bučke in jajčevce olupimo in narežemo na majhne koščke. Piščančje krače do kosti zarežemo po vsej dolžini. Čebulo narežemo. V ponvi ali posodi, ki jo bomo kasneje dali v pečico, vse sestavine rahlo opečemo. Dodamo riž in trojno količino vode glede na riž. Solimo in dodamo dimljeno papriko. Vse skupaj premešamo in postavimo v pečico, ki smo jo pred tem ogreli na 175 stopinj Celzija. Pečemo približno 45 minut. Postrežemo s svežim paradižnikom.

paella | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Od kod izvira paella?

Paella je tradicionalna španska rižota, v katero lahko vmešate nešteto različnih sestavin – od morskih sadežev, mesa do najrazličnejše zelenjave. Poglavitni sestavini sta seveda riž in žafran, ki jedi dodaja tipično rumeno barvo.

Receptov za najboljšo paello je toliko, kolikor je idej, torej boste pri vsaki španski gospodinji našli svojo. Dejstvo pa je, da so lahko v eni sami paelli združeni različni okusi – morski, mesni in zelenjavni. In čeprav na prvi pogled vzbuja dvome, je mešanica mesnih in morskih dobrot prava eksplozija vrhunskosti.

paella | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Paella Valencia

Paella naj bi izvirala prav iz Valencie. Da boste tudi doma lahko okusili pristnost paelle, vam predstavljamo še en poseben recept.

Sestavine:

50 dag piščančjega mesa AVE
50 dag zajčjega mesa
30 dag riža
10 dag ploščatega fižola
10 dag svežega paradižnika
paradižnikova mezga
3 stroki česna
1 korenje
1 rdeča paprika
3 vejice svežega rožmarina
2 žlički soli
1 žlička žafranike
1 žlička rdeče paprike
4 žlice olivnega olja

Katalonska krema:

skodelica sladkorja
8 rumenjakov
7 dcl mleka
3 dcl sladke smetane
strok vanilje
cimetova palčka
1 žlica koruznega škroba
1 žlica limoninega soka
1 žlica pomarančnega soka

Priprava:

Hkrati se lahko lotimo priprave tako paelle kot katalonske kreme.

Za paello položimo meso na segreto olivno olje, dodamo nekaj celih strokov česna, rahlo solimo in pustimo, da se peče. Ko meso dobi lepo barvo, dodamo stročji fižol, pustimo na zmernem ognju približno 15 minut in vmes nekajkrat malo pomešamo. Po 15 minutah dodamo beli fižol, sesekljan paradižnik, narezano papriko in korenje, žlico rdeče paprike, paradižnikovo mezgo, žafraniko in vročo vodo ter kuhamo še približno pol ure (razmerje riž : voda mora biti 1 : 4). Po tem času dodamo še riž in kuhamo dodatnih od 15 do 17 minut, odstavimo in postrežemo.

Za katalonsko kremo najprej pristavimo mleko. Medtem ko se to segreva, ločimo rumenjake od beljakov. Polovico sladkorja dodamo mleku, polovico pa rumenjakom. Jajca skupaj s sladkorjem penasto umešamo.

Mleku med gretjem dodamo še vaniljo, cimetovo palčko in naribano lupinico ene limone. Tik preden mleko zavre, ga odstavimo in dodamo še kremo iz rumenjakov. Nato kremo vlijemo v ognjevarne skodelice. Posodo, v kateri so skodelice, napolnimo z vodo, da nastane vodna kopel. Položimo v pečico na 130 stopinj Celzija in pečemo približno od 20 do 25 minut. Skodelice nato zložimo v hladilnik, da se naša krema ohladi, nato pa povrhu potresemo sladkor, ga s kuhinjskim vžigalnikom karameliziramo in postrežemo.

Paella dopušča zelo veliko kulinarične svobode, kar pomeni, da se lahko poigravate z različnimi okusi in kombinacijami. Napačnih korakov torej ni.

Največji spodrsljaj je torej izbor nekakovostnih sestavin, ki bodo vašo idejo po najboljši španski rižoti popolnoma pokvarile.

Če se boste odločili za špansko večerjo s prijatelji, bo paella nedvomno kraljica večera. | Foto: Getty Images Če se boste odločili za špansko večerjo s prijatelji, bo paella nedvomno kraljica večera. Foto: Getty Images

Kako izbrati najboljše sestavine za popolno paello?

V prvi vrsti je pomembno, da izbiramo sestavine, ki so preverjeno sveže in, če je mogoče, slovenskega porekla.

Od kod izvira izbrana zelenjava? Kako dolgo je potrebovala, da je prispela do vašega krožnika? Preberite osnovne informacije na deklaraciji embalaže zapakiranega mesa:

Datum

Poreklo

Certifikat kakovosti

Informacija o krmi

Če obožujete piščančje meso, naj bo vaša prva izbira prekmurski piščanec AVE, saj je edini piščanec v Sloveniji, ki se hrani z lokalno pridelano krmo brez GSO. Zakaj je to pomembno? Prav zaradi odlične krme se lahko pohvali s polnim okusom in neverjetno sočnostjo. Kakovostna krma pozitivno vpliva na rast in razvoj piščanca, zato je uživanje takega mesa bolj prijetno. Neustrezna krma slabše kakovosti lahko piščancu doda neprijetne okuse.

AVE | Foto:

Če imate raje pusto belo meso, v svojo paello vmešajte piščančje prsi – lahko s kostmi in kožo ali samo file. Še izrazitejši okus piščanca pa bodo pričarale kračke in perutničke. Lahko pa naredite pravi piščančji miks, pri katerem bodo uživali prav vsi – vsak s svojim najljubšim in najbolj sočnim kosom piščančjega mesa AVE.


Hitri in okusni recepti s prekmurskim piščancem AVE:

piščančja krila
Trendi Hrustljavi prigrizki za vsako priložnost #video
ave burger
Trendi Neverjetno sočen burger na hitro #video
piščanec file kuhanje
Trendi Slasten recept: piščančji zrezki s kurkumo in zelenjavo #video
Ne spreglejte