Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 4. 2010,
9.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 23. 4. 2010, 9.14

8 let

Civilna poroka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poklicala sem na neko upravno enoto v Sloveniji, da se pozanimam, kakšen je protokol priprave na civilno poroko oziroma kaj vse je potrebno storiti, da se lahko izvede civilni poročni obred.

Na drugi strani telefonske žice me je pozdravil prijazen ženski glas, ki mi je posredoval vse tiste informacije, ki so me zanimale. Torej!

Navodila za civilno poroko Navodila oziroma nasveti v primeru civilne poroke bi se glasili nekako takole: najprej se morate odločiti, kje in kdaj se želite civilno poročiti. Ni nujno, da se poročite v domačem kraju in ni nujno, da se poročni obred izvede na matičnem uradu upravne enote. Izbira je veliko bolj pestra in raznovrstna. Ponujajo se vam romantični gradovi, zeleni parki, vrtovi, zdravilišča, gostilne, galerije … Skratka, civilno se lahko poročite kjerkoli, kjer imajo urejene prostore za poroke. In daleč od tega, da bo vaša odločitev glede lokacije poroke enostavna.

Kakšen obred želite imeti? Potem ko po dolgem in verjetno napornem razmišljanju določite mesto dogodka, je pred vami že naslednje vprašanje: Kakšen obred želim imeti? Tudi tukaj je veliko različnih možnosti, zato je dobro, da točno veste, kaj si želite. Obred je namreč lahko vsebinsko čisto preprost in skromen (osnovni govor za mladoporočenca je enoten za vse pooblaščence matične enote), če pa želite, lahko obred v predhodnem dogovoru z matičarjem »vsebinsko dopolnite«, seveda po vaši želji (npr. za bolj osebno obarvano besedilo oziroma obred). Pravzaprav pa je sam dogodek v veliki meri povezan tudi s krajem, ki ga boste izbrali za poroko in s poročno ponudbo tega kraja. Na primer, če se odločite za poroko v parku, je po navadi že v sami ponudbi predstavljen protokol poroke z različnimi opcijami, ki so vam na voljo (npr. baloni v zraku, izbor hrane in pijače, glasba itd). Če se odločite za poroko v grajskem okolju, je protokol zopet prilagojen kraju in navadi izbranega kraja (npr. vožnja s kočijo, pozdrav/spremstvo grajske gospode, rdeč žamet v poročni dvorani itd.).

Cena obreda povezana z mestom poroke Tudi cena obreda je povezana z mestom poroke in so zelo različne. Najcenejša možnost je poroka na matičnem uradu na občini, kjer so stroški dejansko minimalni oziroma jih sploh ni. Na vas je samo, da se vsaj 14 dni prej z ustreznimi dokumenti pojavite in prijavite na uradu (potrebujete samo osebni dokument, navesti pa morate tudi podatke o pričah), rezervirate datum poroke, se na izbrani datum s pričami pojavite na uradu (za sklenitev zakonske zveze je potrebna navzočnost obeh bodočih zakoncev, dveh prič, načelnika upravne enote ali od njega pooblaščene osebe in matičarja), da se lahko obred izpelje (ponavadi traja od 15 min do pol ure) in poročeni ste! Za ta civilni obred ne plačate nič. A še nekaj let nazaj se je za civilno poroko na uradu državi plačala upravna taksa in prispevek za poročni obred, no, zdaj nam država poroko na uradu »podarja«!

Vse druge izbire civilnih porok so dražje (primerno izbranemu kraju poroke) in od vas je odvisno, koliko denarja želite »vložiti« v ta dan. A nekaj je, kar na dan poroke ni odvisno samo od vas – to je izvedba obreda, ki je odvisna predvsem od osebe, ki bo civilno poroko vodila (poročni obred izvede pooblaščenec matične enote, matičar pa pri tem sodeluje). Mnogi že poročeni pari pravijo, da je to ključni in najpomembnejši del poročnega protokola. Zato je pomembno, kdo je oseba, ki bo vodila poročni obred.

Oseba, ki vodi poroko Ali je to človek, ki to opravlja s srcem in dušo, ali je to oseba, ki bo ta obred opravila zgolj kot del službe, hitro, neosebno, uradniško. Zato mogoče upoštevajte namig, da si je dobro prej »ogledati« kakšen civilni obred, tudi zaradi vtisa, kako naj bi bilo vse skupaj sploh videti.

Za konec samo še nekaj besed o tem, kako po navadi poteka civilni poročni obred! Po pozdravu ženina in neveste sledi poročni obred s kratkim pozdravnim nagovorom in bistvenimi določili o zakonski zvezi, izmenjava prstanov, na koncu pa sledi poljub, ki vas pospremi v novo prihodnost, v prihodnost v dvojini. Pa srečno!

Ne spreglejte