Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 2. 2010,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 4. 2. 2010, 14.20

8 let

Nove smernice poročnih oblek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sodeč po največjih imenih na področju poročne mode, prinašajo modne smernice v letu 2010 glamur v slogu filmskih zvezd na rdeči preprogi.

Gladkost tkanin in sofisticiranost opisujejo poročne silhuete, ki so jih nedavno predstavili na mednarodnih poročnih sejmih. Vodilni evropski oblikovalci in proizvajalci široke potrošnje so enotnega mnenja o videzu sodobne neveste: hollywoodske boginje z obleko, ki jo zaznamuje vrhunsko oblikovanje, briljantno gubanje tkanin in prava mera detajlov, ki zbudijo pozornost.

Videz Čeprav se oprijete obleke prilegajo bokom bolj kot prejšnja leta, je opazen prihajajoči trend plastenja materialov s tankimi povrhnjimi krili, poslikanimi s cvetjem ali svetlečim okrasjem, ki poudarjajo raznovrstnost materialov. Pri oblekah, kjer so detajli poudarjeni na spodnjem delu obleke, so korzeti povsem preprosti, morda so okrašeni le z diskretnimi kristalčki ali gubicami. Nekateri oblikovalci z uporabo svetlečih vzorcev in okrasja dosežejo večji učinek volumna in plastenja.

Obleke se odmikajo od videza Pepelke s široko krinolino in bolj spominjajo na slog Grace Kelly. Poudarek je na zgornji plasti obleke, ki je šik in hkrati modna ter deluje samozavestno. Diskretno okrasje svetlikajočih se detajlov, mehke barve in zanimivi vratni izrezi spremenijo dnevni videz v večernega, ceremonijo v čas zabave in to so glavne značilnosti novih kolekcij. Poudarek je tudi na preprostosti, z ozko krojenim pasom, ki spominja na Jackie Onassis in klasične detajle, ki spominjajo na modo iz 40. in 50. let prejšnjega stoletja. Nekateri modni oblikovalci črpajo svoj navdih iz dvajsetih let, obdobje čarlstona in volančasto padajočih oblek. Modne so tudi obleke s silhueto morske deklice, ki poudarjajo ozek ženski pas in zaobljene boke.

Različice Ker današnje neveste vse bolj poznajo modne novosti, so postale njihove želje in pričakovanja velik izziv za oblikovalce. Nekateri ponujajo tridelne obleke: korzet, dolgo in kratko krilo v slogih od formalno religioznega in civilnega do sloga nočne zabave. Nekateri dizajni predvidevajo, da se kratko krilo sramežljivo prilizuje izpod dolgega krila. Na neformalnem delu poročne zabave pa se spodnji del preprosto odstrani in poročna obleka postane lahka plesna obleka.

Linje okoli vratu Vrat in dekolte lahko krasi čipkast trak, transparenten lahkoten šal ali naramnice, ki so pogosto tudi edini okras zgornjega dela obleke. Pri oblikovalcih so priljubljeni rokavi, zgornji del daje videz nežne čipkaste kratke majčke. V mnogih kolekcijah se pojavljajo čipkasti dodatki s cvetličnimi motivi, posuti s svetlikajočimi se kamenčki ali drobnimi perlicami. Pri skandinavskih oblikovalcih pa je drugače od drugih opaziti širše trakove, ki zakrivajo ramena, in manj bleščečih detajlov. V prihajajoči sezoni je močno prisoten Diorjev slog 50. let prejšnjega stoletja.

Materiali Svila, mikado, taft, svileni mikado, svilena organca, svileni šifon, različne vrste čipk in tila bodo vodilni materiali prihajajoče sezone. Tu in tam se pojavlja tudi mehki bombaž z bombažno čipko. Čipka pogosto ni le dodatek, temveč nosi vodilno vlogo, saj čipkaste tkanine prekrivajo celotno obleko ter dodajo teksturo in volumen. Čipka se lepo ujema s svilo, kar s pridom uporabljajo tudi nekateri angleški oblikovalci. Prestiž se kaže tudi v ročnih poslikavah tkanin.

Barve Nekateri oblikovalci izbirajo nevtralno barvno paleto med belo in kremasto bež, medtem ko drugi vidijo nevesto tudi v drugih odtenkih. Oblikovalska hiša Ladybird je na primer ponudila obleke v kar 48 barvnih različicah. Pri nas se poleg smetanove barve neveste najraje odenejo v rdečo in rožnato, pogumnejše pa izberejo tudi druge, temnejše barve.

Velikost je pomembna

Velik izziv za oblikovalce predstavljajo večje številke oblek, po katerih je zadnja leta vse večje povpraševanje. Tudi močnejše ženske si želijo poudariti svoje atribute in zakriti nepravilnosti. Mnogi oblikovalci v svoji ponudbi ponujajo tudi poročne obleke za nosečnice.

Okrasje Žametni pasovi, satenasti trakovi, poviti v pentljo, perlice ali kristalni dodatki so pika na i modnih oblek. Novost so tudi broške starinskega videza, čipka v obliki nakita in kristalne broške. Najbolj prestižne kolekcije krasijo kristali Swarovski. Na veliko se vračajo klobučki in rokavice vseh dolžin, tudi različice brez prstov.

Ne spreglejte