Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 7. 2010,
16.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 8. 7. 2010, 16.09

8 let

»Pravi« dan za poroko (nekoč)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ste že določili dan in datum poroke? Ste dobro premislili in se »pametno« odločili? Kajti – malo za šalo in malo za res – izbrati pravi čas za poroko ni kar tako in naši predniki so že vedeli, zakaj!

Izbiri datuma so dajali globlji pomen in pomembno je bilo, kateri mesec in kateri dan v tednu so izbrali za poroko. Poroka je bila namreč tako velik dogodek, da ni bilo vseeno, kdaj se sme dogoditi. Po enem od številnih vraževerij je za najugodnejši in najprimernejši mesec za poroko veljal junij, poimenovan po stari rimski boginji Juno (ženi najvišjega rimskega božanstva Jupitra), zavetnici žena in zakonske zveze. Tudi zato se je bilo dobro poročiti v tem mesecu, še posebno prvega, tretjega, enajstega in enaindvajsetega dne v juniju (po numerološki magiji so bili ti datumi še posebej srečni za sklenitev zakonske zveze).

Junij je bil torej »pravi« mesec za poroko. Maj, mesec ljubezni in danes zelo priljubljen čas za poroko, pa je bil nekoč najslabša možna izbira za sklenitev zakonske zveze. Veljal je za nesrečen mesec, mesec žalovanja in žrtvovanja mrtvim (to izvira iz rimskih časov, ko je bil 13. maj pri Rimljanih dan mrtvih), zato se v tem času ni bilo pametno poročati. Ponekod po Evropi maj še danes velja za mesec, neprimeren za poroko. Zanimivo, kajne? Le kaj bi na to rekli vsi tisti, ki so se poročili maja? In ki se še bodo? Verjetno to, da se časi spreminjajo. A tudi pri nas, predvsem na podeželju do konca druge svetovne vojne, je bil mesec maj slaba izbira za poroko. Pa tudi junij. A razlogi za to so bili bolj gospodarske narave – v teh mesecih je bilo že obilo dela na kmetiji, zato ni bilo časa za zabavo. Zato so se ljudje poročali predvsem v pustnem času, času rajanja in veselja, v zimskih mesecih, ki so po prepričanju ljudi tudi pospeševali rodovitnost in v zakon prinašali srečo. Danes se le še redko kdo poroči pozimi, dosti bolj priljubljeni so pomladni in poletni meseci.

Tudi dnevi v tednu imajo svoj pomen za poroko. Ponedeljek menda prinaša bogastvo, torek zdravje, sreda je sploh v vseh pogledih najboljši dan in četrtek slab (tisti, ki se poroči v četrtek, bo vse življenje obsojen na boj za preživetje). Petek je dober dan, posvečen Veneri (Afroditi), boginji ljubezni, plodnosti in zavetnici zaljubljenih (kot slovanska boginja sveta Petka). Sobota je bila včasih slab dan za poroko, posvečen mrkemu in hladnemu starcu Saturnu. A časi se nedvomno spreminjajo. Danes je daleč največ porok prav ob sobotah in manj med tednom, zelo malo ali skoraj nič pa ob nedeljah, ki veljajo za najsrečnejši dan v tednu. Nedelja je dan sonca in v nedeljo rojeni otroci imajo menda srečo vse življenje. Zato, pa tudi zaradi drugih razlogov, je bila nedelja nekoč najbolj priljubljen dan za poroko. Poudarek na nekoč.

Danes pri izbiri datuma poroke nismo več tako vraževerni, kot so bili ljudje nekoč, čeprav – spet malo za šalo in malo za res – se nikoli ne ve, kaj je in kaj ni res.

Ne spreglejte