Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 2. 2010,
10.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 9. 2. 2010, 10.06

8 let

Nevestine družice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čast biti družica navadno pripade nevestinim sestram in prijateljicam. Njihova vloga v poročni dogodivščini je zelo pomembna.

Po starih izročilih naj bi nevesto obvarovale pred hudim s tem, da nosijo podobne obleke kakor ona. To naj bi zle duhove tako zmedlo, da neveste ne prepoznajo. Za nevesto – kako izbrati pravo družico? Najprej se skupaj z bodočim možem odločita, kako velika in razkošna bo vajina poroka. Število gostov naj bo v sorazmerju s številom družic, ki jih nekatere neveste izberejo iz obeh družin, svoje in ženinove. Ker je načrtovanje poroke že dovolj stresno, poskrbite, da bodo ob vas osebe, ki vas pri delu ne bodo ovirale. Da bi izbrale prave družice, najprej premislite, katere naloge jim boste določile pred poročnim dnem in prav na ta dan. Lastnosti dobre družice so hkrati lastnosti dobre prijateljice, iznajdljive radovednice, iskrene nasmejane deklice in odlične spremljevalke pri nakupih. Poleg tega morate izbrati dobre organizatorke, komunikativna in spretna dekleta. Na poročni dan vam ne bo prav nič koristila primadona, ki je zaposlena s flirtanjem z ženinovo pričo. Biti družica je za vaše prijateljice priložnost, da lepo oblečene in s šopki v rokah spremljajo poročni dan, je pa tudi precejšnja odgovornost, ki jim bo vzela veliko časa. Bolje je, da med družice ne vključujete tistih, ki jih ta vloga ne zanima. V pomoč vam bodo le aktivna in motivirana dekleta.

Cvetlične deklice

Tudi majhne cvetlične deklice so družice, le da te navadno potrebujejo starejše vodstvo in veliko poguma, da vse izpeljejo tako, kot ste si zamislili. Če se boste odločili, da jih vključite v poročni scenarij, jim izmed starejših družic izberite skrbno “mamo”, ki jih bo spremljala in vodila na poročni dan, predvsem pa mora znati odpraviti njihov strah. Vedenje otrok je precej nepredvidljivo, vaša mala družica se lahko razjoče, med obredom steče k mami ali zaspi. To naj vas ne vznemirja, otroci so pač otroci.

Da se šopku, ki ga tradicionalno nosijo družice, ne bi zgodilo kaj neprijetnega, naj imajo deklice v rokah raje en cvet ali košarico cvetnih lističev. Družbo ob nevesti mali družici lahko dela njen najljubši medvedek, ki mu bodo v cvetličarni nadeli praznično cvetlično okrasje.

Za družice – kakšni so privilegiji in naloge družic?

Ko bodoča mladoporočenca določita datum poroke, se nevesta z družicami zbere na ženskem posvetu. Morda bo vaša naloga, če boste družica, da boste preiskali gostišča, podrobno popisali ponudbo, organizirali degustacijsko večerjo in poročali nevesti o svojih odkritjih, lahko pa vam pripade dolžnost iskanja prave cvetličarne ali zbiranja ponudb za poročno potovanje. Poleg tega ste desna roka nevestine priče. Neveste zelo cenijo mnenje svojih najbližjih prijateljic, zato jim ni vseeno, kaj si mislite o njeni izbiri poročne obleke. Družice imajo poseben privilegij, saj smejo spremljati nevesto v poročne salone ali k šivilji.

Skupaj boste izbirale tudi obleke družic. Velja pravilo, da vse družice nosijo obleke enakega kroja in barve, v rokah pa imajo podobne šopke kot nevesta. Pri izbiri oblek nevesta uveljavi svoje želje, če se družice med seboj ne morejo dogovoriti glede kroja, izbira barve blaga pa je izključno njena, saj se mora ujemati s šopkom in izbranimi barvnimi toni poročnega dne. Modno je, da neveste nosijo obleke različnih krojev in odtenkov iste barve, kar je vsekakor najboljša rešitev, če se ne morete dogovoriti za enotno oblačilo. Tradicionalno plačajo obleke družic nevestini starši, vendar danes večina odraslih družic sama pokrije stroške izdelave svojega oblačila. Navadno gre za večerno obleko v svetlejših barvah in bele ali krem čevlje.

Dodatke izbere vsaka sama, namesto šopka pa naj vaše družice nosijo zapestne korsaže. Videti bo izvrstno! Drobne večerne torbice so dobrodošle, v njih pa naj prostor najdejo izdelki za prvo pomoč ob nesreči z nogavicami ali obleko. Kot družica boste nevesti pomagale širiti informacije. Poskrbite, da bo vsak vedel, kar mora. Predvsem pa ste njena prijateljica. Pripravite se na dajanje moralne podpore, v torbici imejte robčke in bodite pripravljeni, da ji prisluhnete. Skušajte razumeti, da je obdobje pred poroko zanjo stresno, pripravlja se na novo življenje in vas potrebuje.

Videti je, da ima družica same dolžnosti, kje pa so privilegiji? V Sloveniji za zdaj še ni veliko porok, kjer bi sodelovale družice. Če ste povabljeni, da to postanete, vedite, da je nevesti veliko do tega, da ste na ta poseben dan ob njej. Sodelovali boste pri pripravah na poroko in se ob tem odlično zabavali! Za nekaj mesecev vas bo poročno dogajanje povsem posrkalo in naučili se boste veliko novega. Še ena pomembna naloga, ki je bolj privilegij družic, je, da pomagajo pri organizaciji dekliščine. Seveda si dajte duška, saj je to zadnja dekliška zabava pred prijateljičinim skokom v zakonski stan.

Na tisti dan

Družice pomagajo nevesti pri oblačenju in ličenju na poročni dan, zanjo pozorno skrbijo vse do poročnega slavja. Ob prihodu gostov jim pomagajo najti njihov sedež, saj že ob pripravah sodelujejo pri izdelavi sedežnega reda. Gostje njihov trud nadvse spoštujejo, ker jim izkažete toliko pozornosti, se počutijo resnično zaželene. Bodite prijazni in pozorni, če opazite, da kaj ne gre po načrtu, posredujte ali pa obvestite odgovorne. Predvsem pa se na poročnem slavju zabavajte in, če ste samski, vrzite oko na samske ženinove prijatelje. Morda boste celo ujeli poročni šopek! Hiter plesni tečaj ne bo odveč, če se bolj redko zavrtite, enako velja za vašega partnerja, če je povabljen na poroko.

Ne spreglejte