Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 3. 2010,
8.07

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 16. 3. 2010, 8.07

8 let, 1 mesec

Koliko stane poroka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lepa in razkošna poroka je prevečkrat povezana tudi z visokimi stroški. In prav zaradi tega se veliko parov poroki odpove ali z njo odlaša in odlaša ...

Povprečna cena poroke v Sloveniji se giblje med 5000 in 6000 evri. S takšnim proračunom se pri nas lahko organizira kar lepa poroka. Za povprečnega posameznika pa je seveda taka vsota precej visoka in brez tuje pomoči ali nekajmesečnega načrtnega varčevanja in odrekanja nikakor ni dosegljiva. Bistvo pri organizaciji poroke je, da imata bodoča mladoporočenca točno in jasno začrtan cilj ali vsaj okvirno predstavo o svoji "idealni" poroki. Svoje želje pa morata potem seveda prilagoditi tudi proračunu. Če ga ne bosta omejila, se lahko hitro oddaljita – navzgor seveda.

Prisluhnita drug drugemu, predvsem pa ostanita na realnih tleh – organizacija bo tako veliko lažja. Hkrati pa se ne odpovejte čisto vsaki predstavi o svoji popolni poroki, ker v končni fazi lahko prav z uresničitvijo le-teh, vaša poroka postane popolna. In v množici stroškov, ki jih verjetno na začetku niti ne bosta pričakovala, se najdejo tudi takšni, ki se jim lahko izognita, če boste le upoštevala nekaj izmed spodaj naštetih napotkov:

Kako zmanjšati stroške? 1. Svatje: trikrat ali štirikrat premislite, preden boste potrdili tisti tako zelo opevan seznam povabljenih. Ali res morate povabiti vse daljne sorodnike in znance iz osnovne šole? Zapomnite si: na vaš poročni dan morate biti čim bolj sproščeni in neobremenjeni. In tako se boste počutili samo v družbi najboljših in najožjih prijateljev ali sorodnikov. Pa še stroški bodo nižji.

2. Vabila: Namesto, da bi vabila kupila oz. jih naročila, lahko v sebi prebudita ustvarjalno žilico in jih naredita kar sama.

3. Hrana: dejstvo je, da je na večini porok in pogostitev veliko preveč hrane, ki se potem cel večer valja po pladnjih. Ljudje pač ne moremo cel večer samo jesti. Zato raje bodita skromnejša in pri količini hrane ne pretiravajta.

4. Pecivo in konfeti: prosite kakšne tete, babice ali sosede, naj vam pomagajo pri peki. Konfeti niso tako zelo nujni. Če sta na tesnem z denarjem, je to ena prvih zadev, ki se jim lahko odpovesta.

5. Poročna obleka: če ne iščete klasične poročne obleke, ste lahko še vedno v belem. Bodite iznajdljive – med policami in obešalniki čisto "navadnih" trgovin se bo našel marsikakšen kos oblačila, ki bo iz vas naredil najlepšo nevesto. Sicer pa: kje pa piše, da mora biti nevesta obvezno v belem? V tem primeru je izbira še toliko večja.

6. Glasba: veliko boste privarčevali, če boste namesto glasbene skupine najeli kar DJ-a. In ne samo to, da boste odšteli manj denarja, veliko več možnosti imate, da boste lahko zaplesali ob večjem številu različnih melodij.

7. Okrasno cvetje: ali res potrebujete toliko cvetličnih aranžmajev? Na avtu, za vse svate, v gostišču, v cerkvi … omejite se. Namesto cvetja lahko uporabite balone ali kakšne pentlje. Namesto razkošnega poročnega šopka lahko z nekaj ustvarjalnosti in domišljije spletete svojega lastnega. Pomembno je tudi, da se pri izbiri cvetic osredotočite na sezonske.

8. Fotografije: dejstvo je, da so poročne fotografije na koncu ene izmed največji in najdragocenejših spominov na vajin dan. Toda bodite pozorni, na trgu je ogromno število ponudnikov, ki svoje storitve ponujajo po zelo različnih cenah. In visoka cena ni vedno sinonim za kakovost. Velikokrat se zgodi, da poleg storitve plačate tudi »ime« fotografa.

9. Denarni prispevki: vedno več parov se odloči, da namesto daril za poroko, odprejo kar poseben račun, na katerega lahko svatje nakažejo poljubno količino denarja in s tem paru recimo olajšajo pot na poročno potovanje ali pa jima nekoliko olajšajo proračun.

Če boste upoštevali le nekaj izmed zgoraj naštetih napotkov in boste pri tem dodali še nekaj lastne iznajdljivosti, bo tisti dan, ko bosta končno dahnila usodni "da", resnično popoln.

Ne spreglejte